Ieri a fost o zi neagră pe bursa americană, acțiunile marilor companii de peste ocean suferind cea mai abruptă scădere din 2019, sectorul tehnologic fiind cel mai afectat de corecțiile zilei care au depașit lejer 3%.
Microsoft, Apple, Amazon, Google și Facebook, cinci dintre cele mai valoroase companii americane au pierdut impreună 162 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră intr-o singură zi, conducand plutonul deprecierilor ce are la origine creșterea tensiunilor comerciale dintre China si SUA, precizează CNBC.
Mai mult de atât, dacă contabilizăm si scăderile de vineri in valoare de 66 miliarde, vom obține o pierdere uriașă de 228 de miliarde de dolari din valoarea de piață a celor cinci companii.
Dupa cum se stie deja, Președintele Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că, începând cu 1 septembrie, SUA va impune un tarif de 10% pentru importurile chinezești de 300 de miliarde de dolari, ceea ce indică o incapacitate pentru cele două mari economii din lume să ajungă la un acord comercial.
Consecința? Acțiunile internationale au avut cea mai slabă performanță săptămânală a anului și au continuat să scadă luni, după ce China a permis deprecierea yuanului pana la o paritate de 1 la 7, cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimul deceniu, oprind de asemenea si achizițiile noi de produse agricole din SUA, potrivit presei de stat din China.
„Statul chinez nu a fost deloc interesat de politica internă a SUA, și totuși aceasta a fost folosită cu multe scopuri de-a lungul timpului. Deoarece [SUA] continuă să semnaleze noi taxe, oare mai există necesitatea de a continua discuțiile comerciale în viitorul apropiat? ….. Totul va depinde de atitudinea SUA,” precizează o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
În același timp, s-a observat o cerere crescută a activelor cu grad scăzut de risc, inclusiv titlurile de stat anericane, yenul japonez și francul elvețian, consolidându-se chiar mai mult după ce Departamentul Trezoreriei SUA a etichetat oficial China drept manipulator valutar.
În plus, se spune că SUA va colabora cu FMI pentru a elimina avantaj competitiv neloial realizat de acțiunile întreprinse de statul chinez care, în ochii Washingtonului, constituie o încălcare a angajamentelor Chinei G20 de a se abține de la devalorizarea competitivă.
Aceste comentarii au apărut la doar câteva ore după ce șeful băncii centrale chineze, Yi Gang, a declarat că această națiune nu va folosi yuanul ca instrument pentru a face față conflictelor comerciale, transmițând: „Sunt pe deplin încrezător că yuanul va rămâne o monedă puternică, în ciuda recentelor fluctuații pe fondul incertitudinilor externe.”
Astfel, actiunile Apple au scăzut cu 5,3%, urmate de Facebook cu 3,86%, Google 3,47%, Microsoft 3,43% si Amazon 3,16%.
Motivul pentru care producatorul de telefoane mobile si tablete a fost afectat serios este faptul ca are mai multă expunere pe piața din China decât omologii săi Big Tech, deoarece depinde foarte mult de fabricile care asamblează produsele sale de top, în special iPhone.
Facebook, Google și Amazon nu au aproape deloc prezență în China, scaderea lor fiind mai mică dar totusi mai mult decât indicele S&P 500, ceea ce reflectă oarecum rolul tehnologiei în noua economie 4.0: industria crește accelerat în perioadele de boom și scade mai mult decat piața în timpul unei încetiniri.
Dintre companiile Big Tech, numai Alphabet (compania care detine brandul Google) a evoluat sub S&P 500 în acest an, după ce indicele a înregistrat un record luna trecută. S&P 500 are o creștere de aproximativ 14% pe parcursul anului, in timp ce Google este aproape de 11%, iar celelalte au in jur de 18%, conform CNBC.
La randul său, indicele Dow Jones a pierdut 767,27 puncte, sau 2,9% la finalul ședinței de tranzactionare, pentru a închide la 25.717,74, scăzând chiar până la 961,63 puncte la un moment dat.
S&P 500 s-a depreciat cu aproape 3%, până la 2.844,74, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 3,5% până la 7.726,04, fiind cea mai mare scădere procentuală dintre toți cei trei indici în acest an. S&P 500 este acum cu peste 6% sub nivelul record înregistrat luna trecută.
[ajax_load_more]