O încetinire a creșterii economice globale este în curs de desfășurare, pe fondul diminuării încrederii sectorului corporativ, a nivelului scăzut al investițiilor, precum și datorită faptului că industria globală si comerțul au scăzut la valori minime multianuale.
Mai mult, continuarea starii de incertitudine care decurge din războiul comercial SUA-China pare acum să se reverse și să afecteze sectorul non-productiv, piața muncii și consumatorii.
Combinația acestor tendințe este un indiciu clar că riscul unei recesiuni globale este „atât mare cât și în creștere”, potrivit analiștilor Morgan Stanley, citați de Investopedia.com.
„Deși nu știm exact punctul de declanșare, faptul că tensiunile comerciale au persistat fără semne clare de progres către o rezoluție pe termen scurt ne face să fim îngrijorați că riscurile unui impact cresc”, au scris analiștii Morgan Stanley în raportul Global Macro Briefing emis ieri. „În consecință, riscurile crescute de recesiune rămân în vigoare.”
Ce înseamnă asta?
Creșterea anuală a PIB-ului real al economiei globale este de așteptat să scadă la nivelul minim din ultimii șase ani, urmând să atingă 2,9% în trimestrul al treilea. Apoi, în al patrulea trimestru, se preconizează că va scădea cu încă 10 puncte de bază până la 2,8% și este de așteptat să rămână sub 3,0% pentru primele două trimestre ale anului 2020, pe măsură ce perioadă prelungită de stagnare se va instala.
Până acum, cea mai mare parte a scăderii a venit dinspre sectorul producției, a cheltuielilor de capital (CAPEX) si din comerț.
Astfel, indicii PMI, care se bazează pe sondajele care încearcă să surprindă perspectivele directorilor de achiziții privind comenzile noi, nivelul stocurilor, al producției, livrările catre furnizori și ocuparea forței de muncă, s-au contractat timp de două luni consecutive și sunt în prezent la minimul ultimilor șapte ani.