BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Norofert începe asamblarea unei linii de producție în SUA și atrage un partener local în acționariat

Autor: Financial Market
2 min

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), anunță demararea unei linii de producție de inputuri și o investiție de 250 mii de euro în una dintre cele mai importante zone agricole din SUA.

Producția se va concentra pe gama de sănătate a solului și nutriție foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeștii de Pădure.

Investiția se va derula prin intermediul companiei Norofert AG, cu sediul în Watertown, Dakota de Sud, în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experiență de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, cu o vastă cunoaștere a pieței și a fermierilor din zonă.

Vlad Popescu, președintele Consiliului de Administrație, Norofert:

„Pentru Norofert, dispersia geografică reprezintă un obiectiv primordial. Tehnologia și formulele produselor noastre ne permit accesul pe piețe competitive, iar intrarea pe piața din SUA, deși întârziată din cauza pandemiei, reprezintă un exemplu în acest sens.

Este o piață matură, în care fermierii aplică tehnologii avansate în câmp și în care schimbările climatice nu au același impact negativ ca în Europa de Est.

Fezabilitatea proiectului este cu atât mai mare cu cât beneficiem de roadele producției și cercetării laboratorului de multiplicare microorganisme din România, care va exporta tulpini concentrate de bacterii pentru utilizare în producția din SUA.

Proiectul de accesare a pieței din SUA a început în 2020, iar de atunci s-au făcut pași importanți, precum omologarea unei game de produse, testări în câmp certificate, crearea unui portofoliu de produse cu potențial de creștere în piața americană.

CITESTE SI:  Nuclearelectrica a primit aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

În timp, conducerea companiei a explorat diverse rute de intrare în piață printre care participări la târguri de agricultură precum și discuții cu reprezentanți și distribuitori locali.

În final, atragerea unui partener local reprezintă decizia strategică prin care Norofert își poate reduce riscurile operaționale și care va genera, de asemenea, cele mai multe beneficii acționarilor companiei.

Astfel, compania creată inițial, Norofert USA LLC, deținută în prezent integral de Norofert S.A., a înființat o nouă filială, Norofert AG, în care grupul deține pachetul majoritar de 51% iar domnul Gary Lamb 49%.

De asemenea, sediul reprezentanței din SUA a fost mutat în statul Delaware, din rațiuni fiscale. Gary Lamb va gestiona activitatea noii entități din Dakota de Sud, va conduce vânzările, expansiunea teritorială și administrarea companiei.

Asamblarea liniei de producție pe piața americană și colaborarea cu Dl. Lamb vin ca rezultat a unui proces de negociere și due dilligence de peste un an.

Produsele Norofert sunt la standardul tehnologic pe care o piață ca cea din SUA o cere. Linia de producție va fi amplasată într-un spațiu închiriat iar automatizările ce vor fi implementate vor permite companiei să mențină un număr redus de angajați, respectiv 2, pentru primul an.

În acest moment, există precomenzi pentru fertilizanții bacterieni ce urmează a fi produși în noua fabrică. Demararea construcției liniei de producție este programată pentru prima săptămână din luna aprilie.