BET
17438.31
-0.04%
BET-TR
38454.39
-0.04%
BET-FI
61935.24
0.34%
BETPlus
2573.28
0%
BET-NG
1257.28
0.17%
BET-XT
1495.67
0.02%
BET-XT-TR
3242.26
0.02%
BET-BK
3268.18
-0.09%
ROTX
38888.71
0.06%

Nuclearelectrica si Korea Hydro & Nuclear Power au un contract de constructie pentru finalizarea primei instalatii de detritiere din Europa, la CNE Cernavodă

Autor: Financial Market
3 min

Nuclearelectrica si Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat contractul de Inginerie, Procurare si Constructie (EPC) pentru finalizarea primei instalatii de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda.

CTRF va indeparta tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protectie sporita a mediului, in deplina concordanta cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica si ale Europei.

Utilizand o tehnologie romaneasca inovatoare, dezvoltata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Rm. Valcea, instalatia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalatie de detritiere din lume si prima din Europa si va oferi Romaniei posibilitatea de a deveni un centru european pentru productia si exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

De asemenea, Romania are oportunitatea de a-si dezvolta lantul de furnizori si de a deveni un centru de dezvoltare si export al tehnologiei si al know-how-ului romanesc de detritiere, folosind fabrici si forta de munca locale.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs in principal in reactoarele cu apa grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU si din instalatiile de la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda.

Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, si va fi prima sursa europeana de combustibil, folosind o tehnologie romaneasca, in parteneriat cu Coreea.

Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu si tritiu, pentru a alimenta reactia de fuziune si vor transforma energia eliberata in electricitate.

Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Valcea, utilizeaza cea mai avansata tehnologie, CTRF incluzand inclusiv cerintele actualizate de securitate nucleara pentru o instalatie industriala de tritiu, asa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania.

Suntem bucurosi sa implementam o tehnologie romaneasca inovatoare, bazata pe ani de cercetare si dezvoltare, un exemplu de leadership al Romaniei in industria nucleara. KHNP, un expert de top in domeniu, este partenerul potrivit pentru a ne sprijini in realizarea unui proiect sigur si fiabil.

Instalatia de detritiere reprezinta angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigura si pentru protectia mediului si a populatiei. Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investitii, al progresului tehnologic si al cooperarii internationale, este de a oferi Romaniei un rol de lider in industria nucleara si de a sprijini securitatea energetica a acesteia.

Felicit Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Rm. Valcea, echipa Nuclearelectrica si partenerii nostri pentru eforturile lor si viziunea comuna pentru un viitor sustenabil pentru generatia urmatoare.” – Cosmin Ghita, director general, Nuclearelectrica

CITESTE SI:  Bursele americane în scădere săptămânală, în timp ce euro înregistrează cea mai bună performanță din 2009

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectata ca si contractant de inginerie, procurare si constructii (EPC) in urma unei proceduri de achizitii publice. KHNP are o mare experienta in dezvoltarea de proiecte similare si opereaza o instalatie similara pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

Proiectul instalatiei de detritiere va beneficia de o cooperare internationala de clasa mondiala in domeniu din partea Romaniei, valorificand expertiza in cercetare a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Rm. Valcea, precum si a partenerilor din Coreea, SUA, Canada si alte tari europene.

Instalatia de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavoda va include mai multe domenii de inalta tehnologie: separare izotopica in faza lichida, distilare criogenica si operare in vid inalt.

Durata de finalizare a proiectului este estimata la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat in containere specializate sigure si securizate, pregatite pentru utilizare ulterioara.

Lucram in mod activ la consolidarea parteneriatelor noastre internationale, valorificand expertiza noastra de 26 de ani in operarea in conditii de siguranta si experienta de peste 50 de ani a industriei nucleare romanesti.

Ne propunem ca pana in 2031 sa livram nu doar 66% din energia curata a Romaniei, ci si proiecte inovatoare si eficiente care sa sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice.

Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza romaneasca pentru un viitor energetic sigur si pentru a impartasi cunostintele noastre companiilor si tarilor care impartasesc aceleasi viziune.” – Cosmin Ghita, director general, Nuclearelectrica

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.