There was an error retrieving data. Please try again later.

PIB-ul României a crescut cu 1,7% în primul semestru al acestui an, sub așteptările analiștilor

Autor: Financial Market
2 min

După publicarea datelor rapide de catre Institutul National de Statistică, se poate estima că economia românească încetinește mai mult decât se așteptau economiștii, prin urmare, prognoza privind evoluția PIB-ului pentru 2023 s-ar putea duce către o creștere de doar 1,5% la finalul acestui an.

Fiind prima estimare facută de INS, detaliile vor fi publicate pe 7 septembrie, dar numerele brute arată o încetinire semnificativă a creșterii economice în al doilea trimestru al anului la 1,1% comparativ cu același trimestru din 2022.

Acest lucru duce la o creștere globală a PIB după șase luni din 2023 la 1,7%, în timp ce estimarea noastră – care era deja la capătul inferior al consensului – era de 2,3%,″ se arată într-o analiză efectuată de economiștii de la ING Bank Romania.

Datele din al doilea trimestru arată că a fost o perioadă destul de slabă pentru consum, deoarece vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,5% față de trimestrul anterior, activitatea industrială înregistrând, de asemenea, o scădere de 2,8%, una dintre cele mai mari contracții trimestriale în ultima perioadă.

CITESTE SI:  Petrolul revine ușor astăzi, odată cu reducerea neașteptată a ratei dobânzii din China

Construcțiile și ele își pierd viteza, datele disponibile indicând o activitate aproape stagnantă, în timp ce cifrele puțin mai bune pot fi observate în sectorul serviciilor unde ar putea exista o expansiune trimestrială de 2-3%. Investițiile și exporturile nete probabil că au contribuit pozitiv la creșterea din al doilea trimestru,„.

Datele de astăzi confirmă cea mai recentă evaluare a Băncii Naționale a României (BNR) privind scăderea accelerată a decalajului de producție.

Din perspectiva politicii monetare, creșterea mai mică este probabil să compenseze prognoza marginal mai mare a inflației și să conducă la un mediu stabil al ratei dobânzii pentru restul anului.

„Credem că BNR nu ia încă în considerare momentul pentru o schimbare a politicii monetare, în ciuda afirmațiilor tot mai frecvente venite de la alte bănci centrale din regiune. Ne menținem opinia că prima tăiere a ratei va avea loc în primul trimestru al anului 2024, cu o rată cheie de 5,5% la sfârșitul anului 2024,”concluzionează analiștii ING Romania.