BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la BVB

Autor: Financial Market
3 min

Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro (valori insumand aproape 1,8 miliarde lei – 360,3 milioane euro), prin prima oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor editii Fidelis. In primul rand, este evident ca a crescut in randul romanilor gradul de constientizare cu privire la avantajele investirii economiilor.

Pe de alta parte, ma bucur ca se mentine increderea investitorilor fata de capacitatea noastra de a oferi instrumente avantajoase, dar si ca reusim sa avem un rol marcant in dezvoltarea pietei locale de capital.

Poate cel mai important insa, spiritul solidar al comunitatii de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar daca am redus perioada de subscriere cu o saptamana, tot au depasit numarul tuturor editiilor: 1.405 au donat sange si au salvat peste 4200 vieti, plecand si cu cea mai buna oferta a emisiunii”, a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Statul este un partener important al pietei de capital, atat prin sustinerea pe care o ofera, prin institutiile sale, in demersurile pe care le intreprindem pentru accelerarea dezvoltarii pietei, cat si prin aceasta consecventa in derularea ofertelor de vanzare de titluri de stat Fidelis de catre Ministerul Finantelor.

Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componenta de diversificare a surselor de finantare de catre Trezorerie, iar, pe de alta parte, sunt un instrument de educatie financiara pentru foarte multi romani care prin investitia in Fidelis fac un prim pas in lumea investitiilor.

Aceste aspecte au cantarit mult in decizia noastra de a premia Ministerul Finantelor pentru aceasta consecventa in emisiunile de titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Felicitam Ministerul Finantelor, consortiul de intermediere si partenerul lor media RockFM pentru succesul unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis si pentru aceasta simbioza a transei dedicata donatorilor, intre componenta sociala si cea investitionala.

Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investitii la BVB creste cu fiecare noua listare, de actiuni sau obligatiuni, iar in ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listari, inclusiv prin obligatiunile municipale care incep sa fie emise de autoritatile locale.

Gama de instrumente financiare se va extinde si mai mult odata cu operationalizarea CCP.RO Bucharest si relansarea pietei derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat cererea de autorizare”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank RomaniaBanca Comerciala RomanaBRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.

CITESTE SI:  BNR a redus dobânda de politică monetară la 6,75%

Avem oportunitatea de a evidentia contributia noastra, ca partener in acest program, la educatia financiara si cultura sanatoasa de economisire si investire, care a ajuns sa caracterizeze clientii de retail in ultimii ani, odata cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populatie Fidelis prin BVB.

O noua oferta de succes demonstreaza atractivitatea produselor in conditiile actuale de piata si recurenta cu care investitorii revin catre emisiunile de titluri de stat, odata cu acumularea de disponibil sau cu maturarea editiilor anterioare”, a spus Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

Emisiunile de titluri de stat in cadrul programului Fidelis continua sa fie receptionate pozitiv de catre investitorii de retail atrasi de oportunitatile de economisire in lei si in valuta si de diversificare a portofoliilor.

Cererea importanta si stabila pentru acest instrument financiar sustine, astfel, cu succes demersul strategic al Ministerului de Finante de a se finanta prin Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

Emisiunile sistematice de titluri de stat Fidelis au reusit sa consolideze un instrument financiar ce a devenit indispensabil pentru investitorii de retail in optimizarea deciziilor lor de management de portofoliu.

In plus, titlurile Fidelis se constituie intr-un benchmark indelung asteptat pentru raportarea castigurilor investitiilor in obligatiuni corporative si actiuni la o rata fara risc efectiv accesibila pentru micii investitori care isi administreaza propriile portofolii de valori mobiliare.

Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici efectul de pivot al titlurilor Fidelis pentru cei care investesc pentru prima data in valori mobiliare si care, ulterior, pot sa faca pasul catre investitiile in obligatiuni si actiuni listate la BVB, aceasta reprezentand cea mai sustenabila maniera de constructie a unui segment de retail puternic pentru instrumente financiare specifice pietei de capital”, a afirmat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Prioritizam sanatatea financiara si ne bucuram sa fim parteneri pentru Ministerul Finantelor, care prin derularea emisiunilor Fidelis incurajeaza un comportament financiar responsabil si faciliteaza accesul tuturor romanilor la instrumente financiare investitionale.

Pentru BCR, prosperitatea se construieste prin educatie financiara si prin sustinerea pietei de capital, iar rolul nostru comun este sa dezvoltam cultura economisirii si investitiilor, astfel incat fiecare roman sa aiba posibilitatea sa faca alegeri financiare inteligente pentru viitorul sau”, a declarat Andrei Ionut Popescu, Director Executiv Piete Financiare BCR.

In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 21 februarie – 1 martie, romanii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.