BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

PROIECTUL NEPTUN DEEP – Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud a fost confirmat

Autor: Financial Market
2 min

ROMGAZ S.A. împreună cu OMV Petrom au anunțat că Planul de dezvoltare al zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud a fost confirmat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, acest moment reprezentând etapa de la care incepe efectiv faza de dezvoltare a zacamintelor comerciale si presupune lucrari de foraj si de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea si valorificarea gazelor naturale.

Planul de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED impreuna cu OMV Petrom spre confirmare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023.

Despre proiectul NEPTUN DEEP

• ROMGAZ S.A. este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care detine 50% din participatia in perimetrul XIX Neptun, zona de apa adanca (”Neptun Deep”), iar cealalta cota de participatie de 50% este detinuta de OMV Petrom care este si operator al proiectului Neptun Deep.

• Dezvoltarea zacamintelor comerciale presupune o infrastructura care include 10 sonde, 3 sisteme de productie submarine si conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principala de gaze catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor. Platforma isi genereaza propria energie electrica, functionand la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului.

CITESTE SI:  Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat revizuirea calendarului pentru operaționalizarea Contrapărții Centrale

Intreaga infrastructura va fi operata de la distanta, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor si va contribui la imbunatatirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic si reducerea emisiilor.

• ROMGAZ si OMV Petrom vor investi pana la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

• Neptun Deep va asigura un volum estimativ de gaze naturale de 100 miliarde metri cubi.

• Prima productie este estimata in 2027.

Razvan Popescu, Director General Romgaz: „Confirmarea planurilor de dezvoltare a zacamintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale reprezinta etapa de la care incepe efectiv faza de dezvoltare a zacamintelor comerciale, un nou moment de referinta pentru proiectul Neptun Deep.

Aceasta etapa importanta reprezinta confirmarea faptului ca decizia de a investi in proiectul Neptun Deep a fost una corecta, atat in interesul ROMGAZ cat si al asigurarii si consolidarii securitatii energetice a Romaniei”.