Rata inflației din iulie a scăzut la 9,44% și a surprins în sens pozitiv în raport cu estimările analiștilor care se așteptau la 9,60%, datorită în principal prețurilor mai scăzute la electricitate.
Plafonările recent adoptate asupra adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază par să funcționeze deja, puțin mai devreme decât era prevăzut și ar putea duce la o altă surpriză pozitivă în ceea ce privește inflația din august, care ar putea ajunge în jurul valorii de 9,0%.
Prețurile alimentelor au scăzut în iulie cu 0,5% față de luna iunie (+16,3% față de anul anterior), ceea ce indică o revenire la un comportament sezonier obișnuit.
Articolele non-alimentare au crescut cu 0,25% (+4,3% față de anul anterior) cu o dinamică a prețurilor destul de stabilă în rândul subcomponentelor, în timp ce serviciile au înregistrat o creștere lunară de 1,00% (+11,6% față de anul anterior), un ușor dezavantaj într-o raportare pozitivă a inflației.
Însă, vestea mai puțin bună vine de la inflația de bază care pare a fi destul de persistentă, scăzând la 13,2% în iulie față de 13,5% în iunie.
″În acest moment, nu știm sigur dacă vom vedea inflația de bază sub 10% în acest an. Oricum, inflația de bază nu este preocuparea principală pentru Banca Națională a României (BNR) în acest moment, deoarece BNR dorește să vadă mai întâi inflația normală considerabil mai mică,″ este de parere Valentin Tataru, Economist șef, ING Bank Romania.
Creșterea puternică a salariilor se va menține pe o perioadă îndelungată
Avansul salariilor medii continuă să surprindă, înregistrând +15,7% în iunie și pare din ce în ce mai probabil să vedem o creștere medie anuală a salariilor peste 15,0% în 2023.
Pe lângă sectoarele obișnuite care au afișat avansuri salariale peste medie în ultima vreme (de exemplu, agricultură, servicii IT, transport etc.), luna iunie a înregistrat o creștere impresionantă de 28,7% a salariului în sectorul educației, împingând creșterea medie salarială din sectorul public la 14,0%, nu departe de creșterea de 16,1% în sectorul privat.
Această tendință este foarte probabil să continue în trimestrele viitoare, având în vedere cererile salariale publice recente și în curs de desfășurare și anul electoral care se apropie.
Măsura în care avansul puternic al salariilor se va reflecta în inflație rămâne încă neclară, având în vedere că coincide cu o perioadă de incertitudini fiscale, încetinirea economică și rate ale dobânzii încă relativ ridicate, care sunt mai atractive pentru economii.
Cu toate acestea, este dificil să credem că nu va avea niciun efect. Așa cum a subliniat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, inflația condusă de salarii s-ar putea dovedi a fi destul de periculoasă și greu de controlat, având în vedere că ar putea necesita o restricționare și mai mare a cererii agregate prin rate ale dobânzii și mai mari.