Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 1,8% în septembrie 2024, cel mai mic nivel din aprilie 2021, comparativ cu 2,2% în august și previziunile de 1,9%, au arătat estimările preliminare ale Eurostat.
Inflația este acum sub ținta BCE de 2%. Prețurile au scăzut mult mai mult la energie (-6% față de -3%), iar inflația a scăzut la servicii (4% față de 4,1%), în timp ce prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut puțin mai mult (2,4% față de 2,3%).
Între timp, rata inflației de bază a scăzut de la 2,8% la 2,7%. Printre cele mai mari economii ale blocului comunitar, inflația a încetinit în Germania (1,8% vs 2%), Franța (1,5% vs 2,2%), Italia (0,8% vs 1,2%), Spania (1,7% vs 2,4%).
Cu presiunile prețurilor disipându-se mai rapid decât se aștepta și cu sondajele recente PMI indicând o pierdere accentuată a elanului economic în septembrie, împreună cu riscurile economice persistente în scădere, toate semnele sunt aliniate pentru Consiliul BCE să reducă din nou ratele, la doar cinci săptămâni după ultima ședință de politică monetară.
Deși este puțin probabil ca factorii de decizie să se angajeze în prealabil pe un anumit traseu de reduceri, efectuarea de tăieri consecutive, probabil urmate de o a treia reducere în decembrie, crește probabilitatea ca BCE să reducă ratele cu un ritm constant de 25 pb de acum înainte, până când rata depozitelor va reveni la un nivel neutru – în jur de 2% – la începutul verii viitoare.
În raport cu dolarul american, euro ar putea avea o evoluție ceva mai bună, având în vedere dorința FED de a reveni rapid la neutralitate, inclusiv perspectiva unor mișcări mai mari de 50 pb dacă piața muncii se înrăutățește.
Pentru moment, astfel de reduceri „masive” par să fie excluse în zona euro, deși o pierdere suplimentară substanțială a elanului economic și o deviere susținută de la ținta de inflație ar putea împinge BCE să ia măsuri mai agresive.