BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Sondaj XTB România: ETF-urile cu expunere pe piețele emergente, în atenția investitorilor în 2024. Contextul economic poate deschide și alte opțiuni

Autor: Monica Preda
3 min

ETF-urile pe titluri de stat și ETF-urile care urmăresc indici globali sau de pe piețe emergente – printre cele mai frecvente opțiuni pentru investitorii și analiștii consultați de XTB România, în cadrul unui sondaj privind fondurile tranzacționate la bursă (ETF) cu potențial de creștere în 2024.

În contextul schimbărilor economice și geopolitice ce au marcat anul 2023, investitorii cu ochii ațintiți asupra viitorului se întreabă ce aduce noul an.

Potrivit Olgăi Ursu, consultant de Investiții autorizat de ASF, piața SUA rămâne o piesă centrală în puzzle-ul investițional global. Consultantul financiar remarcă oportunități pe acțiunile individuale de pe piața americană. Totodată, „zonele de interes pentru a investi în 2024 ar putea fi ETF-urile cu expunere pe bonduri și cele pe indicii generali ai pieței (S&P 500)”.

Într-o eră în care inovația evoluează rapid, este evidentă atracția către sectorul tehnologic. Din această perspectivă, Valentin Nedelcu, Investitor și Financial Coach, este de părere că anul 2023 a fost anul ETF-urilor concentrate pe companiile mari de tehnologie. Cu toate acestea, el își exprimă prudența cu privire la 2024, sugerând o reorientare strategică. „Piața de titluri de stat are șanse mai mari să reintre pe un trend de apreciere după trei ani de declin. Astfel, sunt interesant de urmărit ETF-urile pe titluri de stat din SUA pe termene medii și lungi„, precizează investitorul.

Trendul: abordarea holistică a pieței

Potrivit lui Dan Sulica, investitor și trainer, ETF-urile care urmăresc indicii globali vor continua să rămână relevante și în 2024. Investitorul consideră că și ETF-urile de obligațiuni reprezintă o alternativă de studiat în 2024. ”Dat fiind că băncile centrale se vor fi oprit deja din creșterea dobânzilor, sau se vor pregăti chiar de o eventuală scădere a lor, cred că ETF-urile de obligațiuni (precum EUNA sau DTLA) vor fi în mod particular avantajate într-un astfel de mediu anul viitor„, arată investitorul.

Vlad Caluș, Educator Financiar, oferă câteva recomandări de ETF-uri cu expunere pe piețele dezvoltate: „În contextul dinamic al pieței financiare, în 2024 următoarele ETF-uri vor fi de interes: iShares Core MSCI World UCITS ETF USD, iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD și iShares NASDAQ 100 UCITS ETF”.

În aceeași direcție, Bogdan Dinu, Consultant în industria Private Banking, consideră că și în 2024, pentru un portofoliu alcătuit din ETF-uri, o bază solidă reprezintă o medie ponderată pe capitalizare pe piețele dezvoltate și emergente. „Pentru a configura această medie ponderată orientativă, o strategie ar putea fi concentrarea a 80% din portofoliu într-un ETF care urmărește MSCI World (precum iShares Core MSCI World UCITS ETF) și 20% într-un ETF axat pe MSCI Emerging Markets (cum ar fi iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF). Astfel, investitorii pot avea expunere la mii de companii din economia mondială, beneficiind de eforturile miliardelor de oameni care lucrează pentru a le genera venituri„, spune Bogdan Dinu.

CITESTE SI:  Teraplast aprobă majorarea capitalului social cu 22 mil lei prin aporturi în numerar

Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, subliniază că principiul diversificării portofoliului de investiții își poate arăta, chiar mai pregnant decât în mod obișnuit, utilitatea.

”Pentru cei interesați de o poziționare selectivă, între temele care ar putea fi urmărite prin ETF-uri s-ar afla atât fonduri care reflectă dinamica companiilor miniere de aur și metale prețioase, ca o contrapondere la mediul global incert, cât și ETF-uri din industria de apărare, având în vedere tendința de creștere a cheltuielilor militare. Pe de altă parte, o altă opțiune ar fi ETF-urile din industria farma și de servicii medicale, având tendința de a atenua volatilitatea portofoliului. De asemenea, ar putea fi interesant de urmărit, pentru cei cu perspectivă multi- anuală, performanța ETF-urilor de tip value, fie, cu un risc mai ridicat, concentrată pe regiuni (SUA sau Europa), fie cu amprentă globală”, spune analistul XTB România.

Investitorii în ETF-uri au remarcat că aceste instrumente oferă mai multe avantaje semnificative pe termen lung și foarte lung: costuri foarte mici, lichiditate foarte mare și diversificare. Un atu este și siguranța dată de administratorii fondurilor tranzacționate la bursă, cu un istoric dovedit. În același timp, au fost menționate și ușurința de a reproduce un indice bursier (prin ETF-urile bazate pe indici bursieri), dar și natura pasivă a investiției, care permite investitorilor ocupați să își lase portofoliul să lucreze singur.

România este țara unde mulți dintre clienții XTB încep să investească prin cumpărarea de ETF-uri. Procentul acestora este în continuă creștere: în 2021 a fost de 30%, la sfârșitul anului 2022 a crescut la 57%, iar în august 2023 a ajuns la 58%.

Informații detaliate și abordări strategice privind investițiile în ETF-uri în 2024, împreună cu provocările economice și geopolitice esențiale pentru investitorii în ETF-uri, vor fi prezentate la conferința Investor`s Day 2023.

Organizat de XTB România, evenimentul va avea loc joi, 2 noiembrie 2023, și va fi transmis live, în format online, începând cu ora 15.00.