BET
17374.77
0.25%
BET-TR
38314.28
0.25%
BET-FI
60595.78
-0.56%
BETPlus
2561.87
0.23%
BET-NG
1253.99
0.18%
BET-XT
1487.85
0.19%
BET-XT-TR
3225.25
0.19%
BET-BK
3246.8
0.23%
ROTX
38780.66
0.21%

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia investesc în producția de energie fotovoltaică

Autor: Financial Market
2 min

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie integrata din Europa de Sud-Est, va construi, in parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totala de ~450 MW.

In decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnata ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selectie organizate de CE Oltenia.

Investitiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridica la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finantate prin Fondul de Modernizare.

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie: „Ne-am propus ca pana in 2030 sa punem in functiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresam semnificativ spre acest obiectiv si impreuna contribuim la tranzitia energetica a Romaniei.

Puterea instalata a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totala instalata la nivel national de energie solara, care in prezent este de aproximativ 1,4 GW.

Daniel Burlan, presedinte al Directoratului CE Oltenia: „CE Oltenia – cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, trebuie sa isi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinte si cerinte care vizeaza decarbonarea sistemului energetic si diversificarea mixului energetic al Romaniei prin inlocuirea unitatilor pe baza de lignit cu centrale pe baza de gaz si proiecte de energie regenerabila, in vederea mentinerii in siguranta a sistemului energetic National (SEN).

Implementarea in parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezinta un obiectiv important pentru societate, atat in ceea ce priveste contributia la tranzitia energetica a Romaniei, cat si pentru implementarea masurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana.”

CITESTE SI:  Bursa de la București încheie săptămâna în teritoriu pozitiv, impulsionată de listarea obligațiunilor emise de Primăria Capitalei

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Isalnita, Tismana, Rosia si Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatari miniere operate de CE Oltenia.

Conform estimarilor curente, parcurile vor furniza energie electrica sistemului energetic national incepand cu 2024.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entitati juridice separate, intr-o structura de participatie de 50% – 50%. Intentia este ca energia electrica produsa sa fie vanduta de aceste entitati catre cei doi parteneri, in proportie egala.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.