Drepturile călătorilor care aleg avionul ca mijloc de transport când pleacă în vacanță sunt destul de bine cunoscute și promovate, dar sunt atât de multe alte situații neprevăzute atunci când planifici o vacanță, situații în care o asigurare poate fi de mare ajutor.
Clima a devenit și ea un risc ce poate contribui la discomfortul călătorilor, de la inundații, la incendii de vegetație sau uragane. Riscurile climatice cresc riscul de accidentare, iar polița de asigurare de călătorie devine un companion indispensabil pentru a ne limita pierderile financiare neașteptate.
În 2023, aproximativ două treimi din români au ales să călătorească în țările apropiate, cum ar fi Bulgaria, Grecia și Turcia. Despăgubirile plătite de companiile de asigurări pe anul 2023 prin polița de asigurare de călătorie au fost de peste 52 de milioane de lei.
Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) subliniază importanța unei astfel de asigurări și care sunt principalele riscuri pe care le acoperă.
„Asigurările de călătorie se numără printre acele măsuri de siguranță pe care ar trebui să le avem în vedere înainte de a pleca în vacanță. Alegerea în cunoștință de cauză a poliței de călătorie potrivite poate asigura acoperirea mai multor chetuieli de asistență medicală, chiar și în cazul accidentelor de surfing, scufundări sau accidente în timpul zborului cu parapanta.
Rolul brokerului este acela de a oferi consultanța necesară în alegerea poliței de asigurare adaptată nevoilor personale și mai apoi, oferă asistență în caz de daună. Recomandăm tuturor celor care își planifică o vacanță în străinătate să apeleze cu încredere la un broker de asigurări și să-i solicite minim 3-4 oferte de polițe potrivite activităților planificate.”, afirmă Dorel Duță, președintele UNSICAR.
1. Asistență medicală în caz de urgență
Fie că te afli într-o zonă tropicală sau într-o metropolă europeană, problemele de sănătate sunt imprevizibile. Polițele de călătorie acoperă serviciile medicale și accidentele care necesită intervenții de urgență (inclusiv tratamentul de stabilizare în cazul unui puseu acut al unei afecțiuni cronice), precum și cheltuielile de repatriere în cazuri grave, asigurându-te că vei beneficia de îngrijiri adecvate fără costuri suplimentare.
Pe majoritatea polițelor beneficiezi de acoperirea cheltuielilor medicale în caz de urgență până la 30.000 sau chiar 50.000 de euro. Și aici nu intră doar banalul consult medical în caz de răceală sau toxiinfecție alimentară, ci și intervențiile chirurgicale în caz de accidente grave sau cheltuieli de repatriere medicală.
2. Anularea călătoriei
Viața este plină de surprize și uneori planurile de vacanță trebuie anulate. Polițele de asigurare de călătorie pot acoperi sumele plătite pentru rezervări și pachetele turistice care nu pot fi recuperate din cauza unor motive bine întemeiate, cum ar fi incapacitatea medicală de a călători, decesul sau spitalizarea unei rude apropiate, sau chiar șomajul neașteptat. Astfel, te protejezi de pierderile financiare asociate abandonării planurilor de vacanță.
3. Întârzierea și pierderea bagajelor
Unul dintre cele mai frustrante scenarii este pierderea sau întârzierea bagajelor. O poliță de călătorie acoperă cheltuielile rezonabile necesare înlocuirii de urgență a hainelor și altor articole esențiale în astfel de cazuri. De asemenea, sunt acoperite despăgubirile pentru pierderea definitivă sau furtul bagajelor.
4. Întârzierea cursei aeriene sau pierderea legăturilor de zbor
Întârzierile la zboruri pot afecta serios planurile de călătorie. Asigurarea de călătorie acoperă cheltuielile necesare în cazul în care zborul de plecare întârzie mai mult de 6 ore sau dacă pierzi o conexiune din cauza unei întârzieri neprevăzute.
5. Asistență rutieră și serviciul Rent a Car
Polițele de asigurare pot include și acoperiri pentru asistență rutieră, cum ar fi tractarea vehiculului sau repatrierea acestuia dacă nu poate fi reparat la destinație. Dacă închiriezi o mașină, asigurarea poate acoperi fransiza în cazul unui accident, oferindu-ți o protecție suplimentară.
Atunci când închiriezi o mașină în străinătate, adesea firmele de rent-a-car impun clienților să plătească o sumă importantă în caz de accident, de ordinul a 1.000-3.000 de euro. Alegerea unei polițe de călătorie adaptată acestei nevoi poate acoperi inclusiv astfel de pierderi financiare, la un preț mult mai mic decât variantele oferite de firmele de rent-a-car din țara de destinație.
6. Sporturi de agrement
Pentru cei aventuroși care intenționează să practice sporturi de agrement, polițele de călătorie pot include și acoperiri pentru accidentele survenite în timpul acestor activități, asigurând asistența și tratamentul medical necesar.
Ce NU acoperă Polița de Călătorie
Totodată, aflăm și ce excluderi pot apărea în cazul unei asigurări de călătorie. Printre acestea se numără afecțiunile cronice sau preexistente, medicamentele pentru boli cronice, tratamentele non-urgente și afecțiunile provocate intenționat. De asemenea, nu se oferă despăgubiri pentru evenimente produse în urma comiterii unei infracțiuni sau pentru intervențiile chirurgicale estetice.
Beneficiile semnificative pe care le câștigă un client atunci când apelează la un broker sunt:
– Economie de timp: Într-o singură interacțiune, ai acces la toate ofertele relevante.
– Economie de bani: Vei avea acces la cele mai bune oferte disponibile pe piață.
– Consiliere la achiziție: Profesioniștii te vor ghida în alegerea celei mai potrivite oferte.
– Asistență în caz de daună și reprezentarea clienților în fața firmelor de asigurări.
În concluzie, pe măsură ce ne pregătim să explorăm lumea, o poliță de asigurare de călătorie ne poate salva de multe neplăceri și cheltuieli neprevăzute. Este un certificat de liniște, un angajament că indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiți.
Așadar, înainte de a-ți face bagajele pentru următoarea mare aventură, ia în considerare achiziționarea unei astfel de asigurări. Vei călători cu mai multă liniște și te vei putea bucura pe deplin de fiecare moment al vacanței tale.