În funcție de toleranța la risc și de orizontul investițional trebuie să te asiguri că portofoliul pe care îl deții este diversificat. De ce? Pentru că diversificarea îți poate reduce riscul general al portofoliului și poate crește câștigul așteptat pentru același nivel de risc.
De exemplu, dacă ai investi toți banii într-o singură companie, acest lucru ar fi foarte riscant. Din nou, de ce? Deoarece compania ar putea la un moment dat să treacă prin perioade grele sau întreaga industrie ar putea trece printr-o perioadă dificilă, prețul acțiunii respective putând înregistra scăderi semnificative, pe care nu ți le dorești. Investiția în mai multe companii, în multiple sectoare și industrii, poate reduce riscurile. Fondurile de acțiuni sunt un prim pas în diversificare prin faptul că acestea au în portofoliu numeroase acțiuni emise de diferite companii din sectoare diferite de activitate.
Pe de altă parte, investiția în mai multe companii/municipalități/state care emit obligațiuni pe diferite perioade de timp (5 ani, 10 ani, 30 ani) poate asigura diversificarea dorită, care poate fi obținută, prin investiția într-un fond de obligațiuni.
Un concept cheie în diversificare este corelația. Voi încerca să explic simplu acest concept de corelație. Așadar, investițiile care sunt perfect corelate vor crește sau vor scădea toate exact în același timp. Dacă toate investițiile dvs. ar crește și ar scădea în același timp, veți avea parte de o fluctuație mare a valorii investițiilor. Dacă unele investiții cresc și altele scad în momente diferite, atunci ele se echilibrează (cele care se comportă bine vor compensa pe cele care nu performează în acel moment). Rezultatul final este mai puțină volatilitate în portofoliu adică, un risc mai mic.
Diversificarea o poți atinge fie investind în mai multe fonduri, care investesc la rândul lor în clase de active diferite, fie, mai simplu, investind direct într-un fond diversificat. Astfel, accesezi un portofoliu diversificat printr-un singur fond, fapt ce reprezintă o modalitate de a vă simplifica mai mult viața financiară.
Construirea unui portofoliu diversificat înseamnă de multe ori un anumit număr de fonduri diferite, fiecare dintre acestea concentrându-se pe o clasă de active diferită sau pe un alt stil de investiție. Dar această metodă, care impune investitorilor să-și aleagă fondurile proprii și apoi să monitorizeze și să ajusteze mixul în timp, poate să fie prea complexă. Unii oameni nu au timp, alții pot să simtă că nu au expertiza necesară, în timp ce alții pur și simplu nu vor să fie nevoiți să-și facă griji. Oricare din aceste variante este în regulă.
Citeste mai mult pe www.otpfonduri.ro
Autor: Dan Popovici, CEO OTP Asset Management
Powered by
Foto credit: Kaththea | Dreamstime
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A., a portalului www.financialmarket.ro sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.