BET
17423.31
0.08%
BET-TR
38421.32
0.08%
BET-FI
61240.36
0.84%
BETPlus
2567.6
0.08%
BET-NG
1262.41
0.36%
BET-XT
1491.93
0.11%
BET-XT-TR
3234.12
0.11%
BET-BK
3242.98
-0.1%
ROTX
38880.2
0.05%

Cât ar fi însemnat astăzi o investiție de 1000 de dolari facută cu 10 ani în urmă, în acțiunile Google

Autor: Financial Market
3 min

Luna trecută pe 27 septembrie, Google, cel mai mare motor de cautare, a împlinit 21 de ani. Gigantul tehnologic are insă mai multe de sărbătorit după două decenii în activitate: este unul dintre cele mai vizitate site-uri web din lume și numele său este atât de popular încât a aparut și un verb în dicționarul englez: Google it!

Insă, pentru acționari, succesul Google s-a dovedit a fi unul extraordinar. O investiție de 1.000 USD în 2009 ar valora mai mult de 4.800 USD la inceputul lunii octombrie 2019, având un randament total de aproximativ 400%, conform calculelor CNBC. În același interval de timp, S&P 500 a obținut un randament total de puțin peste 250%. Alphabet, compania care detine brandul Google, care a devenit publică în 2004, are un preț actual al acțiunilor în jur de 1.200 USD.

investitie Google

Evoluție preț acțiune Google de la lansare până in prezent

Deși acțiunile Google au performat bine de-a lungul anilor, au existat totuși momente ca cel de la finalul anului trecut când intreaga piată americană a trecut printr-o corecție semnificativă, titlurile sale scăzând cu peste 20%.

Este important de reținut că acum Google aparține companiei Alphabet, această schimbare având loc în 2015, ca o modalitate de reorganizare a companiei și a creșterii numărului de noi business-uri din domeniul online pe care compania le-a initiat de-a lungul anilor. GOOGL, așa cum este arătat în graficul de mai sus, este simbolul bursier pentru Alphabet, compania mamă a Google.

Cum a apărut Google

Google a fost fondată în 1998 de către doi studenți la Stanford, Sergey Brin și Larry Page. La mommentul respectiv, cei doi au scris și au publicat o lucrare despre dezvoltarea unui „prototip al unui motor de căutare la scară mondială”, care a devenit prima versiune a Google pe care o cunoaștem astăzi.

Dacă la începutul activitații Brin și Page au lucrat la Google într-un mic garaj din Menlo Park, California, până în primăvara anului 1999 acestia s-au mutat într-un spațiu de birouri în Palo Alto, California. Compania s-a mutat din nou în 2004 într-un complex de clădiri din Mountain View, California, acum cunoscut sub numele de „Googleplex”.

In aceeași manieră, dacă în 1999 Google obținea venituri anuale de 220.000 USD, patru ani mai târziu, în 2003, compania a generat aproape un miliard de dolari, obținând titlul de „Fastest Growing Tech Company in North America”, conform unui clasament Deloitte din 2004.

CITESTE SI:  Bugetul personal ca instrument de planificare financiară, între mit și realitate

Creșterea rapidă a Google a deschis multe uși pentru extinderea afacerii. În 2001, Page și Brin l-au angajat pe Eric Schmidt în funcția de CEO pentru a-i ajuta să crească compania. Cu Schmidt responsabil, Google s-a extins rapid dincolo de identitatea sa principală ca motor de căutare.

În 2003, Google a lansat AdSense, un program de publicitate folosit de editorii de site-uri pentru a targeta utilizatorii de internet. Aventura în spațiul publicitar s-a dovedit rentabilă pentru Google, 85% din veniturile sale totale fiind încă generate de publicitate.

Tot sub conducerea lui Schmidt, Google a devenit companie publică pe 19 august 2004 și a strâns 1,67 miliarde de dolari cu un preț pe acțiune de 85 de dolari. Nu numai că debutul său pe Wall Street a fost unul dintre cele mai mari in sectorul de tehnologie, dar a atras atenția asupra companiei și a ajutat la acumularea de noi utilizatori Google.

Din perspectiva utilizatorului, Google a găsit o modalitate de a atinge aproape fiecare parte a experienței online, inclusiv serviciile sale de productivitate de marcă, precum Google Docs, Google Sheets, Gmail, Google Calendar, Google Drive și multe altele.

Și să nu uităm de Google Chrome, lansat în 2008. Începând cu 2017, Chrome a reusit să-și depășească toți concurenții, inclusiv Internet Explorer, Safari și Mozilla Firefox, cu o cotă de piață de 44,5%, conform CNBC. Pe locul doi, Safari a obținut doar 25,4%.

În mod surprinzător, adoptând o nouă strategie de piață, până în toamna anului 2015, gigantul tehnologic din Silicon Valley a luat decizia de restructurare a afacerilor sale. Noua companie-mamă a fost numită Alphabet, iar Google a devenit principala sa filială. Reorganizarea a separat business-urile profitabile de cele mai ambițioase, experimentale, care a servit ca o modalitate de a proteja investitorii, permițând totuși inovația.

În același an, Sundar Pichai, Vicepreședintele companiei Google a preluat funcția de CEO, iar până în 2018, prețul acțiunilor Google au crescut cu peste 85%, iar veniturile pentru celelalte filiale ale Alphabet au crescut cu aproape 50% an de an.

Deși in ultimul an compania a fost implicată in diferite situatii privind scurgeri de date ale clientilor si altele asemenea, evoluția prețului acțiunilor a fost foarte bună, titlurile sale apreciindu-se cu aproape 14% de la inceputul anului.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.