BET
16060.28
-2.35%
BET-TR
35415.72
-2.36%
BET-FI
58033.56
-3.07%
BETPlus
2378.96
-2.4%
BET-NG
1159.51
-1.95%
BET-XT
1382.99
-2.41%
BET-XT-TR
2997.99
-2.42%
BET-BK
2957.08
-2.8%
ROTX
35766.76
-2.12%

De ce OMV Petrom NU este mai ieftină decât Banca Transilvania?

Autor: Financial Market
3 min

Potrivit P/E la 9 luni, acțiunea SNP (OMV Petrom) este mai ieftină decât acțiunea TLV (Banca Transilvania), iar SNP și TLV sunt cele mai ieftine acțiuni de pe piața principală a BVB. Așa să fie oare?

Multiplii de piață se aplică doar pentru companiile cu model de afaceri similar

Multiplu de piață înseamnă o fracție în care, în cele mai multe cazuri, prețul pe acțiune este la numărător, iar la numitor avem un element care arată activitatea operațională a firmei raportată la numărul de acțiuni (profit pe acțiune, cifra de afaceri pe acțiune etc.). Există și multipli calculați ca valoarea totală a firmei/element care indică activitatea operațională a firmei (ex. EV/EBITDA).

P/E (Price/Earnings ratio) se calculează ca preț pe acțiune împărțit la profit pe acțiune; profitul pe acțiune este raportul între profitul net și numărul de acțiuni emise de societate.[emaillocker]

Un multiplu de piață precum P/E te ajută să nu dai pe o acțiune mai mult decât face. Dacă mergi în piață și vrei să cumperi mere,  ți-e indiferent dacă morcovii sunt la reducere; te duci la trei tarabe cu mere, compari prețurile și cumperi de unde este mai ieftin. La fel procedezi și cu acțiunile, dacă vrei să compari TLV, te uiți și la BRD, să vezi care dintre ele este mai ieftină. Faptul că SNP este mai ieftină, nu este relevant.

SNP

Sursa: BVB

Multiplii de piață se schimbă periodic

Multiplii se modifică în funcție de preț și de rezultatele financiare. La 9 luni, TLV (Banca Transilvania) era a doua cea mai ieftină acțiune considerând doar P/E, urmată de BRD, dar în primele 3 luni BRD era a doua companie, urmată de SNN (Nuclearelectrica), după același criteriu. Dacă am analizat o companie în ianuarie după P/E și am considerat-o subevaluată, este posibil ca în decembrie să o considerăm supraevaluată, dacă P/E s-a schimbat pentru ea și firmele similare.

Multiplii de piață pot da semnale contradictorii

Un analist utilizează cel puțin trei multipli relevanți pentru firma analizată (ex. P/E, P/B, EV/EBITDA etc.), la fel cum un jurnalist verifică o știre din cel puțin trei surse. Multiplii pot da semnale contradictorii, adică unul să arate că acțiunea este ieftină (subevaluată) și ceilalți că este scumpă (supraevaluată), caz în care fie consideri că dacă mai mulți multipli arată supraevaluare înseamnă că acțiunea este scumpă sau te mai informezi să vezi ce alți factori importanți mai poți studia pe lângă multipli.

CITESTE SI:  Comportamentul investitorului român: Depozitele bancare sunt principala formă de economisire în timp ce bursa atrage o mică parte a populației

Multiplii de piață sunt sensibili la metodele contabile

Dacă o firmă de petrol și gaze înregistrează costurile de explorare la cheltuieli va avea un profit mai mic (și P/E mai mare) decât o firmă care capitalizează aceste costuri. Putem compara doar firmele care utilizează aceeași metodă de înregistrare a costurilor de explorare.

TLV

Sursa: BVB

Multiplii de piață sunt mari sau mici cu un motiv

P/E poate să fie mic, chiar dacă profitul este scăzut, în cazul în care firma a emis un număr mult mai mic de acțiuni  (EPS devine mai mare) sau dacă prețul pe acțiune este cu mult mai scăzut decât la o companie similară cu profit mai mare, pentru același număr de acțiuni. Este important să înțelegem cauzele pentru care un multiplu are o anumită valoare. 

După cum putem vedea, OMV Petrom nu este nici mai scumpă nici mai ieftină decât Banca Transilvania, deoarece are un model de business diferit și nu putem compara cele două companii. În plus, chiar și pentru firme comparabile, multiplii de piață pot transmite semnale contradictorii sau pot fi afectați de factori diferiți de activitatea operațională (ex. numărul de acțiuni emise) și de aceea recomandăm utilizarea lor împreună cu alte metode de evaluare, dar ajută și dacă citiți articole de pe internet privind tendințele sectorului de activitate al firmei analizate, pentru a înțelege mai bine activitatea sa de zi cu zi (operațională).

Autor: Andreea Mihaela Palici[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.