BET
17388.74
-1.91%
BET-TR
38309.9
-1.93%
BET-FI
60605.91
-0.55%
BETPlus
2572.45
-1.84%
BET-NG
1223.19
-1.87%
BET-XT
1492.61
-1.67%
BET-XT-TR
3232.71
-1.68%
BET-BK
3249.95
-1.72%
ROTX
38498.56
-1.85%

Mic ghid de investiții în titlurile de stat românești

Autor: Financial Market
5 min

Titlurile de stat sunt obligațiuni emise de statul român (prin Ministerul Finanțelor Publice), adică documente care atestă faptul că tu ca investitor împrumuți statul cu o sumă de bani (numită valoare nominală), statul îți plătește dobânda (denumită cupon) o dată pe an sau în mai multe tranșe, iar banii împrumutați îi primești înapoi pe toți la scadență (numită și maturitate). 

De exemplu, pentru o singură obligațiune în lei pe doi ani listată cu simbolul R2208A, valoare nominală 100 de lei și dobândă 4% pe an, deținătorul ia câte 4 lei pe 12.08.2021 și 12.08.2022, iar la scadența din 12.08.2022 primește și cei 100 lei, suma acumulată fiind de 108 lei (100+4+4=108).

CELE MAI NOI TITLURI LISTATE

Titlurile de stat din programul FIDELIS listate la bursă[emaillocker]

Simbol Monedă Valoare nominală Maturitate Dobândă anuală YTM la 6.10.2020
R2208A lei 100 2 ani 4.00% 3.09%
R2408A lei 100 4 ani 4.50% 3.60%
R2508AE euro 100 5 ani 2.00% 1.59%

Sursa: BVB, calcule proprii

Programul FIDELIS a adus în premieră la bursă emisiuni de titluri de stat destinate populației, două în lei și una în euro, Ministrul Finanțelor asigurând că vor mai fi emisiuni de titluri de stat și în 2021, care vor fi ulterior listate la bursă. 

CE FACE STATUL CU BANII OBȚINUȚI

Statul vrea să finanțeze deficitul bugetar și să refinanțeze datoria publică. Am fi preferat ca statul să emită obligațiuni pentru proiecte de infrastructură, dar încă nu este cazul.

CUM POȚI CUMPĂRA TITLURI DE STAT 

OFERTĂ PUBLICĂ (FIDELIS, TEZAUR). Statul anunță că va împrumuta o sumă de bani, prin emiterea unui număr de obligațiuni și cei interesați le pot cumpăra fără comision la 100% din valoarea nominală într-un anumit interval de timp până la închiderea ofertei. 

Oferte publice derulate de statul român

FIDELIS TEZAUR
Perioadă determinată de subscriere 15.07-07.08 Perioadă determinată de subscriere 1.09-30.09
Listate ulterior derulării ofertei Nelistate
Valoare nominală: 100 (lei sau euro) Valoare nominală: 1 leu
Poți subscrie la o bancă sau la un SSIF Poți subscrie la Poștă sau la Trezorerie
Dobândă anuală fixă:

• lei: 4% (2 ani) și 4.25% (4 ani)           

• euro: 2% (5 ani)

Dobândă anuală fixă:

• lei:  3.25% (1 an), 4% (2 ani) și 4.25% (3 ani)

• valută: nu există

Pot fi vândute înainte de scadență Nu pot fi vândute
Pot fi lăsate moștenire Pot fi lăsate moștenire

Surse: adaptare după prospectele de emisiune

Avantajele unei oferte publice sunt: lipsa comisioanelor și posibilitatea de a cumpăra obligațiunea la 100% din valoarea nominală

Dezavantajele ofertei publice sunt: perioada determinată în care poți subscrie și incertitudinea închiderii ofertei. Programul FIDELIS s-a derulat pe o perioadă de trei săptămâni, timp în care unii investitori au aflat prea târziu de ofertă și nu au subscris. Dacă o ofertă nu se încheie cu succes, investitorii care au subscris își primesc toți banii înapoi.

TRANZACȚIONARE LA BURSĂ (FIDELIS).

Poți cumpăra titluri de stat de la bursă, la fel cum cumperi o acțiune. Avantajul este flexibilitatea, adică poți cumpăra și vinde când dorești. Dezavantajul principal este comisionul de tranzacționare, dacă investești mai puțin de 500 lei. Fluctuația prețului este un dezavantaj doar dacă obligațiunile se vând la un preț > 100 RON, întrucât randamentul până la maturitate (YTM) va scădea sub dobânda declarată. De exemplu, la obligațiunile R2208A, dobânda declarată este de 4%, dar YTM = 3.09%, deoarece prețul (de închidere) afișat este 101.6 RON. 

Argumente pentru a cumpara TITLURI DE STAT

1. Dobânda poate fi mai mare decât la depozitele bancare. Potrivit conso.ro, dobânda cea mai mare la un depozit bancar de 100 lei pe 2 ani este de 3.80%, DAE = 3.40%. La o obligațiune listată R2208A primești 4%, DAE = YTM (3.09%) – comision de tranzacționare % din valoarea nominală. Presupunând un comision de 2 lei și investiție de 200 de lei, DAE = 3.09% – 2/200*100 = 2.09%.

În schimb, în cazul în care cumperi prin ofertă publică, nu ai comisioane și iei dobânda întreagă, pe care statul o fixează la un nivel mai mare decât depozitele bancare, pentru a face oferta atractivă. Menționăm că nu există oficial DAE la obligațiuni, am calculat DAE pentru a înțelege mai ușor comparația dintre un depozit bancar la termen și o obligațiune.

2. Dobânda poate fi mai mare decât rata inflației. Majoritatea titlurilor de stat listate la BVB au dobânzi mai mari decât rata inflației, dar unele sunt apropiate de rata inflației sau chiar mai mici, atunci când calculăm randamentul până la maturitate (YTM) și scădem comisionul de tranzacționare. Dacă subscrii la o ofertă publică, sunt mari șanse să ai o dobândă mai mare decât rata inflației. 

3. Riscul de faliment este mai mic decât la obligațiunile corporative. Statul este entitatea din economie care are cel mai scăzut risc de faliment, deci, teoretic, ai cele mai mari șanse să-ți primești dobânda întreagă și la timp și banii înapoi la scadență. Asta s-ar putea schimba dacă titlurile de stat românești vor fi retrogradate de agențiile internaționale de rating din cauza deficitului bugetar și a cheltuielilor publice excesive (ex. mărirea pensiilor cu 40%).

4. Nu plătești impozit pe câștigul din dobândă. În prezent, impozitul pe câștigurile din dobânzi este de 10%, iar la depozitele bancare și obligațiunile corporative îl plătești, dar nu și la titlurile de stat. Dar dacă vinzi obligațiunea la un preț mai mare decât ai cumpărat, plătești impozit pe venit, așa cum se întâmplă cu orice alt instrument financiar (acțiune, obligațiune corporativă etc.).

5. Le vinzi fără să pierzi dobânda (FIDELIS). De exemplu, dacă vinzi acum obligațiunea R2408A, primești dobânda acumulată din 12.08.2020 până acum (5.10.2020), banii înapoi și un mic profit, deoarece prețul de vânzare > 100.

6. Le lași moștenire. Atât titlurile achiziționate prin FIDELIS cât și cele cumpărate prin TEZAUR pot fi transferate moștenitorilor, cu condiția ca aceștia să facă dovada calității de moștenitor.

Ce mai trebuie să știi despre TITLURILE DE STAT

1. Titlurile de stat românești au rating slab. Titlurile de stat emise de statul român au rating BBB- (potrivit Standard & Poor’s), adică ultimul înainte de junk, iar perspectiva nu e pozitivă, din cauza deficitului bugetar și a cheltuielilor publice nesustenabile. Dacă statul dă faliment, pierzi toți banii investiți.

2. Dobânda este mai mică decât la obligațiunile corporative cu aceeași maturitate. Dobânda este mai mare dacă emitentul are un risc mai mare de faliment. Firmele private sunt considerate mai riscante, deoarece pot da faliment mai rapid și mai des decât statul. 

3. Statul impune o sumă minimă de subscriere (FIDELIS). Pe parcursul derulării ofertei publice din iulie-august 2020, statul a impus o sumă minimă de subscriere de 5,000 RON (pentru obligațiunile în lei) sau 1000 euro (pentru obligațiunile în euro), sume care pot fi prea mari pentru unii investitori potențiali. Suma minimă de subscriere înseamnă că este obligatoriu să subscrii minimum 50 obligațiuni în lei (valoare totală 5,000 lei) sau 10 obligațiuni în EUR (valoare totală 1,000 euro) și să dai banii pe loc pentru ele. Subscriere înseamnă cumpărare, dacă oferta se încheie cu succes sau exprimarea interesului, dacă nu se încheie cu succes, caz în care primești toți banii înapoi după încheierea perioadei de subscriere.

4. Ai nevoie de un cont de tranzacționare (FIDELIS). Spre deosebire de depozitele bancare, unde este suficient să ai un cont curent, pentru titluri de stat listate trebuie să ai un cont de tranzacționare activ înainte de achiziția lor. Dacă subscrii la o ofertă publică, poți deschide un cont de tranzacționare în momentul subscrierii, dacă subscrii prin bancă, sau înainte, dacă subscrii prin SSIF.

5. Prețul de după listare se modifică (FIDELIS) în funcție de cerere și ofertă și de evoluția ratei dobânzii de politică monetară. Dacă dobânda crește, prețul scade și invers. Dacă intenționezi să deții obligațiunile până la maturitate, faptul că prețul variază nu este o problemă; la maturitate, primești înapoi 100% din valoarea nominală, indiferent de cât este prețul pe parcurs.

6. Nu le poți vinde (TEZAUR). Titlurile din programul TEZAUR nu pot fi vândute, adică nu poți face rost de bani rapid dacă ai o nevoie urgentă.

Disclaimer: Articolul de mai sus are scop educativ și nu reprezintă recomandare de a cumpăra sau vinde instrumente financiare.[/emaillocker]

CITESTE SI:  De la confuzie la claritate - Cum mi-am transformat finanțele personale?
Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.