BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Românii au investit peste 2 miliarde lei în cea mai recentă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanțelor. Din 4 iulie, titlurile de stat sunt listate la Bursa de Valori București

Autor: Tiberiu Porojan
5 min

Ministerul Finantelor (MF) a atras peste 2,1 miliarde de lei (435,5 milioane euro) prin cea de-a treia ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis, destinată populației, derulată în acest an prin intermediul pieței locale de capital.

Oferta a fost structurată în cinci emisiuni: cele în moneda națională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro. Toate cele cinci emisiuni Fidelis au debutat la tranzacționare joi, 4 iulie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București.

De șapte ediții Fidelis reușim să fim aproape de români și de nevoile lor, atât pe plan financiar, cât și social. Ne-am integrat cred eu suficient de puternic în piața de capital atât cu titlurile lansate în mod uzual, precum și cu tranșa dedicată donatorilor.

Investitorii înțeleg și sprijină constant această inițiativă, eforturile lor fiind răsplatite atât prin instrumentele în care investesc, dar și prin sprijinul real social și uman pe care îl aduc semenilor lor.

La această ediție, tranșa dedicată donatorilor a atras cea mai mare sumă din toate cele șapte tranșe speciale lansate până acum, având și cea mai mare pondere în suma totală atrasă prin toate tipurile de instrumente oferite în luna iunie. Mulțumim investitorilor și colaboratorilor noștri, băncile din sindicatul de intermediere și BVB, pentru încrederea în titlurile Fidelis lansate de Ministerul Finanțelor”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Bursa a devenit tot mai atractivă pentru români, iar unul dintre factorii determinanți este și recurența programului Fidelis al Ministerului de Finanțe.

Avem deja aproape 192.000 de investitori la sfârșitul primului trimestru, iar până la finalul acestui an sunt mari șanse să mai adăugăm în jur de 40.000 de conturi. Programul Fidelis este unul de referință inclusiv pentru companii care, la fel ca și Ministerul Finanțelor, pot folosi piața de capital pentru a obține finanțarea necesară dezvoltării afacerilor.

Mai mult, antreprenorii români au acces, până în 2025, la fonduri nerambursabile pentru listarea la bursă prin intermediul Programului Național de Reziliență și Redresare.

Ambele demersuri, programul Fidelis al Ministerului de Finanțe și apelul de proiecte <Listarea la bursă a întreprinderilor> lansat recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei românești și îi aduc atât pe români, cât și pe antreprenori, mai aproape de bursă”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Ministerul Finanțelor se implică nu doar ca autoritate a statului în dezvoltarea pieței de capital locale, ci și în modul cel mai direct posibil, în calitate de emitent, în utilizarea bursei ca mecanism de finanțare.

Românii au finanțat statul cu peste 31,6 miliarde lei prin cele 17 oferte Fidelis derulate din 2020 până în prezent. Mulți dintre cei care au subscris în cadrul ofertelor Fidelis au interacționat poate pentru prima dată cu bursa și ne bucurăm că unii dintre ei au ales să devină investitori activi. Felicitări echipei de la Ministerul de Finanțe și consorțiului de intermediere pentru listarea de succes a unor noi titluri de stat Fidelis”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și de Alpha Bank România, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

Construim în continuare încredere în instrumentele emise de Ministerul de Finanțe prin piața de capital. Investitorii au căpătat cunoștințe și experiență pentru a continua un proces recurent de investiție și economisire. Fiecare nouă emisiune întărește convingerea că resursele financiare ale populației pot fi plasate în aceste instrumente listate și lichide și că aceasta se poate îndrepta cu ușurință către piața de capital pentru diversificarea portofoliilor”, a spus Vlad Pintilie, Director General Adjunct, BT Capital Partners.

„Succesul acestei emisiuni demonstrează încrederea investitorilor în stabilitatea și fiabilitatea titlurilor de stat Fidelis, care oferă posibilitatea de a-și proteja și crește economiile într-un mod sigur și transparent. Pentru mulți investitori, aceste titluri de stat reprezintă și un prim pas către orizontul mai larg al investițiilor la bursă. Ne bucurăm să le fim alături și să îi sprijinim în acest demers. Mulțumim tuturor investitorilor care au participat și suntem încrezători că titlurile de stat Fidelis vor continua să fie o opțiune de investiție de încredere și în viitor, atât pe piața primară, cât și pe cea secundară”, a declarat Emilian Dobran, Director Equity Trading, Alpha Bank România.

CITESTE SI:  Sondaj: Inflația, potențiala cauză a unei eventuale crize financiare din 2024, urmată de alte cauze precum războaie și modificări legislative

„Titlurile de stat Fidelis își confirmă valența principală de instrument de portofoliu indispensabil pentru o bună parte a segmentului de retail și acest lucru este dovedit prin înregistrarea unei audiențe ridicate a emisiunilor realizate de Ministerul Finanțelor. Explicațiile constau în configurația actuală a pieței financiare cu dobânzi încă ridicate, precum și în faptul că prețurile acțiunilor sunt la cotațiile maxime istorice. În acest context, titlurile de stat Fidelis reprezintă cel mai bun instrument pentru alocările temporare de cash în cadrul operațiunilor de actualizare a portofoliilor investitorilor, care sunt mereu în căutarea celor mai bune decizii de alocare între principalele categorii de instrumente financiare”, a declarat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

„Cooperarea dintre stat, bănci și cetățeni este esențială în dezvoltarea unei culturi financiare solide și în susținerea pieței de capital. Iar BCR este un partener pe termen lung pentru emisiunile Fidelis, un demers care contribuie la formarea disciplinei investiționale și la creșterea comunității de investitori. Mai mult decât atât, fiecare listare de titluri de stat ne ajută să susținem conversația despre alegeri financiare inteligente și crearea unui comportament responsabil de economisire și investiții în rândul populației”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul ofertei derulată în perioada 18-28 iunie, românii au plasat 14.642 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Prin intermediul celor trei oferte Fidelis din 2024, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 7,1 miliarde de lei (1,4 mld. euro). În total, prin cele 17 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, românii au finanțat statul cu peste 31,6 miliarde lei (6,4 miliarde euro).

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

fidelis

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:
Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.