BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Tinerii consideră independența financiară ca pe un obiectiv crucial, 85% dintre respondenți afirmând că este un aspect de importanță majoră pentru ei

Autor: Financial Market
2 min

Tinerii consideră independența financiară ca pe un obiectiv crucial, 85% dintre respondenți afirmând că este un aspect de importanță majoră pentru ei.

În plus, trei sferturi dintre aceștia (75%) sunt dispuși să economisească o parte substanțială din salariul lor pentru a construi surse de venit pasive, arată cele mai recente rezultate ale chestionarului privind independența financiară a tinerilor, publicate de Asociația CFA România.

Rezultatele relevă o atitudine proactivă și conștientă a tinerilor față de finanțele personale, dar și nevoia de a îmbunătăți cunoștințele financiare.

Referitor la nivelul de educație financiară, 41% din respondenți se consideră bine sau foarte bine pregătiți. Cu toate acestea, 59% recunosc că au cunoștințe financiare limitate sau de bază, indicând o oportunitate importantă de a crește gradul de educație financiară în rândul tinerilor.

Pe partea de generare a veniturilor, 57% dintre respondenți sunt interesați să obțină venituri atât din salariul lor, cât și din surse pasive, cum ar fi investițiile în acțiuni, dividende sau chirii.

Un semn pozitiv este faptul că 75% dintre respondenți își analizează și planifică periodic bugetul de venituri și cheltuieli, arătând un comportament financiar responsabil.

sondaj CFA

Când li s-a cerut să imagineze cum ar gestiona o sumă de 100.000 EUR, 56% dintre tineri ar alege să investească toată suma. O altă treime ar opta pentru o strategie diversificată, achiziționând active tangibile precum o casă sau o mașină și investind restul sumei.

În ceea ce privește investițiile, acțiunile sunt cele mai populare investiții luate în calcul de tinerii care au făcut Testul Independenței Financiare, 79% afirmând că ar investi în aceste instrumente.

CITESTE SI:  Ce oportunități de investiții ar putea apărea în a doua jumătate a anului pe piețele financiare

De asemenea, 78% dintre respondenți ar investi în depozite bancare, 75% în obligațiuni și 73% în active imobiliare. Fondurile de pensii facultative (46%), criptomonedele (38%) și alte active tangibile, cum ar fi bijuteriile, vinurile sau tablourile (32%), sunt, de asemenea, opțiuni de investiții considerate de tineri.

Referitor la ponderile pe care le-ar aloca către aceste investiții, se remarcă faptul că tinerii iau în calcul diversificarea investițiilor, doar 17% dintre ei spunând că ar investi mai mult de 75% într-un singur tip de activ.

În medie, ponderile cele mai mari ar fi alocate către active productive, precum acțiunile și imobiliarele, în timp ce fondurile de pensii facultative și investițiile în active crypto ar primi doar alocări marginale.

Rezultatele chestionarului indică o încredere crescută a tinerilor în abilitățile lor financiare, 68% dintre respondenți considerând că sunt mai bine pregătiți pentru a economisi și a investi decât părinții lor.

În plus, 81% dintre respondenți recunosc că independența financiară este esențială pentru ei și sunt dispuși să acționeze în mod proactiv pentru a asigura resursele financiare necesare.

Aceste date subliniază faptul că tinerii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța independenței financiare și dispuși să-și asume responsabilitatea gestionării finanțelor personale.

Cu toate acestea, mai este încă nevoie de a îmbunătăți cunoștințele financiare și de a oferi instrumente adecvate pentru a ajuta tinerii să navigheze în peisajul financiar actual.” a declarat Mihai Purcărea, CFA – membru în Consiliul Director al Asociației CFA România.