Ca să crești avuția pe termen lung trebuie să investești! N-o spunem noi, o spun toate cărțile de educație financiară, toți profesioniștii care activează in domeniu si nu in ultimul rând, o spune timpul care poate lucra în folosul tău. Nu degeaba dobânda compusă, considerată a opta minune a lumii de către Einstein, poate face diferența pe termen lung.
Efectul, cunoscut ca si „dobândă la dobândă” reprezintă o cale facilă de acumulare de capital in conditiile „rostogolirii” an de an a principalului si a dobânzilor aferente. Principiul apărut in secolul al XVII lea in Italia, face ca suma investită să crească cu o rata mai mare decât dobânda simplă (care se calculează doar la principal) si depinde de frecvența compunerii: cu cât numărul de perioade de compunere este mai mare, cu atat este mai mare dobânda compusă rezultată. Expresia matematica este: D=[P(1+i)n ] – P, unde: D = dobânda compusă, P = Principalul (valoarea depozitului), i = rata dobânzii si n = numarul de ani.
Efectul dobânzii compuse se aplică cu succces și in cazul investitiilor, unde activul nu este un depozit ci o acțiune sau o obligațiune, regula de bază rămânând aceeași: reinvestirea profitului sau a cuponului.
Dar hai să vedem si opinia unui specialist in investitii, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, care ne va arata principalele avantaje si diferențe dintre o investiție intr-un fond mutual sau direct in actiuni.
„Există o serie întreagă de argumente pentru care o persoană ar putea să cumpere fonduri de investiții în locul unor acțiuni individuale listate la burse de valori, printre cele mai importante fiind diversificarea, confortul și costuri mai mici pentru fondurile mutuale versus o investiție directă la bursă.
Workshop investitii: Cum evaluăm acțiunile în contextul economic 2020 – 2021
Teoria spune că aproape toate avantajele diversificării portofoliului de acțiuni (beneficiile obținute din achiziționarea unui număr de acțiuni ale unor companii diferite și care operează în sectoare diferite) sunt pe deplin realizate atunci când un portofoliu conține aproximativ 20 emitenți diferiți.
În momentul în care un portofoliu deține acțiuni emise de 20 de companii care operează în diferite industrii, aproape toate riscurile diversificabile asociate investiției, sunt, oarecum acoperite. Riscul rămas este considerat un risc sistematic sau un risc la nivelul pieței, care nu poate fi redus doar prin diversificare,” apreciază acesta intr-un editorial pe blogul administratorului.
Dar, ce sumă am nevoie să investesc într-un fond mutual sau în mai multe acțiuni?
Aici apare primul obstacol. Problema este că suma necesară pentru a crea un portofoliu diversificat format din 20 de companii diferite este relativ semnificativă. Mai mult decât atât, comisionul de tranzacționare plătit de client societății de brokeraj prin care tranzacționează este destul de mare, pe cand, fondurile de invesții cu active financiare importante sub administrare, obțin costuri de tranzacționare semnificativ reduse față de un client individual.
Si cum majoritatea investitorilor nu dispune de astfel de sume mari pentru a investi, fondurile mutuale permit clienților să obțină beneficiile diversificării cu sume mult mai mici de bani.
Mai mult de atat, usurința prin care se poate subscrie in fonduri de investiții este incontestabilă. Și este, cu siguranță, unul dintre motivele principale pentru care investitorii ar trebui să aleagă să își plaseze o parte din economiile lor aici, în loc să cumpere direct acțiuni individuale.
In plus, stabilirea unei alocări a portofoliului de active, cercetarea rezultatelor financiare ale companiilor, studierea contextului macro-economic, urmărirea continuă a evoluției piețelor financiare este o activitate extrem de solicitantă. Unui investitor individual i-ar trebui timp suficient de mult pentru toate acestea pentru a putea fi mulțumit de rezultatele investiției sale.
Fondurile de investiții sunt administrate de profesioniști care sunt pregătiți și au la dispozitie instrumentele necesare pentru a putea cerceta companiile și piețele financiare. Managerii de portofoliu au acces la un număr ridicat de rapoarte de analiză, atât macro-economice, cât și sectoriale, precum și posibilitatea de a se întâlni cu managementul companiilor listate. Toate acestea aduc un avantaj competitiv ce nu trebuie neglijat în raport cu un investitor individual.
„Să nu mă înțelegeți greșit, investitori individuali există peste tot în lume și sunt extrem de importanți pentru lichiditatea piețelor financiare. Dar, pentru o persoană care se hotărăște să înceapă să investească în acțiuni, fiind la început de drum, din punctul meu de vedere, cel mai bine este să înceapă prin intermediul unui fond de investiții și apoi, dacă se simte confortabil după acest proces de învățare, poate investi direct la bursă,” a concluzionat Popovici.
In încheiere, se poate spune ca principiul de baza al functionarii fondurilor de investitii este dispersia riscului sau plasarea banilor in mai multe instrumente financiare, operațiune ce poate conduce la obtinerea unor câștiguri superioare in condiții de risc scăzut.
Articolul inițial poate fi consultat aici.
[ajax_load_more]