…Sunt printre activitățile noastre zilnice care utilizează tehnologia informației și comunicațiilor (IT&C), cum ar fi computerele, laptopurile sau smartphone-urile. În zilele noastre, petrecem o mare parte din timp online din diverse motive, fie la serviciu, la școală, acasă sau în mișcare.
De multe ori depindem de aceste dispozitive digitale pentru a rămâne în contact cu familia și cu prietenii, pentru a obține direcții către magazine, hoteluri și restaurante sau pentru a ne verifica disponibilul din conturile bancare. Suntem într-adevăr o societate digitală!
De asemenea, inclusiv companiile operează într-un mediu digital: din ce în ce mai des acestea desfășoară activități electronice cu partenerii lor și interacționează online cu clienții. Internetul este piatra de temelie pentru operațiunile lor de e-business, deoarece oferă capacități nelimitate pentru a conecta oamenii și afacerile din întreaga lume.
Recent, Eurostat, a publicat o serie de statistici ușor de înțeles privind mai multe subiecte legate de IT&C cu scopul de a oferi răspunsuri la unele întrebări comune, de exemplu, despre utilizarea internetului, totodata acoperind și aspecte mai specifice și mai puțin cunoscute, cum ar fi abilitățile digitale și vânzările electronice.
Studiul contine 4 Parti/Capitole, pe care le vom detalia pe parcursul urmatoarelor 4 zile.
Partea 1: Oamenii si Companiile in mediul online
Profilul societății digitale se concentrează asupra modului în care oamenii și companiile sunt prezenti in mediul online, competențele digitale și specialiștii în domeniul IT&C. Acesta include, printre altele, informații privind accesul la internetul mobil, activitățile pe internet, utilizarea mijloacelor de comunicare socială, precum și angajarea specialiștilor în domeniul IT.
4 din 10 gospodarii din UE utilizeaza conexiune la internet de viteza
Astfel, in 2016, 85% din gospodarii detineau conexiune la internet, comparat cu 2010 cand doar 70% detineau aceasta facilitate. Evident, rata a fost mai mare in zonele urbane (88%) fata de zonele rurale (80%).
8 din 10 utilizatori de internet din UE navigheaza online utilizand un telefon mobil
Pentru multi oameni din UE, utilizarea internetului a devenit o activitate curenta: 82% erau utilizatori de internet, adica au intrat online cel putin o data in ultimele 3 luni inainte de realizarea studiului in 2016.
Dintre statele membre UE, cel mai mare procent de utilizatori care au accesat internetul de pe un telefon mobil/smartphone s-a regasit in Spania (93%), Cipru si Olanda (amandoua cu 88%). Această cotă a fost ușor mai mare pentru persoanele care locuiesc în zonele urbane (86%) decât pentru cele din zonele rurale (75%). Cu toate acestea, au existat încă persoane care nu au folosit internetul, dar cota lor a scăzut constant de la 27% în 2010 la 14% în 2016. In 2016, telefoanele mobile/smartphone au fost utilizate in cele mai multe cazuri de catre tinerii din UE cu varste intre 16 si 24 de ani (94%) pentru a naviga pe internet.
Acesta a fost valabil de asemenea si pentru aceia cu varste intre 25 si 34 de ani (91%), in timp ce doar 48% dintre utilizatori aveau varste intre 65 si 74 de ani.
Majoritatea utilizatorilor de internet au spus că au accesat in mod regulat internetul în aceste 3 luni: 87% dintre aceștia erau online în fiecare zi și încă 10% cel puțin o dată pe săptămână, dar nu zilnic. Cea mai mare parte a utilizatorilor de internet zilnic au fost găsiti în Italia (96%) și Luxemburg (95%).
În zilele noastre, utilizatorii de internet au multe opțiuni în ceea ce privește modul în care pot intra online și adesea folosesc mai multe dispozitive pentru a face acest lucru. În 2016, telefoanele mobile / smartphone au fost cele mai frecvent utilizate, conform celor raportate de 79% dintre utilizatorii de internet din UE, 64% au declarat că folosesc un laptop / notebook, 54% un computer desktop și 44% o tableta.
7 din 10 întreprinderi din UE oferă dispozitive portabile personalului
În 2016, jumătate dintre toți angajații din UE au folosit un computer cu acces la internet. Această cotă a fost ușor mai mare pentru întreprinderile mari (53%) decât pentru IMM-uri (47%).
69% dintre companii au furnizat angajaților lor un dispozitiv portabil cu o conexiune la internet mobil. Acesta a fost cazul pentru aproape toate întreprinderile din statele membre nordice: Finlanda (94%), Danemarca (92%) și Suedia (85%), în timp ce în Bulgaria (41%) și România (43%) au fost mai putin intalnite aceste cazuri.
Având o privire mai detaliată asupra motivelor pentru care întreprinderile oferă personalului lor un astfel de dispozitiv portabil, se pare că accesul la mesajele de lucru de serviciu a fost principalul scop, după cum au raportat 86% dintre întreprinderile din UE în 2016, în timp ce alte motive includ lucrul la documente de la locul de munca (50%) sau utilizarea aplicațiilor software de afaceri (44%).
Citeste maine continuarea in Partea a 2-a: E-commerce (comertul electronic)
Sursa: Eurostat