BET
18481.97
-0.17%
BET-TR
40383.16
-0.17%
BET-FI
59581.89
0.12%
BETPlus
2733.58
-0.19%
BET-NG
1320.41
-0.07%
BET-XT
1576.19
-0.16%
BET-XT-TR
3391.57
-0.16%
BET-BK
3442.61
-0.1%
ROTX
40639.55
-0.17%

3 Tendinţe în sustenabilitate pentru clădiri mai performante şi o planetă mai sănătoasă

Autor: Financial Market
3 min

Deoarece oamenii petrec între 70 și 90% din timp în interior, clădirile au un impact major asupra sănătății și a bunăstării lor si in final asupra sustenabilitatii planetei. Sectorul construcțiilor este responsabil pentru creșterea semnificativă a consumului de materii prime și a producerii de deșeuri solide. De aceea, există o nevoie urgentă de a regândi creșterea în sectorul construcțiilor, utilizarea resurselor și impactul asupra mediului, sporind în acest fel bunăstarea oamenilor în clădiri mai confortabile și mai sănătoase.

Francois Xavier Moser Delegat General al Grupului Saint Gobain pentru Polonia România Bulgaria şi Turcia.„Sustenabilitatea este o parte integrantă din ADN-ul Saint-Gobain şi de aceea investim constant în soluţii inovatoare, capabile să răspundă principalelor provocări ale prezentului: dezvoltarea economică durabilă, eficiența energetică și protecția mediului înconjurător.

Obiectivul nostru principal în acest domeniu este acela de a dezvolta produse și soluții care reduc semnificativ impactul clădirilor asupra mediului, a declarat François-Xavier Moser, Delegat General al Grupului Saint-Gobain pentru Polonia, România, Bulgaria şi Turcia.

Specialiştii Saint-Gobain în construcţii durabile au subliniat 3 tendințe care trebuie urmate atunci când vorbim despre reducerea poluării și a deșeurilor.

 

1. Orașe cu zero emisii de carbon

Până în 2050, 70% dintre cele 10 miliarde de persoane vor locui în zone urbane, deoarece în prezent 1 milion de persoane se mută zilnic în orașe. Orașele cu emisii reduse de carbon înseamnă în special clădiri cu zero emisii de carbon. Clădirile în construcţie vor trebui sa aibă zero emisii de carbon: acest lucru este deja realizabil din punct de vedere tehnic și economic, prin îmbinarea măsurilor de eficiență energetică, electrificarea utilizării energiei și a energiilor regenerabile.

2. Utilizarea unor materiale durabile și regenerabile în construcţia clădirilor

40% din materiile prime sunt utilizate pentru fabricarea produselor și a componentelor din construcții; 40% din fluxurile de deșeuri solide provin în țările dezvoltate din construcții și demolări. Creșterea cererii de resurse are drept rezultat creșterea extracției resurselor și a deficitului acestora, creșterea prețurilor, pierderea biodiversității și degradarea terenurilor (60% din ecosisteme sunt deja degradate sau utilizate nesustenabil), emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului și a apei.

Impactul asupra sănătății este ridicat. Prin urmare, abordarea noastră față de materiale trebuie să fie complet revizuită. Ar trebui să considerăm clădirile existente ca fiind biblioteci de materiale: clădirile (și produsele) trebuie proiectate astfel încât să permită demolarea și reutilizarea optimă și / sau reciclarea materialelor.

3. Transparență în domeniul mediului și al sănătăţii

Este nevoie de transparență în cel puțin două domenii: impactul clădirilor și al produselor de construcție pe parcursul întregului lor ciclu de viață asupra mediului și impactul acestora asupra sănătății.

Pentru a aduce transparență în privinţa impactului asupra mediului la nivel de clădire și de produs, LCA-urile (evaluările ciclului de viață al produsului) încep să devină recunscute ca fiind cea mai puternică abordare. În același mod, putem vedea deja această tendință în SUA și în Scandinavia, dincolo de declararea și certificarea emisiilor de substanțe periculoase conținute în produsele lor. Această transparență sporită va influența pozitiv proiectarea clădirilor și a produselor spre performanțe mai bune.

Aceste trei tendințe reprezintă deja aspecte majore menţionate în politica UE cu indicatori de bază pentru clădirile durabile și continuă să influențeze schimbările de politici publice, pentru a crea un viitor mai bun, într-un mediu mai confortabil și mai sănătos: clădiri mai performante înseamnă orașe mai bune și o planetă mai bună.

Despre Saint-Gobain

Cu o vastă experienţă şi capacitate de inovare, Saint-Gobain este lider mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii. Compania creează, produce şi distribuie materiale şi soluţii pentru clădiri, transporturi, infrastructură şi aplicaţii industriale, abordând provocările legate de construcţie durabilă, de eficienţa utilizării resurselor şi de schimbările climatice.

Saint-Gobain operează în 67 de ţări şi are peste 170.000 de angajaţi. În România, Saint-Gobain operează 11 unităţi de producţie în 8 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Tulcea, Turda , Suceava şi Vălenii de Munte cu aproximativ 1400 de angajaţi.