BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Leonardo Badea (BNR): Necesitatea consolidării cooperării economice dintre România și Republica Moldova

Autor: Financial Market
4 min

”România și Republica Moldova împărtășesc o bogată moștenire culturală, aceeași limbă și un îndelungat istoric de sprijin reciproc și cooperare.

Aceste rădăcini comune oferă o bază solidă pentru parteneriatul economic dintre cele două țări, care a înregistrat progrese semnificative de-a lungul anilor.

Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a cunoscut o creștere remarcabilă în ultimii ani. România este acum unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022.

Această reprezintă o creștere de circa 61 la sută față de 2021 și peste 134 la sută comparativ cu 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova pe parcursul anului trecut.

Totodată, importurile de bunuri și servicii din Republica Moldova au depășit anul trecut pragul de 1 miliard de euro, fiind în creștere cu aproximativ 64% față de 2021 și cu peste 94% în raport cu 2020.

Sectoarele cheie ale cooperării noastre comerciale includ agricultura, producția industrială și energia. România este o destinație majoră de export pentru produsele agricole moldovenești, cum ar fi vinul, fructele și legumele.

În schimb, România exportă în Republica Moldova mașini, echipamente și diverse bunuri de larg consum.

În România sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului aproximativ 3.800 de firme cu capital moldovenesc sau mixt, din care peste 1000 au fost active pe parcursul anului 2021, conform celor mai recente date disponibile.

Acestea s-au remarcat printr-o rată de profitabilitate a capitalurilor proprii situată peste media pe total economie, printr-o contribuție la valoarea adăugată brută de circa 1,3 miliarde de lei și o cifră de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei, având active totale de 2,7 miliarde de lei și aproximativ 5000 de salariați.

Pe lângă comerț, investițiile au reprezentat un aspect crucial al cooperării noastre economice. Companiile românești au investit activ în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea unor sectoare precum sectorul bancar, de telecomunicații și de producție.

Cred că aceste investiții joacă un rol semnificativ în modernizarea economiei Republicii Moldova și crearea de noi locuri de muncă și oportunități pentru cetățenii săi.

Poziția investițională internațională a României în relație cu Republica Moldova includea la finele anului 2022 active de circa 545 de milioane de euro, din care peste 68 la sută reprezentau investiții directe, care, de asemenea, au sporit semnificativ, fiind cu aproximativ 26 la sută mai mari comparativ cu anul 2020.

Unul dintre cele mai notabile exemple ale cooperării noastre investiționale este gazoductul Iași-Ungheni, care leagă rețelele de gaze naturale din România și Republica Moldova.

Acest proiect strategic, operațional în luna decembrie a anului trecut în contextul turbulențelor în aprovizionare pe piețele de energie, cred că a contribuit la îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova și la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, reconfirmând valoarea economică, dar și strategică a acestui proiect.

Dezvoltarea infrastructurii a fost un alt domeniu cheie al parteneriatului nostru economic. Recunoscând importanța conectivității pentru creșterea și prosperitatea țărilor noastre, ne-am angajat în mai multe proiecte comune care vizează îmbunătățirea legăturilor noastre de transport și comunicații.

Pe lângă infrastructura fizică, țările noastre au colaborat și în domeniul conectivității digitale. România a oferit sprijin Republicii Moldova în dezvoltarea infrastructurii sale de bandă largă, ajutând la reducerea decalajului digital și la îmbunătățirea accesului la internet de mare viteză pentru cetățenii Republicii Moldova.

În opinia mea, această cooperare contribuie la stimularea inovației, a antreprenoriatului și transformării digitale în economiile noastre.

Educația și dezvoltarea capitalului uman reprezintă un alt aspect important al cooperării noastre. De-a lungul anilor, România s-a bucurat de prezența în universitățile sale a mii de studenți din Republica Moldova, oferind în schimb acces la învățământ superior de calitate și experiențe profesionale utile.

CITESTE SI:  Sucul de portocale, încă un produs de bază ce poate deveni aproape un lux. Prețurile la citrice pun în dificultate mare parte din planetă

Aceste schimburi educaționale nu doar contribuie la dezvoltarea capitalului uman calificat și competitiv în Republica Moldova, dar și la întărirea legăturilor culturale și sociale dintre țările noastre.

Mai mult, guvernele noastre au lucrat împreună la diferite inițiative care vizează promovarea antreprenoriatului și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în ambele țări.

Aceste eforturi includ înființarea de incubatoare de afaceri, acordarea de asistență financiară, programe de formare și organizarea de misiuni comerciale și expoziții comune.

Aș menționa aici și împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova în două tranșe pe parcursul anilor 2016 și 2017, care a fost deja rambursat integral până la finele anului trecut.

În sectorul financiar ne bucurăm, de asemenea, de existența unor bune relații de colaborare, atât la nivelul entităților din piață, cât și la nivel instituțional.

Băncile românești și cele din Republica Moldova se angajează adesea în parteneriate și relații bancare corespondente pentru a facilita finanțarea comerțului, tranzacțiile transfrontaliere și alte servicii pentru întreprinderi și persoane fizice din ambele țări.

Deși în prezent există o singură companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori București, acest exemplu arată potențialul de listări transfrontaliere și beneficiile pe care acestea le pot aduce atât Republicii Moldova, cât și României.

În același timp însă, numeroase companii românești listate, din multiple domenii de activitate, au o prezență notabilă în Republica Moldova.

BNR a sprijinit în permanență parcursului european al Republicii Moldova, spre modernizare, deschidere și creștere, în toate aspectele ce țin de funcționarea sistemului financiar în general, a instituțiilor de credit în particular, împărtășind expertiză și cunoștințe cu colegii noștri din Banca Națională a Moldovei pe teme privind politica monetară, reglementarea, autorizarea, supravegherea, stabilitatea financiară și managementul riscului.

Revenind la cadrul mai larg al cooperării economice dintre țările noastre, având în vedere aceste numeroase realizări, consider că există o bază solidă pentru întărirea și dezvoltarea pe mai departe a relațiilor existente.

O direcție importantă cred că este diversificarea în continuare a ofertelor comerciale și a portofoliilor de investiții. În strânsă legătură cu aceasta, ar trebui să ne concentrăm pe consolidarea colaborării noastre în domenii precum inovarea, cercetarea și dezvoltarea și sustenabilitatea mediului.

Punând în comun resurse, expertiză și experiență instituțională, putem valorifica avansul tehnologiei, stimula creșterea economică și îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor noștri.

O altă provocare constă în dezvoltarea și modernizarea continuă a infrastructurii din țările noastre, astfel încât tranzitul bunurilor și persoanelor să se realizeze mai rapid, cu costuri mai mici și în condiții mai bune de siguranță.

În timp ce privim spre viitor, este esențial să continuăm să ne aprofundăm cooperarea economică în fața unui peisaj global din ce în ce mai complex și competitiv, caracterizat de o intensificare a tensiunilor geopolitice și de îngreunarea liberului schimb.

Pentru a face acest lucru, trebuie să menținem un dialog deschis între instituții, comunitățile de afaceri și de consumatori, lucrând împreună pentru a identifica noi oportunități și a aborda provocările care ne așteaptă.

În sfârșit, nu trebuie să uităm importanța schimburilor culturale și interpersonale în aprofundarea cooperării economice.

Concluzionând, cred că experiența de până acum confirmă faptul că istoria, cultura și toate celelalte multe lucruri pe care le împărtășim oferă o bază solidă pentru dezvoltarea relației economice speciale, reciproc avantajoase, dintre România și Republica Moldova.

Prin promovarea comerțului, a investițiilor, a inovației și antreprenoriatului, putem crea un viitor mai prosper, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. Depinde de noi să progresăm în continuare către acest obiectiv comun”.