Cel mai mare producător de gaze naturale din România, S.N.G.N. Romgaz Mediaș(SNG), a confirmat scenariul pozitiv din ultima analiză, începând o mișcare ascendentă și marcând posibilitatea unui nou început de trend, după atingerea minimelor ultimilor ani în câteva cazuri.
Conform graficului de mai jos sesizăm mai multe indicii care ar putea sugera un scenariu pozitiv în perioada următoare. Un prim indiciu ar fi intersecția generată de indicatorul MACD (linia albastră) care s-a intersectat cu linia de semnal (linia roșie), intersecția fiind produsă în zona pozitivă a histogramei.
Un alt indiciu ar fi linia DM+ (linia albastră) care se află deasupra liniei DM- (linia roșie) și oferă un semnal de cumpărare, în timp ce linia ADX (linia neagră) se află acum la nivelul de 25 și se află în ascensiune, marcând formarea unui trend.
Privind graficul, putem observa că acțiunile Romgaz nu au recuperat încă pierderile cauzate de izbucnirea pandemiei Covid-19, fiind în acest moment cu aproximativ 20% mai jos decât nivelul la care acțiunile se tranzacționau la începutul lui februarie 2020.
Așadar, există potențial pentru acțiunile Romgaz pentru o mișcare ascendentă în acest an, mișcare care ar putea fi susținută de noi vești privind centrala de la Iernut și faptul că emitentul ar urma să fie în următoarele 12 luni beneficiarul unor intrări de capital atât din partea fondurilor de investiții străine axate pe piețe emergente, în baza promovării operate de FTSE Russell, cât și de la instituționalii nerezidenți activi pe piețele de frontieră unde MSCI a majorat ponderea României în cadrul indicelui său pentru bursele periferice la 10,26%, de la 8%.
Ca prim reper al evoluției actuale pozitive, putem urmări atingerea prețului de 33 lei, care este marcat de cel mai important prag al retragerii Fibonacci (0,618), iar ca posibil suport putem considera nivelul de preț de 30,3 lei, un alt nivel important al retragerii Fibonacci (0,382), care tocmai a fost străpuns și poate fi confirmat în rolul de suport în zilele următoare.
Pe de altă parte, acțiunile celei mai populare companii listate la Bursa de Valori București, Banca Transilvania (TLV), s-au tranzacționat lateral în ultima perioadă, dar există semnale care ar putea indica noi mișcări de preț în perioada următoare.
Din punct de vedere grafic sesizăm mai multe indicii care ar putea sugera un scenariu pozitiv în perioada următoare. Un prim indiciu ar fi intersecția generată de indicatorul MACD (linia albastră) care s-a intersectat cu linia de semnal (linia roșie), intersecție care se produce în jumătatea pozitivă a histogramei, sugerând un potențial de creștere.
Un alt indiciu ar fi o nouă intersecție, de această dată linia DM+ (linia albastră) trece deasupra liniei DM- (linia roșie) și oferă un semnal de cumpărare, în timp ce linia ADX (linia neagră) se află în jurul zonei de 20, care sugerează momentan o lipsă a unei direcții clare, ca urmare a trendului lateral prezentat în ultimele luni.
Contracția Benzilor Bollinger ca urmare a mișcării laterale din ultima perioadă poate fi un alt indiciu. De regulă, perioadele de contracție sunt urmate de perioade de expansiune, adică mișcări puternice ale prețului. De asemenea, putem observa că prețul a încercat să depășească banda superioară în ultimele ședințe de tranzacționare, acesta fiind un semnal de tip „bullish”.
Acestea fiind spuse, scenariul unei mișcări ascendente este foarte probabil după recenta perioadă de consolidare. Propun ca și prim Target price nivelul de 2,5 lei/acțiune, marcat de ultimele maxime, iar ca și Stop loss nivelul de preț de 2,2 lei/acțiune, unde se află în acest moment de banda inferioară Bollinger.