BET
16650.41
2.97%
BET-TR
36717.49
2.97%
BET-FI
58839.26
2.51%
BETPlus
2465.5
3.05%
BET-NG
1193.8
2.63%
BET-XT
1429.95
2.89%
BET-XT-TR
3099.83
2.89%
BET-BK
3047.25
2.99%
ROTX
37049.29
2.86%

Tensiunile generate de primul tur al alegerilor prezidențiale au afectat evoluția companiilor de la BVB

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Incertitudinea generată de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a avut efecte negative imediate asupra evoluției bursei locale, o parte a investitorilor lichidându-și pozițiile pe multe companii listate la BVB.

Astfel, la finalul zilei de vineri, după închiderea ședinței de tranzacționare, indicele BET a scăzut cu (-1,91%) ceea ce a facut ca evoluția din ultimele 7 zile sa fie tot negativă (-4,61%).

Niciun emitent din indicele principal nu a scăpat neatins de valul de scăderi, excepție făcând Premier Energy a cărei cotație a stagnat.

Cele mai insemnate deprecieri au inregistrat Medlife (-5,88%), Teraplast (-4,84%), Transport Trade Services (-4,36%), Transelectrica și Nuclearelectrica ambele câte (-3,26%) și  One United Properties (-2,73%).

Evoluția de vineri s-a suprapus peste pierderile din ziua precedentă (BET -1,82%) ceea ce a facut ca în ultimele zece zile de tranzacționare indicele BET să aibă șapte sesiuni negative și doar trei pozitive.

Randamentul de la începutul anului este acum de +6,33% in cazul indicelui BET, +13,54 in cazul BET-TR (cu dividende incluse) in timp ce indicele BET-AeRO are un declin de (-11,40%).

Printre știrile corporative, Franklin Templeton International Services, Managerul Fondului și Administratorul Unic al Fondului Proprietatea, a luat decizia de a nu participa la procesul de selecție în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiții Alternative al Fondului Proprietatea.

Astfel, după ce a administrat Fondul Proprietatea timp de 14 ani și a fost un susținător al drepturilor acționarilor minoritari, sprijinind îmbunătățirea guvernanței corporative, transparenței și responsabilității în companiile de stat, Franklin Templeton se retrage din procesul de selecție pentru administratorul FP.

In constract, bursele europene au crescut la finalul săptămânii, indicele STOXX 50 fiind în creștere cu 1% și STOXX 600 avansând cu 0,6%, în timp ce investitorii au analizat cea mai recentă valoare a inflației din zona euro și implicațiile acesteia pentru planurile BCE.

Rata anuală a inflației a crescut la 2,3% în noiembrie, conform așteptărilor, dar inflația de bază nu a accelerat, menținându-se la 2,7%. De asemenea, inflația în sectorul serviciilor a scăzut ușor, dar a rămas ridicată, la 4,9%.

CITESTE SI:  Norofert aprobă prospectul pentru vânzarea de obligațiuni

Datele nu au schimbat semnificativ așteptările privind o nouă reducere a dobânzii de către BCE luna viitoare, deși dimensiunea acestei reduceri rămâne incertă. Sectorul auto și cel bancar au fost printre cele mai slabe performante. În plan corporativ, Airbus (+1,7%) și Schneider Electric (+1,7%) au condus creșterile în sectorul industrial, în timp ce ASML și Infineon au crescut cu peste 2% fiecare, susținând redresarea companiilor de cipuri. În ceea ce privește luna noiembrie, STOXX 50 a scăzut cu 0,5%, iar STOXX 600 a încheiat a avansat cu aproape 1%.

In Statele Unite, acțiunile americane au închis în creștere într-o sesiune de tranzacționare scurtată, vineri, cu S&P 500 și Dow Jones înregistrând creșteri de 0,6%, respectiv 0,4%, stabilind noi maxime record, în timp ce Nasdaq, axat pe tehnologie, a depășit performanțele, urcând cu 0,8%.

Producătorii de semiconductori și echipamente au condus creșterile, inclusiv Nvidia (2,2%), Applied Materials (2%) și Lam Research (3,2%), pe fondul unor rapoarte inițiale conform cărora restricțiile SUA privind vânzarea de echipamente pentru semiconductori și cipuri de memorie AI către China vor fi mai puțin stricte decât se aștepta anterior.

Retailerii au avut, de asemenea, câștiguri datorită vânzărilor de Black Friday, Walmart (0,7%), Target (1,7%) și Costco (1,1%) avansând.

În luna noiembrie, S&P 500 a câștigat 5,7%, cea mai bună lună din acest an; Dow Jones a crescut cu 7,5%, cea mai bună lună din an; iar Nasdaq a urcat cu 4,9%. Aceste creșteri reflectă optimismul că o a doua administrație Trump va adopta o abordare mai favorabilă mediului de afaceri, pe măsură ce așteptările că alegerea secretarului Trezoreriei de către președintele ales va contribui la temperarea tarifelor.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.