BET
15771.18
-1.8%
BET-TR
34778.33
-1.8%
BET-FI
57379.92
-1.13%
BETPlus
2335.78
-1.82%
BET-NG
1143.56
-1.38%
BET-XT
1359.56
-1.69%
BET-XT-TR
2947.21
-1.69%
BET-BK
2902.69
-1.84%
ROTX
35152.63
-1.72%

Cât te costă să-ți listezi compania la Bursă

Autor: Financial Market
3 min

Desi poate părea putin exotic, a găsi finanțare pe Bursa de Valori nu mai este demult un demers greu si anevoios. Ba mai mult, in ultima perioada a devenit mai degrabă un „must have” pentru companiile noi si inovatoare care caută să-și dezvolte business-ul.

Spre deosebire de alternativele clasice de finanțare, listarea pe o piață reglementată vine cu o multitudine de avantaje, pe care altfel n-ai avea cum sa le cunosti. Si lucrul asta este spus chiar de către cei care au facut pasul si au listat compania.

Si poate cea mai mare diferență dintre listarea pe Bursa si un credit clasic este însuși capitalul atras, care nu trebuie rambursat, el reprezentand de fapt increderea noilor acționari in capacitatea companiei de a se dezvolta si a genera profituri in viitor.

Dar inainte de toate, un prim pas important de parcurs este să afli cat te costă sa-ți listezi compania la Bursă si in acest sens vom ca punct de reper infograficul „Ce capital poți atrage la BVB și cât te costă să îți listezi compania?”, elaborat chiar de Bursa de Valori Bucuresti.

1. Piața Principală

Să presupunem că ai o companie cu o potențială capitalizare de piață de 150 milioane de lei și doresti să strângi 50 milioane de lei pentru a investi în dezvoltarea companiei. Avand in vedere complexitatea procesului si multitudinea factorilor implicati (Bursa, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiara, broker, avocati, etc), fiecare dintre acestia, in functie de efortul depus, vor fi rasplatiti ca atare. Astfel, tarifele sunt prezentate mai jos (pentru o ofertă de 50 milioane lei):

Bursa de Valori Bucuresti
Tarif de procesare pentru admitere – (o singura data): 1.200 lei
Tarif de listare – o singură dată (tariful variază între 3.600-21.000 lei, în funcție de capitalurile proprii/valoarea medie lunară ponderată): 3.600 lei
Tarif de mentinere – anual (tariful variază între 3.600-21.000 lei, în funcție de capitalurile proprii/valoarea medie lunară ponderată): 3.600 lei
Tarif de tranzacționare (0,135%) – o singură dată (tarif variabil (%), în funcție de valoarea ofertei, calculat aici pentru o tranzacție de 50 milioane lei): 67.500 lei

Depozitarul Central
Tarif de admitere/mentinere – anual (tariful (%) variază în funcție de numărul de acționari ai societății, (tarif aplicabil pentru companii cu 501 – 1.000 acționari): 1.200 lei
Tarif pentru emiterea codului ISIN – o singură dată: 119 lei
Tarif de compensare și decontare (0,0040% pentru IPO) – (%) variabil, în funcție de valoarea ofertei: 2.000 lei

Autoritatea de Supraveghere Financiara
Cotă din valoarea ofertei publice de vânzare (0,10%) – Taxă variabilă (%), în funcție de valoarea ofertei: 50.000 lei
Tarif pentru înregistrarea instrumentului financiar – o singură dată: 500 lei

bvba

 

Astfel, costul total pentru atragerea celor 50 milioane lei va fi de 129.719 lei

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Care au fost principalele evenimente care au mișcat piețele săptămâna precedentă

In plus față de costurile administrative, trebuie să ții cont de faptul că vei avea nevoie de sprijinul brokerului, care te va ajuta să pregătesti toată documentația, să-ti promovezi compania și să-ți găsesti investitori. Spre deosebire de costurile administrative, așa-numitele costuri de consultanță nu sunt fixe și depind de mărimea și complexitatea ofertei.

Astfel, este posibil să apară si alte costuri cu avocați, auditori și, în cazul ofertelor foarte mari, agenții de PR și de marketing care vor ajuta la promovarea ofertei. Cu toate acestea, detaliile, precum și tarifele aplicabile ofertei trebuie discutate cu brokerul. Intr-o listare initiala (IPO), este indicata întâlnirea cu cel puțin 3 brokeri, pentru a vedea ce are de oferit fiecare dintre ei.

În general, costul total al serviciilor de consultanță pentru o astfel de ofertă este estimat la 1-4% din valoarea totala. Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi mai mult sau mai puțin.

2. Piata AeRO

AeRO sau Alternative exchange in Romania este segmentul pieței de acțiuni al Sistemului alternativ de tranzacționare (ATS) de la BVB. Piata AeRO este proiectată pentru lista companiile la început de drum, cum ar fi start-up-urile și IMM-urile care doresc să-și finanțeze proiectele, să-și sporească vizibilitatea și să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri.

Acum, să vedem cum se compară listarea pe AeRO cu listarea pe Piața Principală.

Să presupunem că compania ta a primit o evaluare de 5 milioane de lei și doresti să strângi 1 milion de lei pentru a dezvolta un produs nou.

Cât costă un plasament privat pe AeRO?

Bursa de Valori Bucuresti
Tarif de procesare – o singură dată: 250 lei
Tarif listare – o singură dată: 700 lei
Tarif de menținere – anual: 2.000 lei

Depozitarul Central
Tarif de admitere/ menținere – anual (%) variază în funcție de numărul de acționari ai societății tarif aplicabil pentru companii cu maximum 500 de acționari): 840 lei
Tarif pentru emiterea codului ISIN – o singură dată: 119

Autoritatea de Supraveghere Financiara
Tarif pentru înregistrarea instrumentului financiar – o singură dată: 500 lei

bvbbAstfel, costul total pentru a atrage 1 milion de lei 4.409 lei.

Asemeni Pieței Principale, în plus față de costurile administrative, trebuie să ai in vedere faptul că vei avea nevoie de
sprijinul Consultantului Autorizat. Acesta va pregăti memorandumul și se va asigura că există investitori interesați, capabili să investească împreună suma de bani pe care doresti s-o strângi.

Spre deosebire de costurile administrative, așa-numitele costuri de consultanță nu sunt fixe și depind de mărimea și complexitatea ofertei. În funcție de Consultant, acesta poate percepe pentru pregătirea memorandumului și găsirea investitorilor circa 5% din valoarea ofertei. Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi mai mult sau mai puțin.

Articol realizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti.

Foto credit: Dreamstime
Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.