BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Acțiunile companiilor de semiconductori din Statele Unite au scăzut din cauza unor restricții mai dure la exportul către China

Autor: Financial Market
3 min

Companiile americane de semiconductori au fost afectate săptămâna aceasta după ce Wall Street Journal a sugerat că ar putea veni noi restricții privind vânzările de cipuri către China.

Advanced Micro Devices (AMD.US) a fost una dintre companiile ale cărei acțiunile au fost afectate negativ de știri, dar impactul noilor măsuri asupra afacerii companiei poate fi limitat.

SUA iau în considerare noi restricții asupra Chinei

Wall Street Journal a publicat marți seară un raport care spunea că un grup de parlamentari americani dorește să înăsprească și mai mult restricțiile privind exporturile de cipuri către China.

Potrivit WSJ, noile restricții ar viza cipurile care inglobează tehnologie cu inteligență artificială în încercarea de a împiedica China să le folosească în dezvoltarea de arme sau hacking.

Nvidia și Advanced Micro Devices sunt lideri în industrie când vine vorba de cipuri AI, prin urmare interdicția a fost văzută ca o amenințare pentru rezultatele celor două companii.

Nvidia a dezvoltat un cip AI mai puțin capabil la începutul acestui an, care ar fi permis să fie exportat în China, conform restricțiilor actuale, după obținerea unei licențe de la Departamentul de Comerț al SUA.

Cu toate acestea, WSJ susține că noua lege ar împiedica chiar și acele cipuri de putere mai mică să fie vândute Chinei și că această măsură ar putea fi adoptată chiar începând de luna viitoare.

Cu toate acestea, este posibil ca noile măsuri să nu aibă un impact atât de mare asupra AMD pe cât se tem unii dintre investitori.

amd 1

În timp ce China este o piață importantă pentru companiile de semiconductori, AMD a reușit să scadă ponderea Chinei din veniturile sale totale de la aproape 60% în 2012 la sub 25% în 2022. Sursa: Bloomberg, XTB

China nu mai este un motor al afacerilor AMD

După cum am spus deja, noile măsuri împotriva Chinei sunt văzute ca vizând indirect Nvidia și AMD, deoarece cele două companii sunt lideri în așa-numitele cipuri acceleratoare pentru centre de date utilizate în AI.

Cu toate acestea, Nvidia deține o cotă de piață de peste 80% pentru aceste cipuri, prin urmare impactul negativ al acestor măsuri va fi probabil mai bine observat în rezultatele acesteia.

China a fost un motor important al vânzărilor AMD, dar acest lucru a început să se schimbe în 2012, deoarece ponderea Chinei în veniturile totale ale AMD a început să scadă considerabil.

Mai mult, China nu mai este piața cu cea mai rapidă creștere pentru AMD, creșterea vânzărilor în această țară încetinind din nou sub creșterea vânzărilor globale în 2022.

amd 2

Nu numai ponderea Chinei în veniturile AMD a scăzut, dar și creșterea vânzărilor în țară a încetinit sub creșterea veniturilor totale ale companiei în 2022. Sursa: Bloomberg, XTB

Impactul depinde de calitatea aplicării sancțiunilor

CITESTE SI:  Prețul petrolului WTI se stabilizează în jur de 81 dolari pe baril ciuda fenomenelor meteo extreme din Texas

Impactul noilor măsuri din SUA, dacă sunt implementate, poate fi limitat atunci când vine vorba de afacerile AMD. În timp ce compania a generat aproximativ 22% din vânzările sale din China în 2022, acestea nu au fost doar vânzări de cipuri AI.

Mai mult, trebuie spus că eficacitatea interdicției ar depinde de calitatea aplicării. China s-a dovedit a fi creativă atunci când vine vorba de eludarea sancțiunilor, prin urmare, orice nouă interdicție ar împinge probabil companiile chineze să încerce să aprovizioneze din țări terțe, în loc să o facă direct de la producătorii americani de cipuri.

Întrucât alternativele la cipurile Nvidia și AMD sunt rare, aceasta înseamnă că vânzările de cipuri AI de la acele companii care sunt fabricate pentru China ar schimba probabil direcția, mai degrabă decât să dispară complet.

Câștigul AMD rămâne în urma raliului Nvidia

Companiile implicate în Inteligența Artificială s-au bucurat de un raliu puternic anul acesta. Nvidia este un lider incontestabil în ceea ce privește cipurile AI în acest moment și această performanță este clar ilustrată de prețul acțiunilor – acțiunile se tranzacționează cu aproximativ 180% mai mult până în prezent.

Cu toate acestea, AMD a avut o performanță puternică până acum în acest an și se tranzacționează cu 70% mai mult YTD, depășind un câștig de 42,5% realizat de Philadelphia Semiconductor Index și un câștig de 27% YTD al Intel.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că Nvidia este singura dintre companiile menționate care a reușit să revină complet după vânzările din 2022.

AMD continuă să se tranzacționeze cu aproximativ 23% sub nivelurile de la sfârșitul anului 2021, în timp ce Intel se tranzacționează cu 35% mai puțin comparativ cu 31 decembrie 2021.

amd 3

În timp ce Nvidia și-a revenit deja pe deplin după vânzările din 2022, AMD și Intel continuă să tranzacționeze sub nivelurile de la sfârșitul anului 2021. Sursa: Bloomberg

O privire asupra graficului

Acțiunile Advanced Micro Devices (AMD.US) au deschis ieri sesiunea de tranzacționare în scădere, ca răspuns la raportul Wall Street Journal privind noile restricții americane la exportul de cipuri în China, care sunt luate în considerare.

Totuși, scăderile au fost șterse în timpul sesiunii de tranzacționare de pe Wall Street, iar acțiunile au încheiat ziua ușor în creștere. Analizând graficul pe intervalul zilnic, putem observa că situația nu este clară.

Prețul acțiunilor au scăzut recent sub limita inferioară a geometriei locale de piață, ceea ce, conform metodologiei Overbalance, acest fapt sugerează o inversare a tendinței.

Cu toate acestea, scăderile au fost oprite ușor sub acest obstacol în zona de suport de 110 USD, zonă marcată de reacțiile anterioare ale prețurilor și de retragerea Fibonacci de 50% a mișcării descendențe lansate în decembrie 2022.

Acțiunile se tranzacționează cu aproximativ 2% mai mult în presesiune astăzi, așa că putem vedea o încercare de revenire din zona de 110 USD astăzi și o recupere parțială a pierderilor recente.

Într-un astfel de scenariu, prima zonă de rezistență de urmărit poate fi găsită în zona de 122,50 USD, zonă marcată de retragere Fibonacci de 61,8%.

amd graph

Sursa: xStation5