Cafeaua este o necesitate pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume. În Italia, prețul acestei băuturi este chiar reglementat, parțial din cauza afluxului de turiști neobișnuiți cu costul adecvat al unui espresso mediu.
Totuși, privind graficele prețurilor cafelei, cineva ar putea avea impresia că aceasta ar putea deveni în curând un produs de lux. Va urma cafeaua calea cacao-ului, care a atins prețuri record acum câteva luni? Vom simți acest lucru în portofelele noastre, în ciuda faptului că prețul produsului final nu depinde doar de costul materiei prime?
Există o criză globală de cafea?
Brazilia rămâne, fără îndoială, cel mai mare producător de cafea din lume, renumită pentru producția de Arabica în regiunea Minas Gerais și Robusta în Espirito Santo. Brazilia ocupă primul loc în producția totală de cafea și, specific, în producția de Arabica, și locul doi în producția de Robusta. Vietnamul este lider în producția de Robusta, folosită în principal pentru cafeaua instant. Provocările semnificative din producția de Robusta din ultimii ani au dus prețul acesteia la maxime istorice. Se întâmplă o situație similară și cu Arabica?

Se preconizează că Brazilia își va egala recordul anterior de producție în sezonul 2024/2025. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la eventualele revizuiri ale acestor previziuni fac ca prețurile să atingă cele mai ridicate niveluri din 2011. Sursă: Bloomberg Finance LP, XTB
Producția de Arabica este anticipată să ajungă la aproape 100 de milioane de saci de 60 kg, o revenire semnificativă comparativ cu ultimele trei sezoane.
În același timp, producția de Robusta este așteptată să se redreseze la 76 de milioane de saci. Acest lucru ar duce la o producție totală de aproximativ 176 de milioane de saci, egalând recordul din sezonul 2020/2021. Se preconizează că consumul va atinge un record de aproape 171 de milioane de saci, ușor sub nivelurile de producție. Cu toate acestea, este crucial de menționat că stocurile de cafea au fost epuizate la cele mai scăzute niveluri din 2001, iar stocurile de la bursa ICE au scăzut la cel mai jos punct din 1999 la trecerea anilor 2023/2024.
Faptul că stocurile de cafea nu pot fi păstrate pe termen nelimitat din cauza degradării aromei este este un aspect de luat in considerare. În plus, evenimentele meteorologice adverse recente au compromis calitatea boabelor. Piața asistă acum la o cerere robustă pentru cafeaua de înaltă calitate, provenită în principal din America de Sud și din anumite țări africane.
Multe plantații din aceste regiuni au fost abandonate după o scădere semnificativă a prețului sub 100 de cenți pe livră în urmă cu câțiva ani (consumul scăzut în timpul pandemiei). Prețul actual de peste 260 de cenți pe livră subliniază redresarea pieței și impactul dinamicii cererii și ofertei asupra prețurilor cafelei.

În acest sezon se așteaptă o ofertă excedentară, deși condițiile meteorologice nefavorabile ar putea afecta semnificativ recoltele din Brazilia și Vietnam. Sursă: Bloomberg Finance LP, XTB.
De ce cresc prețurile cafelei?
Vremea joacă un rol crucial în creșterea prețurilor cafelei. În timp ce cererea pentru cafea crește moderat de la an la an, condițiile meteorologice adverse pot reduce producția anuală cu 10-20%. O situație similară a dus la o creștere de câteva sute de procente a prețurilor cacao-ului în ultimele luni. În prezent, prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari, în timp ce cacao-ul a atins aproape 12.000 de dolari la apogeu.
Actuala creștere a prețurilor este legată în principal de preocupările legate de producția viitoare. La Niña, unul dintre cele mai puternice fenomene meteorologice din lume, cauzează secetă în Brazilia.
Țara trece în prezent prin cele mai grave secete din ultimii ani, ceea ce ar putea limita producția de Arabica în sezonul 2024/2025, ceea ce ar putea duce la un deficit în loc de surplusul așteptat. În plus, Taifunul Yagi din Vietnam a distrus multe plantații, iar ploile așteptate în lunile următoare din cauza La Niña ar putea duce la apariția unor boli numeroase care afectează arborii de cafea.
În plus, reglementările sunt, de asemenea, cruciale pentru prețul viitor al cafelei. Producătorii își cresc achizițiile înainte de noile reglementări. Noile reglementări ale Uniunii Europene, care urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului, vor interzice utilizarea mărfurilor produse recent în zone unde a avut loc defrișarea.
Acest lucru îi determină pe comercianți și producători să cumpere cafea acum, deoarece după intrarea în vigoare a reglementărilor, va trebui să demonstreze că cafeaua pe care o achiziționează nu provine din zone unde pădurile au fost defrișate. De asemenea, este de remarcat că creșterea prețurilor pe piețele europene este legată parțial de blocada parțială a Canalului Suez. Achiziționarea de cafea din Asia sau anumite țări africane înseamnă că aceasta trebuie transportată pe o distanță mult mai lungă până în Europa.
Cum afectează creșterea prețului boabelor de cafea prețurile la cafenele?
Până de curând, se estima că costul cafelei într-o ceașcă la o cafenea reprezenta doar 1-2%. Cu prețurile actuale ale cafelei, ponderea costului materiei prime în sine începe să crească. Având în vedere prețul standard al unui espresso în Italia la 1 euro, costul cafelei folosite la prețurile de schimb este de aproximativ 5 cenți de euro. Cu toate acestea, prețul de vânzare al cafelei este de cel puțin 2-3 ori mai mare, având în vedere produsele celor mai populari producători de cafea din Italia. Acest lucru aduce costul cafelei folosite pentru espresso la 10-15 cenți de euro, reprezentând 10-15% din costul final al produsului.
Se îndreaptă cafeaua spre un scenariu similar cu cel al cacao-ului?
Prețurile la Arabica au crescut deja cu aproximativ 40% în acest an, în timp ce prețurile la Robusta au crescut cu peste 90%. Prețurile la cacao au crescut cu peste 175% în aprilie, deși această creștere a fost ulterior redusă la 80%, având în vedere rulajul contractelor futures.
În prezent, este dificil de determinat dacă ne confruntăm cu un scenariu similar cu cel al pieței de cacao. În ultimii ani, piața a înregistrat mai degrabă surplusuri decât deficite, ceea ce indică faptul că încă există multă cafea în lume. Pe de altă parte, creșterea cererii este practic neîntreruptă, iar doi sau trei ani de producție dificili ar putea duce la o situație în care stocurile devin ireparabile. Deja acestea rămân la niveluri extrem de scăzute.
Deși nu poate fi exclusă complet o realizare parțială a scenariului de pe piața de cacao, fondurile speculative mențin un număr foarte mare de poziții lungi pe contractele futures de cafea.
Recent, numărul pozițiilor nete a atins un nivel record. Fondurile continuă să reducă pozițiile scurte, deși reduc ușor și numărul de poziții lungi. O situație foarte similară a avut loc pe piața cacao-ului, privită din perspectiva anilor 2023 și 2024.
Teoretic, un număr atât de mare de poziții nete sugerează o posibilă epuizare a prețurilor, dar realizarea celui mai grav scenariu meteorologic, sub forma unei reduceri semnificative a producției prognozate, ar putea determina fondurile să-și mențină pozițiile pentru multe luni. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la creșteri de prețuri la niveluri de 300 de cenți pe livra de cafea Arabica, care sunt maxime istorice atinse în 2011.