Care sunt sectoarele care au de câștigat în urma evenimentor sportive? Care sunt țările și companiile cele mai mari din Europa? Ar putea fi Spania campioana economică a Europei? Cine ar putea fi?
După încheierea sezonului regulat în Europa al tuturor competițiilor de fotbal pe echipe, este momentul să susținem echipa națională. În acest an, evenimentele sportive vor crea atmosfera de vară, iar Campionatul European de fotbal, care are loc în Germania, este unul dintre ele.
Germania se așteaptă la un nou record în sectorul turistic, datorită numărului mare de fani care călătoresc, ceea ce ar putea reprezenta un impuls pentru economia afectată. Se așteaptă ca majoritatea țărilor europene să înregistreze o creștere economică de aproximativ 0,3 % în acest an, un ritm mai lent decât cel al altor țări din spațiul comun.
Pentru evenimentul de patru săptămâni, care se desfășoară între 15 iunie și 14 iulie, sunt disponibile 2,7 milioane de bilete. Berlin, München, Koln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig și Stuttgart vor „găzdui” un val de vizitatori naționali și străini și, prin urmare, se va observa o creștere substanțială a veniturilor anumitor companii.
Ce sectoare și companii ar putea profita de EURO?
Conform unei analize efectuată de XTB Research, organizarea de evenimente sportive are un impact semnificativ atât la nivel economic, cât și la nivel social. Milioane de fani din întreaga lume urmăresc meciurile echipelor lor și, de data aceasta, vor „inunda” străzile din Germania pentru a-și încuraja echipele naționale.
Lufthansa și Ryanair sunt cele două companii aeriene cu o cotă de piață semnificativă în Germania. Ambele companii anticipează o creștere semnificativă a veniturilor pentru următoarele luni.
În plus, compania irlandeză a înregistrat o cerere fără precedent din partea suporterilor din Regatul Unit de a asista la meciurile echipei lor, adăugând noi rute și zboruri suplimentare.
La ultimul eveniment sportiv din Germania, Cupa Mondială de Fotbal din 2006, ambele companii s-au apreciat cu aproape 50% în cele șase luni care au urmat evenimentului.
Lanțurile hoteliere se așteaptă, de asemenea, să obțină cifre record în această vară. Accor și Marriot sunt cele mai mari două companii în ceea ce privește cota de piață în Germania în funcție de numărul de camere.
Cota companiei franceze a înregistrat o creștere de 40%, în timp ce în cazul lanțului hotelier nord-american creșterea a fost puțin mai mare de 30% în cele șase luni care au urmat Cupei Mondiale din 2006. Airbnb, fondată câțiva ani mai târziu, poate fi o altă alternativă atunci când se caută cazare.
Ceva similar se întâmplă cu compania producătoare de bere Anheuser-Busch InBev, cea mai bine cotată companie din sector într-o țară cu o tradiție îndelungată în domeniul producției de bere.
Compania belgiană a înregistrat profituri de 33% în lunile care au urmat Cupei Mondiale, iar acesta ar putea fi catalizatorul care să permită o schimbare a direcției pentru o industrie care a raportat vânzări mai mici în ultimii ani.
Și, în cele din urmă, vorbim despre o dimensiune care este din ce în ce mai importantă pentru acest tip de evenimente: moda sportivă.
Companiile de articole sportive precum Nike, Adidas sau Puma îi îmbracă pe majoritatea idolilor noștri la acest EURO, iar acestea au înregistrat creșteri importante la finalul evenimentelor sportive. Printre acestea se numără multinaționala germană Adidas, care, după EURO 2016 și Cupele Mondiale din 2018 și 2022, a înregistrat o ajustare medie a cotațiilor de 17% în următoarele treizeci de zile de la încheierea competiției.
Care sunt cele mai importante companii din fiecare țară?
Compania farmaceutică Novo Nordisk, cu o evaluare de 580 de miliarde euro, este cea mai mare companie din Europa. Este specializată pe dezvoltarea de medicamente împotriva diabetului și obezității, afecțiuni care sunt așteptate să se extindă în următorii ani.
A doua companie după capitalizarea de piață de pe Bătrânul Continent este ASML, dedicată producției de tehnologie necesară fabricării semiconductorilor, care tocmai a depășit LVMH, care completează podiumul celor mai mari companii din competiție. Inditex, compania spaniolă de îmbrăcăminte, ocupă a șaptea poziție a listei.
Ce țară ar câștiga Campionatul Economic ?
Pentru a răspunde la această întrebare, am dorit să comparăm cei mai importanți indicatori economici ai fiecărei țări care va participa la competiție (cu excepția Angliei și Scoției, care sunt reprezentate împreună sub forma Regatului Unit), cu scopul de a ști care dintre acestea poate fi câștigătorul economic al Eurocup 2024.
Dintre numeroșii indicatori economici, ne vom concetra pe următoarele aspecte:
● Ritmul de creștere PIB din ultimii 4 ani
● PIB per capita (ajustat la puterea de cumpărare)
● Rata șomajului
● Ritmul de creștere salarială pe oră
● Raportul Datorie/PIB
PIB per capita ajustat în funcție de puterea de cumpărare
Acest indicator împarte producția între toți cetățenii unei țări, prin urmare elimină perturbările generate de mărimea populației. În plus, deoarece este realizat pe baza parității puterii de cumpărare, șterge neconcordanțele generate de diferența de prețuri.
Am putea compara această variabilă cu PIB-ul pe cap de locuitor, dar ajustat în funcție de costul vieții în fiecare țară. Pe prima poziție găsim Elveția, cu un avans considerabil față de restul țărilor.
Urmează Danemarca, Țările de Jos sau Austria. Spania a pierdut mai multe poziții de-a lungul ultimilor ani. De fapt, tocmai a fost depășită de Slovenia. România se află în partea inferioară a clasamentului, ocupând poziția 19 din cele 23 de înregistrări.
Ritm mai rapid al creșterii economice în ultimii patru ani
Țările estice sunt principalii jucători din graficul următor, deoarece, în general, acestea au avut o creștere mai mare decât restul Europei în ultimii patru ani, exact în perioada în care a avut loc Campionatul anterior. Aceste țări au înregistrat o creștere uriașă a producției datorită investițiilor străine, accesului la piață, turismului și fondurilor UE.
De asemenea, acestea au beneficiat de transferul industriei din țările din sudul Europei în țările estice, unde costurile cu forța de muncă sunt mai mici iar capacitatea de creștere este mai mare.
Țările mai dezvoltate din punct de vedere economic sunt cele cu o rată de creștere mai mică, în special în Germania, care rămâne departe de colegii săi, și care a fost afectată de dependența sa de gazul și petrolul din Rusia, după începutul războiului.
Cea mai scăzută rată a șomajului
Acesta este unul dintre parametrii la care țara noastră se plasează în prima jumătate a clasamentului. Pe de altă parte, Spania se plasează mult mai dezamăgitor.
Pentru fiecare patru șomeri din Uniunea Europeană, unul dintre ei locuiește în Spania. De asemenea, șomajul în rândul tinerilor este la niveluri ridicate și nu se așteaptă o redresare a situației la sfârșitul anului. De fapt, conform previziunilor Comisiei Europene din primăvara anului trecut, Spania va încheia anul 2024 cu o rată a șomajului de 11,6%, care este prognozată să scadă la 11,1% în 2025.
În general, Elveția și țările din Europa de Est sunt cele care prezintă rezultate mai bune privind ocuparea forței de muncă, unul dintre cei mai apreciați indicatori de către economiști și băncile centrale.
Ritmul de creștere salarială pe oră
Elveția și Danemarca sunt țările cu venituri mai ridicate pe oră. Centrul Europei include majoritatea țărilor cu niveluri mai ridicate ale veniturilor orare. Salariile medii anuale au crescut ușor de-a lungul anilor atât în Uniunea Europeană, cât și în Zona Euro, dar nu atât de mult pe cât ne-am fi așteptat.
Acest lucru se datorează în principal încetinirii productivității, în special după criza financiară mondială, chiar și atunci când creșterea economică a început să se redreseze. În acest clasament, România ocupă ultima poziție, prezentând cele mai mici câștiguri per oră din UE și confirmând poziția țării noastre de hub european cu forță de muncă ieftină.
Raportul Datorie/PIB
Cu aceste date putem analiza cât de îndatorată este o țară. Cu cât procentul este mai mic, cu atât capacitatea de plată este mai mare, dar atunci când procentul datoriei este foarte mare în raport cu producția sa, va crește riscul de neplată. Spania este una dintre țările cu cele mai ridicat nivel de îndatorare în acest raport, deși este adevărat că este al treilea an consecutiv în care vedem o îmbunătățire.
În ultimele zile, Franța a înregistrat o reducere a gradului de îndatorare, printre altele din cauza creșterii acestui raport. Conform ultimelor estimări pentru anii următori, Italia va depăși Grecia ca țară cu cea mai mare datorie în raport cu PIB-ul, deși este încă departe de alte țări precum Japonia.
Concluzii
Țările estice au avut o creștere a PIB-ului mai mare decât restul Europei în ultimii patru ani, când era programat Campionatul anterior.
Aceste țări se bucură de o creștere puternică a producției datorită investițiilor străine, turismului și fondurilor UE. De asemenea, acest lucru se datorează transferului industriei din țările din sudul Europei deoarece costurile forței de muncă sunt mai mici iar capacitatea lor de creștere este mai mare.
Țările mai dezvoltate economic sunt cele care au obținut o rată de creștere mai mică, în special Germania, fiind codașă și afectată din cauza dependenței sale de gazul și petrolul din Rusia după război.
În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor ajustat în funcție de puterea de cumpărare, costul vieții în fiecare țară, centrul Europei domină tabelul, iar printre acestea se remarcă Elveția, cu o mare diferență față de restul țărilor.
În Spania, rata șomajului este punctul slab. Unul din patru șomeri din Uniunea Europeană trăiește în Spania. În acest clasament, din nou Elveția și țările estice au o rată a șomajului mai mică.
Salariile medii nete anuale au crescut ușor de-a lungul anilor în Europa, dar nu așa cum ne-am fi așteptat. Acest lucru se datorează în principal încetinirii productivității, în special din cauza unei reglementări mai stricte și a ultimilor ani ai crizei din Ucraina.
Datoria raportată la PIB ne permite să măsurăm capacitatea de plată sau de neplată a fiecărei țări. Într-un mediu în care am putea asista la rate ridicate pe parcursul unei perioade de timp, acesta este unul dintre factorii cheie de pe piață pentru următorii ani.
Analizând rezultatele din tabel, putem confirma că câștigătorul absolut al Eurocupei economice 2024 este Elveția. Până la ultimul „meci” a fost Danemarca, care a fost singura care a putut concura cu țara cantoanelor în ceea ce privește termenii economici, în timp ce Olanda a completat podiumul.
În ceea ce privește România, aceasta nu a putut trece de „grupe”. Conform clasamentului nostru, „tricolorii” ar ocupa poziția 18 din cele 24 de participante, obținând doar 5 puncte.
Analiză efectuată de XTB Research