BET
16170.13
-0.78%
BET-TR
35658.67
-0.78%
BET-FI
57397.74
-1.57%
BETPlus
2392.44
-0.84%
BET-NG
1163.24
-0.71%
BET-XT
1389.8
-0.87%
BET-XT-TR
3012.82
-0.87%
BET-BK
2958.67
-1.26%
ROTX
36018.76
-0.71%

Exporturile Chinei rămân in teritoriu pozitiv, ușor peste așteptări. Petrolul are o altă săptămână indecisă

Autor: Financial Market
2 min

• Luna octombrie a adus vești bune companiilor din China, deoarece exporturile au crescut mult mai mult decât era așteptat pe fondul sentimentului îmbunătățit în legătură cu un acord comercial parțial cu SUA.

• Importurile au rămas lipsite de importanță din principalele destinații, indicând o cerere destul de fragilă.

• Un excedent comercial cu SUA a continuat să scadă, atunci când este măsurat printr-o fereastră de rulare de 12 luni.

Exporturile din China au scăzut în mod neașteptat, mult mai puțin decât s-a anticipat în octombrie, acestea fiind determinate de optimismul în creștere cu privire la un acord comercial interimar dintre Washington și Beijing.

În termeni de dolari, exporturile au scăzut cu 0,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce estimarea mediană a Bloomberg a sugerat o scădere de 3,9%.

Această interpretare mai bună decât așteptările, pare să ofere o oarecare ușurare companiilor din China care se luptă cu scăderea profiturilor pe fondul deflației.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

În același timp, importurile au scăzut până la 6,4% în termeni anuali, producând o scădere mai mică decât era așteptat, dar își-performanța importurilor a fost observată în diferite destinații de luni de zile, după cum reiese din graficul de mai jos. Aceasta implică faptul că cererea internă este destul de slabă și poate fi dificil în a aduce o îmbunătățire vizibilă fără un acord comercial mai permanent între SUA și China, care să conducă la unele retrageri tarifare.

china 1

Importurile chineze au continuat să scadă în octombrie, doar Australia rezistând în fața acestei tendințe. Sursa: Macrobond, XTB

Petrolul a avut încă o săptămână indecisă

Fiind ultima sesiune a săptămînii, traderii, cel puțin la nivel european, par a fi într-o stare de așteptare, fiind mulțumiți de evoluția piețelor din această săptămână, dar și mai prudenți, dorind să aștepte un posibil flux de știri din timpul weekend-ului care să aducă mai multă claritate cu privire la stadiul negocierilor comerciale.

CITESTE SI:  Activitatea economică din zona euro a înregistrat o scădere reînnoită, marcând o contracție simultană atât în sectorul serviciilor, cât și în cel manufacturier

Sentimentul constructiv s-a transmis și la nivelul altor piețe, înregistrându-se avansuri remarcabile pe majoritatea activelor considerate riscante.

În această categorie intră și petrolul, care a traversat printr-o perioadă foarte interesantă. Sesiunea de ieri a început într-o manieră pozitivă, veștile bune de pe plan comercial coroborate cu semne de îmbunătățire ale economiei la nivel punctual, dar și global, au dus la apariția unui impuls ascendent semnificativ pe piața petrolului WTI.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

În doar câteva ore, prețul a urcat din zona de suport de la 56,26 și a testat bariera de la 57,87, câștigând peste 2,6%. Totuși, această mișcare nu a fost sustenabilă și, odată ce euforia s-a temperat și investitorii au început să reexamineze contextul și situația actuală, prețul a suferit o corecție descendentă care l-a readus în zona nivelului de suport de la 56,26.

Astfel, acest scenariu ne sugerează că investitorii consideră că, pentru moment, acesta este un nivel mai realist de preț, ținând cont de deteriorarea perspectivelor cu privire la cerere și la o continuă consolidare a stocurilor de petrol din SUA, lucru sugerat și de faptul că, pe interval de o săptămână, cotația WTI înregistrează o variație ușor pozitivă, dar foarte aproape de nivelul 0.

Rămâne de văzut deciziile ce vor fi luate în timpul întâlnirii OPEC care va avea loc în luna decembrie, contextul fiind interesant mai ales dacă luăm în considerare IPO-ul companiei de stat Saudi Aramco, care își va publica prețul de listare cu doar o zi înaintea întâlnirii (4 decembrie).

Astfel, este posibil să vedem o tendință din partea Arabiei Saudite, liderul grupării, de reducere a producției de petrol în ideea impulsionării prețului.

petrol


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.