BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Jerome Powell și drumul către ținta de inflație de 2% în Statele Unite

Autor: Tiberiu Porojan
2 min

Ieri, în cadrul unui eveniment al Băncii Centrale Europene la Sintra în Portugalia, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că inflația din Statele Unite ar putea să se alinieze cu ținta de 2% până la sfârșitul anului 2025 sau 2026.

Powell a indicat că piața muncii din SUA dă semne de răcire, iar creșterile salariale se apropie de niveluri mai sustenabile, acest scenariu oferind o perspectivă economică moderat optimistă, deși rămân provocări semnificative.

Powell a subliniat că, în ciuda progreselor cu reducerea inflației, este nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma că această tendință este sustenabilă. Inflația în sectorul serviciilor rămâne persistentă, prezentând o provocare considerabilă pentru politica monetară. Pe măsură ce economia se adaptează la aceste condiții în schimbare, Rezerva Federală trebuie să continue să evalueze datele economice pentru a-și ajusta politicile cu atenție.

Piața a reacționat pozitiv la discursul lui Powell. După comentariile sale, s-a văzut o reacție favorabilă atât pe piața bursieră, cât și în randamentele obligațiunilor Trezoreriei. Acest lucru sugerează că investitorii au încredere în capacitatea Rezervei Federale de a gestiona inflația și de a ghida economia către un stat mai echilibrat. Cu toate acestea, așteptările pieței cu privire la posibile reduceri ale ratelor în 2024 adaugă un strat de incertitudine în această situație.

CITESTE SI:  Cele mai importante evenimente care au mișcat piețele financiare săptămâna precedentă

În zilele următoare, se așteaptă ca minutele ultimei ședințe a Rezervei Federale să ofere mai multă claritate cu privire la planurile viitoare de politică monetară. Aceste note ar putea dezvălui discuțiile interne despre posibilitatea ajustării ratelor dobânzilor și ar putea oferi indicii despre direcția Fed-ului în lunile următoare. Pe măsură ce economiștii și investitorii analizează aceste semnale, anticiparea crește în jurul strategiilor Rezervei Federale de a-și atinge obiectivele de inflație.

În concluzie, se poate spune că drumul către stabilitatea inflației în Statele Unite este complex și plin de provocări. Deși Jerome Powell și Rezerva Federală au făcut progrese semnificative, ținta de 2% este încă la câțiva ani distanță. Persistența inflației în sectorul serviciilor și răspunsul pieței muncii sunt factori esențiali care influențează deciziile viitoare ale Fed-ului. Imminenta publicare a minutelor de la ultima ședință a Rezervei Federale va fi un eveniment crucial pentru a înțelege mai bine abordarea pe care o va lua politica monetară în viitorul apropiat.