BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

O perspectivă economică îmbunătățită ar putea să susțină o creștere a prețului aurului

Autor: Financial Market
2 min

Prețul aurului (XAU/USD) încearcă să crească, revenind de la niveluri apropiate de $2.315 în timpul sesiunii de azi și se tranzacționează în prezent la $2.325.

Aceasta mișcare are loc pe măsură ce dolarul american se corectează, pe fondul așteptărilor puternice că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor de două ori în acest an. Indicele Dolarului american (DXY) a scăzut la 105,60 puncte, pe fondul presiunilor inflaționiste în scădere în Statele Unite.

Raportul privind Indicele Prețurilor de Consum (CPI) din SUA a arătat că presiunile asupra prețurilor au scăzut mai mult decât se aștepta în luna mai.

kqPLXSgu

În plus, raportul preliminar PMI pentru luna iunie a indicat semnele unei încetiniri moderate a creșterii, ceea ce înseamnă că inflația prețurilor de vânzare a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, în iunie.

De asemenea, datele sugerează că banca centrală va începe să relaxeze politica monetară la reuniunea din septembrie, cu reduceri ulterioare ale ratelor în noiembrie sau decembrie. Datele contractelor futures pe fonduri federale pe o perioadă de 30 de zile indică o șansă de 66% pentru o reducere a ratei în septembrie.

În opinia analistilor de la XS.com, oficialii Rezervei Federale probabil vor reduce ratele dobânzilor doar o dată în acest an și ar putea amâna orice acțiune până anul viitor, dorind să vadă o scădere a inflației timp de mai multe luni înainte de a trece la reducerea ratelor dobânzilor.

CITESTE SI:  Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume după ce ieri a crescut cu 3,5%

Astfel, prețul aurului a început o evoluție ascendentă modestă atunci când a revenit în jurul valorii de $2315 după scăderea abruptă de vineri.

Aurul a întâmpinat o presiune intensă la vânzare pe măsură ce dolarul american a crescut în urma raportului preliminar PMI pentru luna iunie, care a arătat că activitatea economică s-a extins neașteptat și într-un ritm mai rapid. Raportul a susținut și dolarul american, făcând aurul mai scump pentru deținătorii de monedă străină și exercitând presiune descendentă asupra prețurilor.

Din perspectiva analiștilor, investitorii se vor concentra intens pe datele PIB-ului pentru primul trimestru din această săptămână și pe Indicele Prețurilor de Consum Personal (PCE) de bază pentru luna mai.

Pe plan global și geopolitic, acordul de securitate dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un în Phenian a crescut riscul escaladării tensiunilor geopolitice. Într-un tratat cuprinzător care acoperă cooperarea politică, comercială, investițională și de securitate, Coreea de Nord și Rusia s-au angajat să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată dacă oricare dintre părți este atacată.

Creșterea tensiunilor globale, în special discuțiile despre un potențial atac israelian asupra sudului Libanului, ar putea limita tendința descendentă actuală a prețurilor aurului. Cu toate acestea, în general, principalul factor de influență și driver al prețurilor aurului va rămâne Indicele Dolarului American și datele din SUA pe termen mediu și lung.