BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Nuclearelectrica a obținut o finantare de 145 mil euro de la BEI pentru proiectul înstalației de detritiere

Autor: Financial Market
2 min

Societatea Națională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă).

CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire și din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecție sporită a mediului, publicului si a sănătății și securitatii ocupaționale a angajaților, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce și mai mult volumul deșeurilor radioactive, acordând prioritate sănătății angajaților și permițând reutilizarea agentului de răcire și a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului.

Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai ușor, sigur și eficient.

Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: „Acest proiect face parte din strategia noastra de investiții, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică națională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group adaugă Sinaia pe lista orașelor în care este prezent brandul KFC

BEI finanțează proiecte de energie durabilă în întreaga lume și suntem bucuroși să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranță și economie circulară întreprinse de un operator cu experiență.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședintele BEI.

Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 și a rămas neschimbată de atunci. B

anca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene și cu obiectivele de asigurare a securității aprovizionării cu energie și a competitivității într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur și acceptabil din punct de vedere social.