OMV Petrom, cel mai mare producator integrat de energie din Europa de Sud-Est, continua transformarea activitatilor si produselor sale, conform Strategiei 2030 a companiei, pentru a contribui la un viitor cu emisii de carbon reduse.
Pentru a sustine implementarea Strategiei 2030, OMV Petrom investeste 11 miliarde de euro in perioada 2022-2030. Strategia 2030 permite OMV Petrom sa realizeze:
• Dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE;
• Dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrica din surse regenerabile din Romania;
• Cele mai ample investitii pentru decarbonarea transportului din Romania prin productia de combustibili sustenabili si dezvoltarea celei mai extinse retele de statii de incarcare pentru vehicule electrice.
Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom: “Ne mentinem angajamentul privind Strategia noastra 2030 de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, efectuand in acelasi timp unele ajustari-cheie: o dezvoltare mai rapida a surselor regenerabile, o tinta mai ambitioasa in domeniul electro-mobilitatii, progresand totodata cu proiectul nostru de gaze naturale offshore Neptun Deep, care avanseaza conform planului, in vederea inceperii productiei in 2027. Cu o disciplina riguroasa a capitalului si performanta financiara solida, ne propunem sa crestem distributiile de dividende, fiind foarte competitivi fata de companiile similare din sector”.
Tranzitia catre emisii de carbon reduse si zero
Proiectele cu emisii de carbon reduse si zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totala de 11 miliarde de euro a investitiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro in perioada 2022-2030 si o cincime din EBIT CCA excluzand elementele speciale in 2030. In mai putin de 3 ani de la lansarea strategiei, compania a facut progrese semnificative:
• Energie electrica din surse regenerabile: portfoliul actual de proiecte de energie solara si eoliana depaseste tinta initiala propusa pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizeaza acum o capacitate de ~2,5 GW de energie electrica din surse regenerabile pana in 2030, inclusiv din partneriate. Aceasta se traduce intr-o productie electrica neta anuala de ~4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins pana in 2030.
• Combustibili sustenabili: Compania a anuntat recent decizia finala de investitie pentru o noua instalatie de productie de combustibili sustenabili pentru aviatie (SAF) si motorina din surse regenerabile (HVO) la rafinaria Petrobrazi, impreuna cu doua unitati de productie de hidrogen verde, ce va fi utilizat in productia de biocombustibili. Pe baza capacitatii SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmeaza sa devina primul mare producator de combustibili sustenabili din regiune pana in 2028. Utilizand fonduri UE nerambursabile, OMV Petrom si-a accelerat proiectele de hidrogen verde in Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW pana in 2030. In ceea ce priveste biocombustibilii in general, ne-am ajustat ritmul fata de planul nostru initial de a ajunge la 600 mii tone/an productie pana in 2030, iar acum ne asteptam sa producem 300 mii tone/an, reflectand nivelul de maturitate a tehnologiei si evolutiile pietei.
• Electro-mobilitate: Dupa achizitionarea retelei Renovatio, OMV Petrom este pe cale sa-si atinga ambitia de aproximativ 1.000 de puncte de incarcare pana la sfarsitul anului, pozitionandu-se ca un jucator foarte important in electro-mobilitate. Compania isi propune acum sa aiba mai mult de 5.000 de puncte de incarcare pana in 2030 si sa devina, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate in Romania.
Dezvoltarea regionala a gazelor naturale
Gazele naturale reprezinta o componenta importanta in strategia OMV Petrom, datorita rolului lor in tranzitia energetica si pentru securitatea aprovizionarii cu energie. OMV Petrom are peste 40 de ani de experienta ca operator in Marea Neagra si considera ca aceasta regiune detine un potential semnificativ de hidrocarburi. In prezent, compania se concentreaza pe activitati offshore in Romania si Bulgaria.
• Neptun Deep se afla in centrul acestui pilon strategic, contribuind la independenta energetica si la cresterea economica a Romaniei. Dezvoltarea Neptun Deep este importanta pentru asigurarea cresterii durabile a productiei pe termen lung si pentru costuri de productie reduse, generand in acelasi timp profituri semnificative. De la lansarea Strategiei 2030 in 2021, proiectul a inregistrat progrese semnificative, decizia finala de investitie fiind luata in 2023. Toate contractele principale de executie au fost atribuite. Proiectul progreseaza conform planului in vederea primei productii de gaze naturale in 2027, incadrandu-se in bugetul total de pana la 4 miliarde de euro.
• In perimetrul Han Asparuh din Bulgaria, OMV Petrom a devenit operatorul licentei si desfasoara in continuare activitati de explorare.
Per ansamblu, contributia proiectelor de dezvoltare regionala in valoarea totala a EBIT CCA excluzand elementele speciale este estimata la circa o treime in 2030, in principal din Neptun Deep.
Optimizarea activitatilor traditionale
Compania continua sa valorifice modelul sau de afaceri integrat, cu accent pe valoare mai presus de volum si excelenta operationala in toate segmentele de activitate. Ponderea cumulativa a investitiilor alocate activelor traditionale va scadea la aproximativ 45% pana in 2030, de la aproape 100% in 2023, avand, totusi, o contributie solida de peste 50% la EBIT-ul CCA excluzand elementele speciale al Grupului in 2030.
• Explorare si Productie: Strategia se concentreaza asupra oportunitatilor din zona zacamintelor actuale, aproape de infrastructura existenta. Compania intentioneaza sa foreze anual aproximativ 50 de sonde noi si sa efectueze peste 400 de lucrari de reparatii capitale la sonde, vizand investitii anuale in medie de pana la 400 milioane de euro, excluzand Neptun Deep. Din 2021, declinul anual al productiei a fost redus la circa 6%, iar ambitia pentru 2030 este de a-l reduce sub 5%, excluzand Neptun Deep si inainte de optimizarea portofoliului. OMV Petrom isi propune sa maximizeze gradul de recuperare a resurselor economice din zacamintele mature si, cu volumele Neptun Deep, sa scada costul de productie in jurul valorii de 8 USD/bep pana in 2030.
• Rafinare si Marketing: Rafinaria Petrobrazi este bine pregatita pentru rate de utilizare ridicate, punand un accent deosebit pe eficienta si sustenabilitate, tranzitia productiei catre produse de valoare mai mare si extinderea lantului valoric in domeniul biocombustibililor. Integrarea cu activitatea noastra din E&P va ramane puternica pe tot parcursul deceniului, sustinuta de productia proprie de titei. In retail, prin tinta de 20% privind cresterea vanzarilor de carburanti pe statie si dublarea marjei din activitatea de comercializare a produselor complementare, urmarim o crestere de 20% a profitabilitatii pe statie pana in 2030, toate acestea comparativ cu nivelurile din 2020.
• Gaze si Energie: Productia proprie de gaze naturale va continua sa fie completata de activitatile de aprovizionare pentru a satisface nevoile diverse ale clientilor intr-un mediu cu o cererea crescuta de gaze naturale. Gazele naturale din proiectul Neptun Deep vor contribui la un volum total de vanzari de aproximativ 60 TWh pana in 2030. Intre timp, centrala electrica de la Brazi va sprijini tranzitia Romaniei la energie verde prin integrarea cu sursele de energie regenerabila pentru a oferi un profil de energie electrica in banda. Circa 30% din totalul vanzarilor de energie electrica va proveni din surse verzi pana la sfarsitul acestui deceniu, contribuind la tranzitia clientilor nostri catre o energie mai curata.