There was an error retrieving data. Please try again later.

Analiză: Cum a evoluat economia globală în ultima săptămână

Autor: Financial Market
3 min

Într-o săptămână marcată de știri puține și activitate de piață relativ scăzută, majoritatea indicilor bursieri majori din SUA au înregistrat creșteri.

Companiile cu capitalizare mică (small cap) și acțiunile din sectorul tehnologic au condus evoluțiile, acțiunile de creștere depășind acțiunile de tip value, această perioadă de acalmie părând să preceadă publicarea rapoartelor privind veniturile din al doilea trimestru.

Reechilibrarea indicilor FTSE Russell, programată după închiderea pieței de vineri, ar fi putut influența, de asemenea, poziționarea investitorilor.

Sectorul bancar a cunoscut o activitate semnificativă, la începutul săptămânii, rapoartele au sugerat că Rezerva Federală (Fed) ar putea impune cerințe de capital mai ușoare băncilor decât se anticipa anterior, în urma crizei bancare regionale din martie 2023.

Această veste pozitivă a fost completată de rezultatele testelor de stres ale Fed, arătând că toate cele 31 de bănci majore din SUA au îndeplinit nivelurile minime de capital, ceea ce ar putea deschide calea pentru dividende și răscumpărări de acțiuni in trimestrele următoare.

Totodată, Biroul de Analiză Economică a raportat o creștere de 0,1% a indicelui prețurilor de consum personal (PCE) pentru luna mai, excluzând alimentele și energia.

Această decelerare față de creșterea de 0,3% din aprilie sugerează o posibilă reducere a ratei dobânzii de către Fed în luna septembrie. În consecință, randamentele obligațiunilor pe termen lung au crescut, în timp ce randamentele pe termen scurt au scăzut, accentuând curba randamentului.

Indicele pan-european STOXX Europe 600 a scăzut cu 0,72%, afectat de incertitudinea politică din Franța înainte de alegerile anticipate ale președintelui Emmanuel Macron.

De asemenea, indicele DAX din Germania a crescut cu 0,40%, FTSE MIB din Italia a scăzut cu 0,46%, iar CAC 40 din Franța a scăzut cu 1,96%. Indicele FTSE 100 al Marii Britanii a scăzut cu 0,89%.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut înaintea rapoartelor privind inflația din zona euro și din SUA.

Comentariile oficialilor Băncii Centrale Europene au sugerat o abordare prudentă privind reducerea ratelor, adăugând presiune ascendentă asupra randamentelor. Diferența dintre obligațiunile franceze și cele germane s-a mărit înainte de alegerile din Franța. Randamentele din Marea Britanie au crescut, de asemenea, influențate de alegerile viitoare și de revizuirea ascendentă a PIB-ului din primul trimestru al Marii Britanii.

Franța și Spania au înregistrat o decelerare a inflației, determinată de creșteri mai lente ale prețurilor la combustibili și alimente. Rata anuală a inflației din Franța a scăzut la 2,5% în iunie, iar cea din Spania a scăzut la 3,5%.

Cu toate acestea, Germania s-a confruntat cu provocări economice, cu o creștere a șomajului la 6,0% în iunie și o încredere scăzută în mediul afaceri. În ciuda găzduirii Campionatului European de fotbal, sentimentul consumatorilor germani a rămas precaut, cu o scădere a indicatorului de climat al consumatorilor GfK.

CITESTE SI:  Dow Jones crește la noi niveluri istorice, susținut de un sezon puternic al câștigurilor și de optimismul legat de revenirea lui Trump

Datele privind încrederea în zona euro au prezentat o imagine mixtă. Indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene a scăzut ușor la 95,9, sub așteptări. Furnizorii de servicii, companiile industriale și comercianții cu amănuntul au raportat o cerere mai slabă, în timp ce încrederea consumatorilor a crescut ușor la -14,0, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

In estul indepartat, piețele bursiere japoneze au înregistrat creșteri, cu indicele Nikkei 225 în creștere cu 2,6% și indicele TOPIX în creștere cu 3,1%. Slăbiciunea istorică a yenului a susținut industriile orientate spre export, situându-se la cele mai scăzute niveluri din ultimii 38 de ani față de dolarul american.

În ciuda așteptărilor de intervenție guvernamentală pentru a stabiliza yenul, au avut loc doar intervenții verbale. Randamentul obligațiunilor guvernamentale japoneze pe 10 ani a crescut la 1,06%, alimentat de speculațiile privind înăsprirea politicii monetare de către Banca Japoniei (BoJ).

Indicele prețurilor de consum de bază din zona Tokyo a înregistrat o creștere de 2,1% de la an la an în iunie, depășind așteptările și accelerând față de luna mai. Această creștere a inflației, determinată de servicii, a intensificat speculațiile privind normalizarea politicii BoJ.

Datele privind vânzările cu amănuntul și producția industrială pentru luna mai au depășit, de asemenea, așteptările, indicând o activitate economică robustă.

Piețele bursiere chineze s-au depreciat, indicii Shanghai Composite și CSI 300 înregistrând scăderi ușoare iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,5%.

Profiturile industriale pentru companiile mari au crescut cu 0,7% în mai, în scădere față de creșterea de 4% din aprilie, reflectând un consum lent și probleme continue pe piața imobiliară. Presiunea vânzărilor străine a crescut, fondurile globale vânzând acțiuni onshore în valoare de 49,4 miliarde RMB în iunie. Investitorii așteaptă acum indicele oficial al managerilor de achiziții din China și sondajul Caixin din sectorul privat pentru informații economice suplimentare.

Activitatea pieței din săptămâna trecută a înregistrat performanțe notabile din partea acțiunilor americane cu capitalizare mică și din sectorul tehnologic, piețele europene confruntându-se cu incertitudini politice și date economice mixte, iar piețele japoneze beneficiind de un yen mai slab. Între timp, încetinirea economică a Chinei și presiunea vânzărilor străine au continuat să afecteze piețele sale bursiere.