BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

AROBS raportează o cifră de afaceri consolidată de 105 milioane de lei în primul trimestru din 2024

Autor: Financial Market
3 min

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează o cifră de afaceri de 105 milioane de lei la nivel consolidat în primele trei luni din 2024, în ușoară scădere, cu 5%, față de primul trimestru din 2023, EBITDA normalizată de 20,6 milioane de lei și un profit net normalizat de 11,7 milioane de lei.

„Primul trimestru al anului a continuat să fie dificil pentru industria globală de IT, reflectând tendința companiilor de a se axa pe optimizări operaționale și limitări de bugete pentru proiectele de dezvoltare software și amânarea lansărilor de noi proiecte.

Totuși, într-un context volatil, incert, complex și ambiguu al vremurilor – VUCA, suntem motivați să rămânem perseverenți și să ne concentrăm pe oportunități de creștere și de dezvoltare a liniilor noastre de business.

În ciuda provocărilor, am menținut un nivel constant al veniturilor din segmentul de servicii software, iar veniturile din produsele software au fost în creștere. Zona de scădere a venit din întârzierea lansării unor proiecte din zona de sisteme integrate.

Suntem încrezători ca putem atinge obiectivele pe care ni le dorim și pe care ni le-am asumat prin bugetul de venituri și cheltuieli, precum și cele pe termen mediu și lung.

Credem în continuare că strategia noastră de creștere va da rezultate, fiind bazată pe apropiere și mai mare de clienți din SUA și Europa și de centrele tehnologice globale, pe concentrarea pe tehnologii embedded, cybersecurity și R&D, dar și pe intensificarea integrării companiilor care ni s-au alăturat în ultimii doi ani și jumătate”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

În ceea ce privește cifra de afaceri la nivel consolidat, în primul trimestru din 2024, veniturile din serviciile software s-au menținut la aproape același nivel cu cele din primele trei luni din 2023, acestea având o contribuție de 82% la cifra de afaceri, respectiv 86,4 milioane de lei, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 14%, pe fondul atragerii de noi clienți, contribuția acestuia la cifra de afaceri fiind de 17%, 16 milioane de lei. De asemenea, cea de-a treia linie de business, segmentul de sisteme integrate, a avut o contribuție de 1% la cifra de afaceri, generând venituri de 0,4 milioane de lei în primele trei luni din 2024.

Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software pentru sectorul public.

„Primul trimestru din 2024 a continuat să fie marcat de provocări. Cifra de afaceri aferentă segmentelor de servicii software și produse software a înregistrat, cumulat, o creștere de 1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, la nivelul diviziei de sisteme integrate a fost înregistrată o scădere semnificativă comparativ cu primul trimestru din 2023, determinată de sezonalitatea și tipul de contracte câștigate în urma ofertelor publice la care participăm prin intermediul acestei divizii.

CITESTE SI:  S&P500 atinge un nou maxim istoric în așteptarea publicării inflației în această săptămână

Prin urmare, acest lucru a condus la diminuarea cu 5% a cifrei de afaceri la nivel de grup în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2023,” a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

În ceea ce privește contribuția companiilor achiziționate de către AROBS începând cu anul 2023, în primul trimestru din 2024, la nivelul cifrei de afaceri a segmentului de servicii software, acestea au contribuit cu 7,2 milioane de lei, o creștere semnificativă comparativ cu 1,4 milioane de lei în primul trimestru din 2023. În ceea ce privește divizia de produse software, companiile care s-au alăturat grupului din 2023 au contribuit cu 1,5 milioane de lei la cifra de afaceri aferentă acestui segment.

Perspectiva strategică a AROBS este bazată pe extinderea organică în piețele din Uniunea Europeană și SUA, printr-o apropiere și mai mare de clienți și de centrele tehnologice globale, pe fructificarea de noi oportunități în tehnologiile embedded non-automotive, și în domeniul securității cibernetice.

Compania dorește să își consolideze poziția ca partener de selecție în R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation.

O altă activitate extrem de importantă pentru AROBS este continuarea procesului de integrare a entităților din grup, proces care în unele cazuri va include și absorbția entităților achiziționate, pentru a simplifica structura Grupului, pentru a ușura operațiunile între companii, și mai ales pentru reducerea costurilor și a funcțiilor redundante, și maximizarea sinergiilor.

În ceea ce privește activitatea de M&A, AROBS va continua procesul de achiziții, prin examinarea extrem de atentă a oportunităților prezente, concentrându-se pe sinergii, complementaritate și rezultate solide ale potențialelor achiziții.

În acest scop, pe termen mediu și lung, Grupul are în vedere folosirea de rezerve proprii și obținerea de finanțări din surse specifice pieței de capital.
Având la bază această strategie, conducerea menține bugetul de venituri și cheltuieli, unul prudent, aprobat de către acționari în cadrul AGA anuale de la finalul lunii aprilie 2024, care vizează atingerea unei cifre de afaceri consolidate de 494,9 milioane de lei, EBITDA normalizată de 92,9 milioane de lei și un profit net normalizat de 48,8 milioane de lei.

AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium, începând cu data de 25 septembrie 2023.