BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

BERD, Bursa de Valori București și VERTIK au încheiat programul Investor Relations and Liquidity Support

Autor: Financial Market
3 min

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si VERTIK anunta finalizarea programului Investor Relations and Liquidity Support.

Pe parcursul acestui program, trei companii selectate, Societatea Energetica Electrica (simbol BVB: EL), BRK Financial Group (simbol BVB: BRK) si holdingul de materiale de constructii ROCA Industry (simbol BVB: ROC1), au fost sprijinite pentru a-si creste vizibilitatea pe piata de capital si a-si comunica eficient povestea investitorilor, prin definirea unui set de instrumente esentiale pentru imbunatatirea prezentei pe bursa.

Programul a furnizat companiilor selectate instrumente concrete si adaptate cerintelor investitorilor si sectorului lor de activitate: dezvoltarea strategiei pentru Relatia cu Investitorii si instrumente pentru implementare, gestionarea interna a activitatii de Relatia cu Investitorii pentru a transmite o poveste de investitii coerenta si sprijin in instruirea echipelor dedicate ale companiilor pentru implementarea strategiei de Relatia cu Investitorii, timp de 6 luni de la livrarea acesteia.

Marcarea incheierii programului a inclus un workshop de prezentare a progreselor inregistrate de cele trei companii.

Attila Toth, Director, Capital & Financial Markets Development Team, BERD :

In primul rand, as vrea sa multumesc Guvernului Coreei pentru sustinerea acestei initiative sub umbrela Programului de Cooperare Tehnica pentru Dezvoltarea Pietelor de Capital. Pentru BERD, dezvoltarea pietelor de capital locale este o prioritate, iar obiectivul de baza este sa furnizam solutii de finantare pentru companiile din sectorul privat.

Am lansat acest proiect in urma cu mai bine de un an, cu obiectivul de a atrage atentia asupra importantei relatiilor cu investitorii si sa le aratam companiilor listate, cat si celor care se gandesc sa se listeze pe bursa in viitor, ca merita si chiar este nevoie sa investesti in a tine vizibilitatea la un nivel ridicat pe bursa, obtinand astfel plusvaloare.

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti:

Comunicarea cu investitorii este unul dintre pilonii esentiali pentru a genera lichiditate si implicit pentru o evaluare de piata corecta a companiilor listate. Ne bucuram de parteneriatul cu BERD si de sustinerea pe care a avut-o acest proiect din partea Guvernului Coreei.

Electrica, ROCA Industry si BRK Financial Group au obtinut in cadrul acestui program instrumente utile pentru a-si contura si transmite mai bine povestea investitorilor. Ii indemn pe toti emitentii de la bursa, de pe piata Principala si AeRO, sa se inspire din exemplele de buna practica care exista deja la Bursa de Valori Bucuresti.

Programul a fost coordonat, din pozitia de consultant coordonator, de catre Daniela Maior (Serban), Partener Coordonator VERTIK, alaturi de o echipa de consultanti cu o experienta cumulata de peste 60 de ani in domeniul Relatiei cu Investitorii si Comunicare Financiara.

Daniela Maior (Serban), Consultant Principal, Fondator & Managing Partner VERTIK:

Suntem incantati ca am contribuit la derularea cu succes a primului program pilot din lume pentru acest proiect si astfel am avut posibilitatea de a exemplifica companiilor strategii de comunicare concepute pentru acest proiect, cu multiple beneficii, atat pentru investitori, cat si pentru emitenti.

Am lucrat indeaproape cu echipele de Relatia cu Investitorii si cu managementul companiilor, iar angajamentul nostru fata de aceste companii continua si dupa incheierea acestui program.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Reducerea mult așteptată a dobânzilor, influențată de alegerile prezidențiale din SUA. Cum îl „strânge cu ușa” Trump pe șeful Fed?

Reprezentantii companiilor au subliniat progresele realizate in activitatea de Relatia cu Investitorii, metodele de activare a investitorilor si imbunatatirea vizibilitatii companiilor pe piata de capital.

Alexandru Chirita, CEO Electrica, a declarat: „Am realizat progrese semnificative in ultimul an prin includerea in indici si cresterea numarului de investitori. Mentinem o comunicare constanta si transparenta cu piata.

Anul acesta implinim 10 ani de la listare si suntem deschisi sa ne intalnim cu participantii la piata, cu presa, asa incat sa asiguram un canal de comunicare constant. Guvernanta Corporativa este ceea ce consider ca sta la baza evolutiei pozitive pe care Electrica a inregistrat-o in ultimii ani.”

Monica Ivan, CEO BRK Financial Group, a mentionat: „Am luat masuri pentru imbunatatirea comunicarii cu investitorii si am observat o schimbare pozitiva in perceptia lor. Aderarea noastra la acest program a fost cu dublu scop: pentru BRK in calitate de emitent listat si pentru a transfera catre clientii nostri know-how-ul dobandit in acest program.

De asemenea, ne propunem sa implementam anumite obiective de baza in ceea ce priveste functia de IR, cum ar fi nivelul de prezenta in cadrul AGA, gradul de implicare al investitorilor la conferintele cu investitorii, vizibilitatea comunicatelor si vizibilitatea companiei in piata de capital in general.

Alexandra Titan, Director Relatii cu Investitorii, ROCA Industry, a declarat: „ROCA Industry a reusit sa creasca numarul actionarilor cu 27% in ultimul an.

A fost o munca laborioasa, am construit un equity story astfel incat investitorii sa inteleaga mai bine activitatea holdingului, am imbunatatit modalitatea de prezentare a rapoartelor financiare si vom depune in continuare eforturi in aceasta directie, am contractat un Market Maker pentru a creste lichiditatea.

Acum, ca ne-am transferat pe Piata Principala, ne dam seama ca eforturile trebuie sa fie si mai mari. Pentru mai departe, ne dorim sa pastram promisiunile fata de investitori, sa comunicam intr-un mod transparent si pe intelesul tuturor, dar si sa continuam transformarea companiilor locale in lideri regionali.

In cadrul evenimentului au participat mai multi invitati speciali care au intarit importanta comunicarii cu investitorii si buna guvernanta corporativa. Dintre acestia amintim: Razvan Rusu, Manager de Portofoliu Allianz (Allianz-Tiriac Pensii Private), Caius Roa Rapanu, Analist Senior Piete de Capital, Erste Group, Adina Ardeleanu, jurnalist, cofondator Financial Intelligence, Mihai Nichisoiu, Specialist Piete de capital TradeVille.