BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Calendar economic: Care sunt cele mai importante evenimente economice din această săptămână?

Autor: Maria Paun
2 min

Săptămâna care vine fi mai ușoară din puncte de vedere al datelor economice, în Statele Unite accentul fiind pe cifrele IPC (indicele prețului de consum). Se estimează că inflația anuală totală va scădea la 3,1% în iunie de la 4% în luna precedentă, în timp ce indicele de bază ar putea scădea la 5% de la 5,3%.

De asemenea, investitorii vor urmări îndeaproape discursurile mai multor oficiali ai Fed, sperând să obțină informații despre traiectoria viitoare a politicii monetare.

Alți indicatori economici care trebuie urmăriți includ prețurile de producător și comerțul exterior, estimarea preliminară a Michigan Consumer Sentiment și cifrele bugetului lunar al guvernului pentru iunie.

În cele din urmă, sezonul de câștiguri pentru al doilea trimestru va începe, cu rapoarte de la instituții financiare importante precum Citigroup, JPMorgan Chase și Wells Fargo, împreună cu Delta Air Lines, PepsiCo, BlackRock și UnitedHealth Group.

În altă parte a Americii, se anticipează că Banca Canadei va implementa miercuri o majorare suplimentară a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază, ducându-și rata de politică la un maxim de 22 de ani de 5%, pe fondul eforturilor factorilor de decizie de a redirecționa inflația către ținta lor.

Cifrele privind inflația din Brazilia, datele despre comerțul cu amănuntul și sentimentul de afaceri vor fi, de asemenea, în centrul atenției.

În Europa, informațiile importante includ citirile finale ale inflației pentru Germania, Spania și Franța; ZEW Economic Sentiment pentru Germania; producția industrială și balanța comercială pentru Italia și zona euro precum și ratele inflației pentru Suedia și Rusia.

CITESTE SI:  Inteligența artificială, raportările ESG și schimbările legislative, noi provocări ale profesioniștilor în Relația cu Investitorii

De asemenea, investitorii vor urmări cu atenție comentariile oficialilor BCE, inclusiv ale președintelui Lagarde, pentru mai multe indicii cu privire la următorii pași ai băncii centrale, deși piețele au evaluat deja o altă creștere a costurilor de împrumut mai târziu în cursul lunii.

În China, o nouă scădere a creditelor noi în yuani este de așteptat să fie cea mai recentă lovitură pentru redresarea economică slabă a țării până acum. A doua cea mai mare economie a lumii își va publica și balanța comercială, prețurile locuințelor și rata inflației pentru luna iunie.

În Japonia, piețele așteaptă balanța de plăți pentru luna mai. Între timp, o săptămână plină de publicări în India va fi marcată de rata inflației pentru luna iunie, care se așteaptă să se consolideze la nivelul țintă de 4% al RBI, urmată de creșterea industrială și cifrele comerciale.

În altă parte, Coreea de Sud este probabil să-și mențină rata cheie a dobânzii, iar Singapore va publica rata de creștere a PIB-ului pentru al doilea trimestru.

În Australia, piețele așteaptă un set de indicatori de perspectivă cu Westpac Consumer Confidence din iulie și NAB Business Confidence din iunie.

În Noua Zeelandă, banca centrală este de așteptat să-și mențină rata cheie la 5,5%.