• Săptămâna ce urmează va fi foarte importantă pentru investitori, atenția fiind îndreptată asupra deciziei Fed privind rata dobânzii, estimarea anticipată a creșterii PIB-ului în trimestrul II și rezultatele câștigurilor trimestriale pentru mai multe companii americane.
În Statele Unite ale Americii, se așteaptă ca factorii de decizie ai băncii centrale să crească rata fondurilor federale cu încă de 25 puncte de bază miercuri, mișcare pe care mulți analiști o consideră ca fiind ultima din actualul ciclul de înăsprire monetară. Acest lucru se datorează scăderii abrupte a presiunilor inflaționiste și semnelor de relaxare pe piața muncii.
În ceea ce privește datele economice, PIB-ul SUA este de așteptat să fi crescut cu 1,6% în T2, marcând cel mai slab ritm de expansiune de la recesiunea tehnică înregistrată în prima jumătate a anului 2022.
Alte date economice importante care vor urma includ evoluția cheltuielilor și veniturilor personale din luna iunie, indicele prețurilor PCE (Personal consumption expenditures), comenzile de bunuri de folosință îndelungată, indicatorii PMI, și vânzările de locuințe.
Estimările anticipate ale balanței comerciale și ale stocurilor angro vor fi, de asemenea, în centrul atenției.
În cele din urmă, investitorii vor urmări îndeaproape sezonul raportărilor financiare care este plin de rezultate de la marile companii tehnologice precum Alphabet, Microsoft, Meta și Amazon sau alte companii mari precum 3M, General Motors, Spotify Technology, Verizon Communications, Snap, Visa, AT&T, Automatic Data Processing, Boeing, CME Group, Coca-Cola, QuantumScape, Mastercard, McDonald’s, Ford Motor, Intel, Chevron, Exxon Mobil, și Procter & Gamble.
În altă parte din America, investitorii vor urmări cu atenție datele lunare privind PIB-ul Canadei, precum și balanța comercială și rata șomajului din Mexic.
În Europa, se anticipează că BCE va majora rata dobânzii principale cu 25 de puncte de bază, până la 4,25%.
De asemenea, participanții la piață vor monitoriza îndeaproape orice indicații cu privire la viitoarele ajustări ale ratelor dobânzilor, în special în lumina recentelor observații conciliante din partea oficialilor BCE și a scăderii inflației, care au condus la speculații că aceasta ar putea fi ultima majorare a ratei din ciclul actual.
În plus, se așteaptă că datele PMI vor arăta o scădere a economiei zonei euro în luna iulie. În Germania, datele preliminare ale indicelui prețurilor de consum pentru iulie sunt de așteptat să arate o scădere a inflației după accelerarea din luna precedentă.
Mai mult, indicatorul Ifo Business Climate a scăzut probabil pentru a treia lună consecutivă în iulie, în timp ce sentimentul consumatorilor Gfk va arăta probabil ușoare îmbunătățiri.
În Franța și Spania, sunt programate datele rapide privind evoluția PIB-ului, ambele țări fiind așteptate să arate o creștere economică, dar într-un ritm mai lent decât în ultimele trei luni.
În Regatul Unit, datele PMI sunt de așteptat să arate că producția din sectorul privat a crescut cu cel mai lent ritm din luna martie, pe fondul unei decelerări a activității în sectorul serviciilor și a unei alte scăderi a producției.
În Asia, toți ochii vor fi ațintiți asupra deciziei de politică monetară a Băncii Japoniei, deoarece semnele de inflație constantă și de creștere relativ robustă ar putea determina banca centrală să opereze modificări viitoare ale politicii sale de control al curbei randamentelor. În plus, vor fi publicate și datele PMI pentru luna iulie.
În China, Biroul Politic al Partidului Comunist este probabil să se întâlnească și să discute planuri care vizează stimularea redresării economice.
Între timp, Coreea de Sud va publica rata de creștere a PIB-ului pentru al doilea trimestru și indicii de încredere pentru iulie. În Australia, o săptămână importantă care se va concentra în jurul ratei inflației din al doilea trimestru, cifrelor PMI din iulie și vânzărilor cu amănuntul din iunie.