Săptămâna ce vine se anunță destul de aglomerată din punct de vedere al informațiilor economice, investitorii monitorizând îndeaproape estimările rapide pentru PIB-ul și inflația din Zona Euro în al doilea trimestru și luna iulie.
Zona euro este de așteptat să înregistreze o revenire pe creștere în al doilea trimestru al anului, în timp ce se preconizează că economia italiană va rămâne în stagnare.
Rata inflației din Zona Euro este de asemenea în prim plan, fiind estimată o scădere până la 5,3% în iulie, cel mai mic nivel din ianuarie 2022.
Rata inflației de bază este de așteptat să scadă la 5,4%, încă aproape de nivelurile record de 5,7%. În Germania, comenzile din fabrici sunt de așteptat să indice o scădere în iunie, după două luni consecutive de creșteri.
Cifrele privind ocuparea forței de muncă vor fi publicate pentru Germania, Spania și Italia, în timp ce S&P va actualiza indicatorii PMI.
Alte informații importante includ vânzările cu amănuntul și prețurile de producător ale zonei euro, balanța comercială a Germaniei, producția industrială a Franței și Italiei, rata inflației din Elveția și rata inflației din Turcia și comerțul exterior.
În SUA, raportul non-farm payrolls privind evoluția numărului locurilor de muncă nou create, sondajele PMI și ofertele de locuri de muncă disponibile JOLT vor atrage atenția investitorilor.
Este de așteptat ca salariile non-agricole să crească cu 200 de mii în luna iulie, fiind cea mai mică cifră de când s-a înregistrat o scădere în decembrie 2020, indicând efectele potențiale ale înăspririi fără precedent a politicii monetare din ultimele luni.
În plus, sezonul de câștiguri din al doilea trimestru va fi în plină desfășurare, prezentând rapoarte de la companii precum Apple Inc, Amazon.com, Advanced Micro Devices, Shopify, Alibaba Group, Uber Technologies, Merck & Co, Pfizer, Gilead Sciences, Moderna, Caterpillar Inc, Starbucks Corp, The Kraft Heinz Co, Etsy, PayPal Holdings și Airbnb.
În alte părți ale Americii, cifrele privind ocuparea forței de muncă din Canada și indicatorii PMI, atât de la S&P Global, cât și de la Ivey Business School, vor fi în centrul atenției, alături de PIB-ul din al doilea trimestru al Mexicului, precum și de decizia Braziliei privind rata dobânzii.
În Marea Britanie, toți ochii vor fi ațintiți asupra viitoarei reuniuni a Băncii Angliei, de la care se așteaptă ca factorii de decizie să majoreze rata dobânzii cu 25 pb la 5,25%, cea mai mare din aprilie 2008.
În ceea ce privește datele economice, BoE va publica indicatorul său monetar, Nationwide Building Society va publica prețurile locuințelor, iar S&P Global va actualiza datele PMI.
În Asia, cifrele PMI ale Chinei pentru iulie vor oferi cele mai recente perspective asupra redresării economice lente a țării, acționând posibil ca un indicator al gradului de sprijin economic primit din partea guvernului. A doua cea mai mare economie a lumii va publica și soldul contului curent pentru al doilea trimestru.
O săptămână plină de informatii va fi si in Japonia unde se va publica minuta celei mai recente întâlniri a bancii centrale, după ce a relaxat în mod surprinzător politica de control al curbei randamentelor.
Japonia va publica, de asemenea, vânzările cu amănuntul din iunie, producția industrială, rata șomajului și încrederea consumatorilor pentru iulie.
În Australia, se așteaptă ca banca centrală să majoreze rata de numerar cu 25 pb după pauza din această lună, deoarece rata inflației indică o încetinire marginală.
Investitorii așteaptă, de asemenea, cifrele comerciale pentru indicele industrial Ai Group din iunie și iulie in timp ce Noua Zeelandă va publica datele privind forța de muncă din al doilea trimestru.