Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna august, cu 5,2 puncte până la valoarea de 46,8 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 10,2 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat cu 4,9 puncte.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În același timp, 50% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 33% anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 89% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% previzionează o creștere. De asemenea 28% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% că sunt supraevaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze și este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 7,3% din PIB, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au continuat să se reducă față de exercițiile anterioare și se situează la valoarea de 2,0%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:
În exercițiul din luna iulie a fost realizat și un sondaj privind anticipațiile de evoluție a ratei de dobânda de politică monetară pentru anul 2024 și 2025.
Astfel, pentru acest an, participanții la sondaj anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară, și ca urmare, rata de dobândă de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului. Iar pentru anul viitor, participanții anticipează încă 4 reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului 2025.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Se observă o evoluție divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiții curente crește, anticipatiile scad accentuat, în condițiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvență ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipatiile de deficit public extrem de ridicat conduc la așteptarea unei majorări a fiscalității în anul următor.”