Indicii de la Bursa de Valori București au reușit să închidă săptămâna în creștere, marcând o evoluție pozitivă de la începutul anului. Indicele BET a terminat vineri cu o creștere de 0.13%, BET-FI cu 0.56%, BET-NG cu 0.24% in timp ce BET AeRO cu 0.57%.
Câștigurile de la 1 ianuarie sunt de 5.25% pentru BET, 7.27% pentru BET-NG, 8.80% pentru BET-AeRO in timp ce indicele financiar BET-FI are incă o scădere de 0.6%.
Rulajul zilnic a depășit media anului curent (7.10 mln euro vs 6.9 mln euro), cele mai tranzacționate fiind acțiunile OMV Petrom (+0.32), Banca Transilvania (+0.10), Fondul Proprietatea si Romgaz (+0.62%).
Sezonul raportarilor a debutat la BVB cu Teraplast care a raportat o cifră de afaceri de 711 mil lei in 2022, în creștere cu 16% față de anul precedent dar EBITDA a scăzut cu 29% in timp ce OMV Petrom a încheiat anul 2022 cu un profit net de peste 10 miliarde lei la venituri de 61.3 miliarde lei, record absolut pentru companie.
Piețele europene de acțiuni și-au revenit la final de săptămână și au închis preponderent în creștere, cu indicele de referință Stoxx 600 urcând cu 0,3% până la maximul ultimelor zece luni, peste 460 de punte, in timp ce indicele reprezentativ al London Stock Exchange, FTSE 100 a atins all time high (7901 puncte) după o depreciere a lirei britanice față de dolarul american.
Pe plan intern, însă, DAX-ul german s-a corectat cu 0,2% pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la politica monetară a BCE care ar putea menține ratele dobânzilor mai ridicate pentru mai mult timp, în urma publicării unor cifre ale indicatorului IPP mai mari decât se așteptau analiștii (Indicele prețurilor de producător – IPP, măsoară modificările medii ale prețurilor primite de producători pentru producția vândută.
Este un indicator principal al inflației prețurilor de consum, care reprezintă cea mai mare parte a inflației generale. De obicei, o creștere a IPP va duce în scurt timp la o creștere a IPC și, prin urmare, la o creștere a ratelor dobânzilor).
Cu toate astea, investitorii sunt mai optimisti în speranța că ciclul global de majorare a ratelor dobânzilor se apropie de final, după ce BCE, Banca Angliei și Fed-ul american au majorat ratele dobânzilor conform așteptărilor.
În Statele Unite, indicele Dow Jones a închis vineri cu peste 100 de puncte mai jos, iar S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut în teritoriu negativ cu 1% și, respectiv, 1,6%, pe fondul publicării unui raport de muncă NFP mult mai puternic, prognozând faptul că reprezentanții Fed își vor continua ciclul de înăsprire împingând ratele dobânzilor peste 5%.
Raportul privind ocuparea forței de muncă din sectorul non-agricol, urmărit îndeaproape de investitori, a arătat că companiile americane au angajat mai mulți lucrători decât se aștepta în ianuarie, în creștere cu 517.000 de locuri de muncă față de luna trecută.
În plus, datele ISM au arătat că sectorul serviciilor, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, a revenit brusc în ianuarie.
Investitorii au analizat, de asemenea, rezultatele dezamăgitoare ale câștigurilor trimestriale de la Alphabet (-2,7%) și Amazon (-8,4%), în timp ce Apple a terminat sesiunea de vineri cu 2,4% mai sus.
Pe parcursul aceastei săptămâni, Nasdaq 100 a crescut cu 4,1%, a marcat al cincilea câștig săptămânal consecutiv, S&P 500 a adăugat aproape 2% și a înregistrat al doilea câștig săptămânal consecutiv, în timp ce Dow a pierdut 0,1%.