Pe contrasens cu piețele europene si cele americane, indicii de la Bursa de Valori București au inregistrat creșteri ușoare la finalul zilei de vineri, decuplându-se temporar de evoluțiile externe.
Creșterile au fost cuprinse între 0.20% pentru BET-BK și 1.01% pentru BET-FI în timp ce indicele BETAeRO s-a corectat cu 0.27%. Valoarea tranzacțiilor a fost de 9,16 milioane euro, în scădere comparativ cu ședința precedentă.
Din nou, Banca Transilvania (TLV) (+0.49%) a fost cel mai lichid emitent, cu un rulaj de peste 16 mil lei, urmată de OMV Petrom (+0.88%) cu 8.13 ml lei, Nuclearelectrica (+3.2%) 3.38 mil lei si Fondul Porprietatea 2.25 mil lei.
Cu toate acestea, la nivel săptămânal, indicii BVB au înregistrat scăderi de până la aproape un procent.
În schimb, acțiunile europene au pierdut și mai mult teren vineri, indicele STOXX 600 paneuropean terminând sub 430 de puncte, tras în jos de acțiunile din sectorul imobiliar, investitorii fiind îngrijorați de starea economiei globale, în timp ce băncile centrale din întreaga lume au acționat agresiv pentru a controla inflația.
Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază și a semnalat mai multe creșteri pentru a reduce inflația la niveluri sustenabile.
Această creștere a ratei a urmat o mișcare similară a Rezervei Federale, care a majorat rata dobânzii de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, miercuri.
În plus, datele slabe ale indicatorilor PMI pentru zona euro au contribuit la îngrijorările cu privire la o recesiune bruscă în 2023.
În această săptămână, STOXX 600 și DAX 40 au pierdut 3,3%, respectiv 3,5%, înregistrând un al doilea și al treilea declin săptămânal consecutiv.
Peste ocean, acțiunile americane au închis vineri tot în scădere, în condițiile în care au crescut temerile că creșterile agresive ale ratelor de schimb ale Rezervei Federale ar putea duce cea mai mare economie din lume într-o recesiune.
Dow a scăzut cu 282 de puncte, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu aproape 1%.
Acțiunile au fost supuse unei presiuni puternice încă de miercuri, după ce Rezerva Federală și-a reafirmat angajamentul de a crește în continuare ratele dobânzilor și de a le menține mai ridicate pentru mai mult timp.
La perspectivele sumbre s-a adăugat o scădere mai accentuată decât se aștepta a activității afacerilor în decembrie, deoarece noile comenzi industriale s-au diminuat până la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate.
Pe partea pozitivă, Meta Platforms, a crescut cu peste 4% după ce J.P. Morgan a actualizat ținta pentru compania care deține Facebook.
În această săptămână, toți cei trei indici bursieri majori din SUA au scăzut cu peste 1%, a doua scădere săptămânală consecutivă.