BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

ETF BET Patria – TradeVille primul ETF listat la Bursa de Valori Bucuresti ajunge la active de 220 milioane de lei si peste 18.000 de investitori

Autor: Financial Market
3 min

ETF BET Patria-TradeVille (simbol BVB:TVBETETF), primul fond de tip Exchange Traded Fund din Romania, listat la Bursa de Valori Bucuresti, a ajuns la un activ de 220,5 milioane de lei la mijlocul lunii martie, o crestere de peste 13 ori in ultimii trei ani.

Numarul de investitori in fond a crescut, de asemenea, de peste 12 ori in acesti trei ani, de la 1.483 la sfarsitul lunii februarie 2021 la 18.265 investitori in februarie 2024. Randamentul fondului a fost de 33,4% in 2023 si de 69,6% in ultimii trei ani.

„Diversificarea instrumentelor financiare pe care le oferim investitorilor este unul dintre obiectivele noastre. Ne bucuram ca echipa Patria Asset Management este un partener in acest sens, prin administrarea celor doua ETF-uri listate la bursa.

Investitia intr-un ETF are un dublu avantaj, pe de o parte investitorii beneficiaza de performantele celor mai mari importante companii listate la bursa si, pe de alta parte, au acces la un instrument financiar lichid.

Avem mai multi investitori la bursa, ne spun datele Fondului de Compensare al Investitorilor, iar acest lucru se reflecta si in numarul mai mare de investitori in ETF-ul care replica indicele BET”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

„Ne bucura cresterea remarcabila a dimensiunii ETF BET Patria-TradeVille si a numarului de investitori in fond. Peste un sfert din investitorii in toate fondurile deschise de actiuni din Romania ne-au acordat increderea lor si sunt investitori in cele doua ETF ale noastre.

Iar ETF BET Patria – TradeVille a devenit unul dintre cei mai lichizi emitenti, ocupand un loc in topul celor mai lichide 20 de instrumente de la BVB pe ultimele 12 luni, din peste 750 de instrumente tranzactionate.

Toate acestea arata ca fondul isi atinge obiectivul de a oferi publicului investitor un instrument simplu si modern pentru a beneficia de peformantele actiunilor la bursa.

Vedem ca segmentul ETF este in expansiune pe pietele dezvoltate in ultimii ani si cred ca interesul pentru acesta va continua sa creasca si in Romania”, a declarat Razvan Pasol, CEO Patria Asset Management, administratorul fondului.

CITESTE SI:  Ministerul Finanțeor vine cu o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis cu debut pe 18 iunie și dobânzi de până la 7% la lei și 5% la euro

ETF BET Patria-TradeVille replica structura indicelui principal de la Bursa de Valori Bucuresti, BET, si ofera investitorilor posibilitatea de a beneficia de performantele celor mai importante 20 de companii romanesti listate la bursa.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a atins in 2024 un nou maxim istoric, de 16.298 puncte in sedinta din 8 martie, iar in ultimele 12 luni a inregistrat o crestere de 31%.

Fondul este listat la bursa din august 2012 si beneficiaza de serviciile de market maker ale TradeVille, fapt care asigura lichiditate investitorilor care doresc sa tranzactioneze unitatile de fond.

In ultimele 12 luni, investitorii au realizat peste 82.500 de tranzactii cu unitatile de fond ETF BET Patria-TradeVille, in valoare de 133,5 milioane de lei. In decembrie 2023 Patria Asset Management a a anuntat reducerea costurile de operare ale fondului, inclusiv a comisionului administrare de la 1,2 la 0,9% pe an.

Patria Asset Management administreaza singurele fonduri de tip ETF din Romania. Compania a lansat anul trecut, in februarie 2023, primul ETF sectorial din Romania, ETF Energie Patria – TradeVille (simbol BVB:PTENGETF). Acesta urmareste replicarea indicelui BET-NG al BVB, dedicat sectorului energie si utilitati aferente. Patria Bank este un grup cu o prezenta diversificata de instrumente financiare pe piata de capital. Pe langa cele doua ETF-uri listate, la BVB mai sunt disponibile pentru investitori actiunile Patria Bank (BVB:PBK) si doua emisiuni de obligatiuni ale bancii (BVB:PBK27E si PBK28E).

Cum poti investi in cele doua ETF-uri disponibile la Bursa de Valori Bucuresti?

• Fondurile se adreseaza tuturor persoanelor fizice si juridice, fara restrictii

• Cumpararea si vanzarea unitatilor de fond se poate realiza prin intermediul oricarui intermediar autorizat, folosind aceeasi procedura prin care se cumpara si se vand actiuni sau obligatiuni la bursa. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti este disponibila la acest link.