În săptămâna ce vine, atenția investitorilor va fi captată de publicarea unui alt set de date privind evolutia indicelui prețurilor PCE (Personal Consumption Expenditure) din Statele Unite, veniturilor și cheltuielilor personale ale cetățenilor americani precum și câteva discursuri ale oficialilor Fed.
În Europa, investitorii se vor interesa de prima citire a ratei inflației pentru zona euro, inclusiv Germania, Spania, Franța și Italia, și mai mulți indicatori de încredere în afaceri, inclusiv indicele Ifo pentru climatul de afaceri.
De asemenea, ochii vor fi ațintiți asupra cifrelor PMI ale producției din China și Japonia.
––
După ce vineri piețele de acțiuni au fost supuse unor vânzări agresive ce au determinat scăderi abrupte pentru majoritatea indicilor globali, săptămâna aceasta vom urmări cu atenție alte indicii cu privire la traiectoria băncii centrale privind creșterea ratelor dobânzilor de politică monetară.
Investitorii vor urmări, de asemenea, cu atenție inflația preferată a Rezervei Federale privind cheltuielile de consum personal și datele privind veniturile și cheltuielile personale, care ar putea oferi indicii despre comportamentul consumatorilor americani pe fondul inflației în creștere.
Alte date importante includ vânzările de case noi și comenzile de bunuri de folosință îndelungată.
În Europa, estimările rapide sunt de așteptat să arate că inflația armonizată în zona euro și în Germania a crescut la un nou record in septembrie.
De asemenea, încrederea consumatorilor și a întreprinderilor în Germania este programată să se înrăutățească din nou în septembrie, barometrul consumatorilor Gfk fiind așteptat să atingă un nou minim record, iar indicele Ifo pentru climatul de afaceri să scadă la minimul ultimelor 27 de luni.
Alte date importante includ rata șomajului din Zona Euro, date despre șomaj și vânzări cu amănuntul în Germania, comerțul cu amănuntul din Elveția.
Între timp, investitorii vor aștepta cu nerăbdare luni mărturia președintelui Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde în Parlamentul European.
Pe plan politic, alegerile generale din Italia vor avea loc duminică, iar sondajele prevăd o victorie a unei coaliții de centru-dreapta condusă de Giorgia Meloni, liderul Partidul Frații Italiei.
În Regatul Unit, investitorii își vor păstra atenția asupra evoluției lirei sterline.
Vineri, lira a scăzut la un nou minim din 1985, după ce guvernul a anunțat mai multe reduceri de taxe, iar dacă deprecierea continuă, Banca Angliei ar putea fi forțată să ia anumite măsuri, inclusiv o creștere neașteptată a ratei.
De asemenea, cifrele finale ale PIB-ului din T2 vor confirma că economia britanică intră într-o recesiune, în timp ce indicatorii monetari ai Băncii Angliei și contul curent din T2 vor fi, de asemenea, anunțați.
În Asia, toți ochii vor fi ațintiți asupra cifrelor PMI de producție din China pe luna septembrie pentru a evalua modul în care lansarea stimulentelor suplimentare a ajutat activitatea fabricilor, după ce blocajele cauzate de Covid și întreruperile de curent au determinat sectorul să se contracte brusc în august.
În Japonia, informații importante includ încrederea consumatorilor și indicatorii PMI pentru septembrie și rata șomajului, vânzările cu amănuntul și producția industrială pentru august.
În plus, investitorii așteaptă minutele de la ședința din septembrie a Bank of Japan pentru informații despre decizia băncii de a interveni asupra yenului.
În altă parte, Reserve Bank of India este de așteptat să-și majoreze rata cheie cu 50 pb la 5,9%, cu scopul de a sprijini rupia care a scăzut la un nivel record.
Balanța contului curent din al doilea trimestru din India va fi, de asemenea, analizată. Alte versiuni notabile includ încrederea consumatorilor și a întreprinderilor din Coreea de Sud și datele despre comerțul exterior din Thailanda.
În Australia, o săptămână mai ușoară privind datele economice este marcată de creșterea vânzărilor cu amănuntul pentru luna august. În Noua Zeelandă, investitorii așteaptă încrederea consumatorilor și a întreprinderilor pentru septembrie.