There was an error retrieving data. Please try again later.

Evoluții bursiere: Indicii americani și europeni au închis în scădere vineri pe fondul preocupărilor legate de inflație

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Acțiunile americane au închis în scădere vineri, a doua sesiune consecutivă, S&P 500 depreciindu-se cu 0,6%, Nasdaq cu 1% în timp ce Dow Jones a pierdut 190 de puncte pe fondul creșterii ratei inflației.

Acțiunile au avut o sesiune volatilă marcată și de ziua Triple witching day (Triple witching se referă la a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie și decembrie, când trei tipuri de opțiuni expiră în aceeași zi.) care generează de obicei o vânzare masivă în sectorul tehnologic, investitorii așteptând decizia Rezervei Federale săptămâna viitoare.

Pe plan economic, datele recente au aratat că indicii preturilor de consum si de producție au fost mai mari decât se aștepta și au dus la speculații că potențialele reduceri ale ratelor dobânzilor ar putea fi amânate până mai târziu în acest an.

De asemenea, producția industrială a crescut cu 0,1% față de luna precedentă în februarie 2024, după o scădere revizuită de 0,5% în ianuarie.

La nivel politicii monetare, se așteaptă ca Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor la nivelurile actuale pentru a cincea întâlnire consecutivă miercurea viitoare, în condițiile unei piețe a muncii puternică și o încetinire graduală a presiunilor inflaționiste.

Totodată, investitorii vor analiza îndeaproape previziunile economice ale FOMC și așa-numitele proiecții ale ratelor dobânzilor ‘dot plot’ pentru alte indicii privind momentul potențial al oricăror reduceri.

Și sondajul PMI din martie este așteptat să semnaleze o ușoară încetinire a creșterii sectorului manufacturier, după cea mai puternică expansiune înregistrată din iulie 2022, în februarie. În plus, ritmul de expansiune al sectorului serviciilor este văzut decelerând ușor pentru a doua lună.

La nivelul acțiunilor, sectorul tehnologic a fost cel mai afectat, condus de scăderea acțiunilor Microsoft (-2%), Apple (-0,2%), Amazon (-2,4%) și Alphabet (-1,5%).

Nvidia a închis ușor în scădere după ce a pierdut 3,2% joi. Pe plan corporativ, Adobe a scăzut cu 13,6% după ce prognoza sa de venituri trimestriale a dezamăgit.

La nivel săptămânal, S&P 500 și Dow Jones au câștigat 0,1% respectiv 0,12%, în timp ce Nasdaq a pierdut 0,5%.

Petrolul WTI scăzut ușor, stabilindu-se la 81,04 dolari pe baril vineri, retrăgându-se de la nivelurile ridicate din noiembrie, dar marcând totuși un câștig săptămânal de peste 3,5%, alimentat de cererea puternică din SUA și de o perspectivă mai optimistă pentru consumul mondial de petrol.

Datele recente de la Agenția Internațională pentru Energie au dezvăluit o scădere a stocurilor de țiței din SUA, scăzând cu 1,536 milioane de barili săptămâna trecută în loc de o creștere așteptată de 1,338 milioane de barili.

EIA și-a revizuit de asemenea prognoza pentru cererea mondială de petrol din 2024 în sus, la 1,3 milioane de barili pe zi, de la estimarea anterioară de 1,2 milioane, și a ajustat proiecția pentru acest an la un ușor deficit în loc de un surplus.

CITESTE SI:  S&P500 atinge un nou maxim istoric în așteptarea publicării inflației în această săptămână

În Europa, piețele de acțiuni au închis în scădere a doua sesiune consecutivă vineri din cauza preocupărilor legate de inflația persistentă din SUA și posibilitatea unei reduceri întârziate a ratei de politică monetară.

Indicele Stoxx 50 a scăzut vineri cu (-0.14%) în timp ce indicele Stoxx 600 paneuropean a pierdut (-0.32%) iar la nivel săptămânal au avut o creștere de 1.09% respectiv 0.63%, marcând opt săptămâni consecutive de câștiguri.

Vonovia, cel mai mare proprietar de imobile din Germania, s-a prăbușit cu peste 10% după ce a raportat cea mai mare pierdere anuală din istoria sa. Compania a raportat o pierdere de 6,76 miliarde de euro pentru 2023.

Pe de altă parte, HelloFresh, o companie de livrare mancare tot din Germania, a crescut cu peste 9% după publicarea rezultatelor pozitive pe tot anul și pentru trimestrul al patrulea. Indicele DAX a inchis ziua de vineri cu o scădere ușoară dar o creștere de 1.4% la nivel săptămânal.

La Paris, CAC 40 a crescut cu 0,04% pentru a închide vineri la 8.164 de puncte, menținându-și tendința ascendentă pentru a stabili un nou record în ciuda sentimentului precaut al pieței.

Printre acțiunile individuale, Stellantis a condus câștigurile cu o creștere de 2,6%, urmat de BNP Paribas (2,11%) și Alstom (1,99%). În contrast, STMicroelectronics a experimentat o scădere de 3,21%, împreună cu Unibail-Rodamco-Westfield (-1,63%) și Loreal (-1,17%).

La nivel economic, estimările finale au arătat că rata inflației franceze a scăzut ușor la 3% în februarie, puțin peste estimările preliminare de 2,9%, de la 3,1% în luna precedentă. În ultima săptămână CAC 40 a crescut cu 1,7%.

La București, majoritatea indicilor au înregistrat scăderi, valoarea tranzacțiilor fiind de 26.6 mil euro. Indicele BET a scazut cu (-0.3%), BET-NG cu (-0.39%), BET-FI (-1.06%) exceptie făcând BET-AeRO care s-a apreciat cu 0.02%.

Electrica (EL) +1.64% a fost cel mai tranzacționat emitent de pe piața principală cu un rulaj de peste 62 de mil lei in conditiile în care actiunile vor intra in componenta indicilor FTSE Global Equity Index Series (GEIS) din 19 martie.

Scăderi mai mari au inregistrat ONE United Properties (-2.92%), Hidroelectrica  (-1.48%) și Sphera Franchise Group (-0.71%).

Pe de altă parte, OMV Petrom a propus distribuirea unui dividend de 0.0413 lei/acțiune, o crestere anuala de 10%, care va fi supus aprobării Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor convocata in data de 24/25 aprilie 2024.

De la începutul anului, BET are un avans de 5.7%, BET-NG 4.06% iar BET-AeRO 11.06%.