Indicii de la Bursa de Valori București au închis cu rezultate mixte ultima zi a săptămânii pe fondul ultimelor evenimente din Orientul Mijlociu care aduc o tensiune crescută în rândul investitorilor.
Astfel, in timp ce indicele BET a castigat 0.12% iar BET-AeRO 0.84%, toți ceilalti au avut performanțe negative la finalul zilei.
Cu toate astea, la nivel săptămânal, BET-ul s-a apreciat cu 1.81%, BET-FI (reperul societăților de investitii financiare și FP) cu 2.09%, BET-NG cu 0.72% iar BET AeRO cu 1.14%.
Vineri, valoarea tranzacțiilor a fost puțin sub 10 milioane euro, cea mai mică valoare din ultimele cinci zile, Banca Transilvania (TLV) fiind cel mai lichid emitent cu tranzacții de 7,03 milioane lei.
În BET, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de Digi Communications (DIGI) 1.39%, Fondul Proprietatea (FP) 1.32% si ONE United Properties (ONE) 1.12%, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) corectându-se cu 3.31%, Nuclearelectrica cu 2.13% iar Electrica cu 2.14%.
La nivel european, DAX-ul german a scăzut vineri cu 1,6%, iar indicele de referință Stoxx 600 a scăzut cu 1%, pe măsură ce investitorii au abandonat active mai riscante.
Companiile din sectorul de turism au scăzut cu peste 2%, în timp ce acțiunile de petrol și gaze au crescut cu peste 1%.
Între timp, rata inflației din Statele Unite a venit mai puternică decât se așteptau analiștii, întărind astfel argumentele pentru ca Rezerva Federală să mențină costuri mai mari ale împrumuturilor pentru o perioadă lungă de timp.
Pe plan corporativ, producătorul franco-german de consumabile de laborator Sartorius AG și-a redus previziunile pentru întregul an pentru vânzări și marja de câștig ajustată. Managerul de fond Ashmore a raportat o scădere a activelor gestionate pentru cele trei luni încheiate la 30 septembrie iar compania de cartografiere digitală TomTom a raportat o pierdere operațională mai mică decât se aștepta pentru T3.
La nivel săptămânal, indicele DAX a câștigat 0.3% în timp ce Stoxx 600 s-a apreciat cu aproximativ 1%.
In Statele Unite, Dow Jones a închis vineri cu 39 de puncte mai sus, în timp ce S&P și Nasdaq au scăzut cu 0,5% și, respectiv, 1,2%, deoarece rezultatele corporative optimiste de la marile bănci au fost compensate de scăderea acțiunilor megacap pe fondul preocupărilor persistente cu privire la perspectivele inflației.
În același timp, creșterea prețului petrolului și escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu au afectat, de asemenea, starea de spirit a investitorilor.
Tehnologia, consumul și industria au fost cei mai mari perdanți, Tesla, Nvidia, Apple, Alphabet, Microsoft și Amazon pierzând între 1% și 3%.
Acțiunile Boeing au scăzut cu 3,3% în urma inspecțiilor extinse ale unui defect de producție, iar acțiunile Spirit au scăzut cu 1%.
În schimb, JPMorgan a câștigat 1,5%, Wells Fargo a avansat cu 3% și Citigroup a scăzut cu 0,2% după ce a depășit atât câștigurile, cât și veniturile trimestriale. UnitedHealth a adăugat 2,5% după ce compania și-a majorat estimările privind profitul și câștigurile.
În această săptămână, S&P 500 a crescut cu 0,9%, Dow Jones a adăugat 1,2%, iar Nasdaq a crescut cu 0,6%.