BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Holde Agri Invest revizuiește bugetul de venituri și cheltuieli pe fondul condițiilor dificile din sectorul agricol

Autor: Monica Preda
3 min

Conducerea Holde Agri Invest S.A. (denumita in continuare „Compania”) informeaza piata in legatura cu necesitatea revizuirii Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2023. Aceasta revizuire a fost cauzata de o serie de factori externi care nu se afla sub controlul Companiei, in special de combinatia de costuri foarte mari de infiintare a culturilor, cu scaderea considerabila a preturilor de comercializare a culturilor primare cultivate de Companie in cantitati semnificative. Acest context fara precedent va afecta in mod semnificativ cifra de afaceri a Companiei precum si indicatorii de profit pentru anul 2023, asa cum este prezentat in acest raport.

Conform Președintelui CA, Iulian-Florentin Circiumaru, indicatorul cheie de performanta al companiei – productia – a crescut cu 7% YOY in 2023 fata de 2022, ajungand la o estimare de 46.026 de tone, iar la nivelul cheltuielilor indirecte a fost inregistrata o scadere cu 26% comparativ cu 2022, in contextul operarii unei suprafete mai mari. Insa, in ciuda acestor realizari, pe fondul preturilor cerealelor dramatic mai mici si a costurilor semnificativ mai mari cu inputurile agricole, conducerea Companiei estimeaza un rezultat anual semnificativ sub bugetul initial.

De asemenea, conducerea subliniaza ca exercitiul bugetar pentru 2023 a fost pregatit luand in considerare preturi cu aproximativ 10% sub mediile de vanzare ale recoltei din 2022.

Evolutia preturilor pentru principalele cereale cultivate de Holde in 2023 comparativ cu 2022 este prezentata mai jos:

tabel 1 BVB

Initial, strategia conducerii fata de perioada de declin a fost de a pastra rezervele de recolta, asteptandu-se la redresarea preturilor in linie cu nivelul de cost asumat. Cu toate acestea, confruntandu-se cu scaderea persistenta si accentuata a preturilor, avand in vedere si trecerea unei perioade semnificative de timp, conducerea a decis sa inceapa valorificarea culturilor existente la preturile actuale de pe piata. Aceasta miscare strategica are ca scop protejarea fluxurilor de numerar si atenuarea oricaror alte pierderi potentiale din cauza deprecierii pietei.

Pentru a proteja Compania de factorii externi si interni care au influentat semnificativ activitatea agricola din acest an, conducerea s-a concentrat pe masuri stricte de control al costurilor la nivelul intregului grup. Acest lucru a asigurat mentinerea stabilitatii cheltuielilor, care s-au mentinut sau chiar au scazut raportat la hectarele lucrate.

CITESTE SI:  Scăderea acțiunilor Nvidia: Oportunitate de Investiție sau capcană pentru investitori?

Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2023, revizuit si prezentat in comparatie cu bugetul initial, este inclus mai jos:

 

tabel 2 BVB

 

In ciuda unui an dificil si fara precedent in agricultura, conducerea Companiei informeaza piata ca detine resursele necesare pentru a asigura continuitatea afacerii. In acest scop, Compania a asigurat linii de capital de lucru accesibile de la banca sa principala, prin care este asigurata lichiditatea necesara de a opera in conditiile actuale ale pietei. In plus, Compania a extins termenele de plata cu furnizorii sai si se afla in negocieri avansate pentru finantare suplimentara, cu scopul de a intari pozitia financiara a Companiei si a avea acces la capital pentru investitii ulterioare.

Este important de subliniat ca rezultatele financiare estimate pentru 2023 nu afecteaza campania agricola 2023/2024 a Holde Agri Invest. Compania a finalizat deja insamantarea pentru campania de toamna (grau, rapita si orz) fara intarzieri. Mai mult, marea majoritate a inputurilor pentru campania de primavara 2024 (porumb, floarea soarelui, mazare, soia) au fost deja achizitionate, aflandu-se in posesia Companiei, urmand sa fie utilizate in campania de insamantare de anul viitor.

Totodata, conform datelor Companiei, preturile de achizitie ale ingrasamintelor pentru campania 2023-2024 sunt cu peste 50% mai mici decat in ultimii doi ani. Prin urmare, datorita acestui aspect, cheltuielile principale ale Companiei vor scadea considerabil in viitor. Compania estimeaza ca volatilitatea ultimilor doi ani se va diminua semnificativ si ca raportul preturi de valorificare cereale/cheltuieli cu inputurile agricole va intra intr-un ritm normal. In plus, avand in vedere cresterea de suprafata prognozata de Companie, in baza contractelor semnate, cheltuielile indirecte per hectar vor scadea si mai mult, contribuind astfel la o revenire a profitabilitatii la marjele vizate.