Rata anuală a inflației a continuat să crească pe parcursul trimestrului IV al anului trecut, până la 3,32% în luna decembrie, conform ultimului raport asupra inflației prezentat de Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presă la sediul BNR.
„Creșterea inflatiei se datorează in primul rand creșterilor de pret din al doilea semestru al anului trecut. Sunt doua lucruri de precizat in acest raport, unul pozitiv si unul negativ, mai putin imbucurator. Primul este faptul ca inflatia a intrat in intervalul de variatie de 2,5%± 1% si a fost 3,3%. Mai putin pozitiv este rapiditatea cu care au crescut preturile de la 0,9% la 3,3% in pricipal datorită ofertei de bunuri si servicii. In ceea ce priveste cresterea economica aceasta a fost de 7% iar nivelul investitiilor publice in PIB au scazut la 3%, cel mai scăzut nivel post-aderare„, a declarat Guvernatorul.
Incertitudinile și riscurile privind evolutia inflatiei atat din mediul intern și din cel extern, au fost alimentate de conduita guvernului privind politica fiscala și de venituri, inclusiv în contextul incertitudinilor privind bugetul public pentru anul 2018, precum și de perspectiva in creștere a prețurilor utilitatilor, gaze naturale si energie electrică și a produselor alimentare.
Pe plan extern, rămân relevante incertitudinile și riscurile legate de creșterea economică și evoluția inflației în zona euro și pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar și de politicile monetare ale principalelor bănci centrale (BCE, Fed) și efectul acestora asupra piețelor financiare regionale și asupra celei locale.
In acest sens, rata anuală a inflației pe 2018 este prognozată să atingă 3,5% la sfârșitul anului 2018 și 3,1% la finele anului 2019, in crestere fata de valoarea proiectată.
Un aspect important subliniat in cadrul conferintei a fost evoluția inflatiei in urmatoarele trei trimestre, care va atinge valori apropiate de 5%, mai ridicate comparativ cu cele prognozate în luna noiembrie a anului trecut.
In ceea ce priveste fluxurile investitiilor straine directe, acestea au fost in creștere pana la 4,5 mld eur, finantand aproape integral deficitul contului curent. Rezervele valutare s-au mentinut in continuare la 37 mld de eur.
„Unde avem confort, au crescut exporturile de invizibile, balanța merge relativ bine, atat in domeniul transporturilor cat si in domeniul IT. Sunt cifre care sunt acoperite de finanțări autonome, dar această tendinta de racire a deficitului comercial trebuie sa ne preocupe in perioada urmatoare. Fondurile europene ar putea foarte mult sa ne ajute sa corectăm dezechilibrele„, a precizat Mugur Isarescu.
Având în vedere perspectiva creșterii ratei anuale a inflației mult peste limita de sus a intervalului țintei în următoarele trimestre, Consiliul de administrație al BNR a decis în ședința din 7 februarie 2018 majorarea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,25 la sută. Totodată, Consiliul de administrație al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și, respectiv, în valută ale instituțiilor de credit.
Foto: Dreamstime
[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]