BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Nuclearelectrica a semnat contractul pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Autor: Financial Market
4 min

Nuclearelectrica SA, impreuna cu Candu Energy si Canadian Commercial Corporation, o corporatie federala de stat, au semnat ieri un contract in valoare de 781 milioane CAD, avand ca obiect furnizarea de scule si componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, pentru prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 CNE Cernavoda.

Semnarea contractului a avut loc la Expozitia Mondiala Nucleara de la Paris, in cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Intreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor si Comertului International al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Dragan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din Romania, Teodor Chirica, presedintele Consiliului de Administratie al SNN, Bobby Kwon, presedinte si director general, CCC, Ian Edwards, presedinte si director general, AtkinsRealis si Joe St. Julian, presedinte, Nuclear, AtkinsRealis.

Nuclearelectrica a anuntat anterior, in data de 7 noiembrie 2023, ca, in urma derularii si finalizarii unei proceduri de atribuire, a transmis catre Candu Energy si Canadian Commercial Corporation, o corporatie federala de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule si componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, in sprijinul prelungirii duratei de viata a reactorului CANDU al Unitatii 1 a CNE Cernavoda.

Intrarea in vigoare a contractului este conditionata de aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor SNN.

Suntem bucurosi sa ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRealis, care si-a dovedit deja experienta si capacitatile.

Intrucat Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetica a Romaniei, suntem mandri sa realizam acest proiect la standard de excelenta si sa continuam sa oferim energie curata pentru urmatorii 30 de ani dupa retehnologizarea sa.

Mai mult, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1, precum si a viitoarele doua unitati CANDU pe care le avem in plan sa le dezvoltam, vor aduce beneficii multiple pentru Romania: pastrarea unor locuri de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, o contributie importanta la bugetul local si de stat, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare„, a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica SA.

Acest nou contract este un pas inainte pentru Retehnologizarea Unitatii 1, precum si in cooperarea pe termen lung intre Romania si Canada in domeniul nuclear, care a inceput acum peste 55 ani.

Suntem incantati sa ne continuam relatia de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentand repere pentru revigorarea industriei nucleare si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat si durabil cu reactoare nucleare”, a declarat Teodor Chirica, Presedintele Consiliului de Administratie Nuclearelectrica.

Datele fundamentale de pe piata energiei nucleare arata ca va exista o cerere sustinuta si robusta din partea guvernelor din intreaga lume pentru prelungirea duratei de viata a reactoarelor si pentru constructii noi”, a comentat Ian L. Edwards, presedinte si director executiv, AtkinsRealis.

„De la inceputul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale in intreaga lume, iar aproximativ 440 sunt inca in functiune.

Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfarsitul duratei lor de viata. Avand in vedere ca se asteapta ca cererea globala de energie electrica de baza sa se dubleze sau sa se tripleze, ceea ce echivaleaza cu o piata pentru peste 1.000 de reactoare noi, exista multe oportunitati de prelungire a duratei de viata pe care tehnologia noastra CANDU extrem de avansata este bine pozitionata pentru a le valorifica, ajutand in acelasi timp Canada sa isi mentina statutul vital de natiune nucleara de nivel 1.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Indicii americani iau o pauză după raliul zilelor trecute iar Europa înregistrează un declin după alegerile recente

In calitate de licentiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuala CANDU si contribuind cu experienta sa unica si know-how in tot ceea ce priveste aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizatie care si-a asumat un rol de lider in toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau in curs de desfasurare in Asia, America de Nord si America de Sud. Lucrarile executate in prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington si Bruce Power.

„Tehnologia CANDU este unul dintre cele mai de succes produse comerciale ale Canadei”, a declarat Joe St. Julian, presedinte, Nuclear, AtkinsRealis. „Activeaza pe scena mondiala prin oportunitati de export, cum ar fi in Romania, oferind in acelasi timp o solutie autohtona pentru nevoile energetice interne in crestere ale Canadei.

Reactoarele CANDU sunt una dintre putinele tehnologii de reactoare mari disponibile pentru constructie. Este o tehnologie speciala, cu avantaje unice. Foloseste uraniu natural ca si combustibil, coproduce izotopi medicali care lupta impotriva cancerului, poate fi realimentata online si se mandreste cu standarde impecabile de siguranta si eficienta in exploatare.”

Tehnologie CANDU pentru Romania si Europa

• Cele doua unitati CANDU de la Cernavoda furnizeaza 20% din energia electrica a Romaniei. De la punerea in functiune a celor doua unitati, in 1996 si, respectiv, 2007, tara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2. Functionarea pe termen lung a centralei de la Cernavoda este esentiala pentru a ajuta Romania sa isi atinga obiectivele de stabilitate energetica si de decarbonizare, precum si pentru a elimina treptat aproape 4 gigawati ora de energie electrica produsa pe baza de carbune pana in 2032.
• Guvernul roman si SNN si-au anuntat, de asemenea, intentia de a construi inca doua reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operationale la centrala ar duce ponderea energiei nucleare in productia de energie electrica a Romaniei la 33%.
• SNN a semnat, de asemenea, un memorandum de intelegere cu o filiala a Ontario Power Generation pentru a colabora la productia de izotopi medicali care salveaza vieti cu ajutorul reactoarelor lor CANDU. Coproductia de izotopi medicali in timp ce reactorul produce simultan energie electrica este o caracteristica unica a tehnologiei CANDU, valorificata deja cu succes de operatorii CANDU din Ontario.
• Unitatea 2 a reactorului CANDU de la Cernavoda detine recordul mondial pentru cel mai mare factor de capacitate (compus din fiabilitate si timp de functionare) dintre toate reactoarele nucleare la nivel mondial. Tehnologia CANDU din Ontario detine recordul pentru cea mai lunga durata de functionare continua pentru orice reactor nuclear din lume.
• Exploatarea pe termen lung a tehnologiei CANDU, atat prin intermediul reactoarelor CANDU existente la Cernavoda, cat si prin intermediul noilor reactoare CANDU care urmeaza sa fie construite, va contribui la potentialul Romaniei de a deveni un centru regional pentru securitate energetica si energie electrica curata in Europa de Est, cu sprijinul tehnologiei canadiene.