BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Nuclearelectrica semnează un Memorandum pentru dezvoltarea și finanțarea Unitatii 1 CNE Cernavodă și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

Autor: Financial Market
3 min

Nuclearelectrica anunta ca a semnat astazi un Memorandum de Intelegere cu SACE si Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea si finantarea retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda si Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, doua dintre proiectele strategice ale Nuclearelectrica cu impact semnificativ asupra securitatii energetice, obiectivelor de decarbonizare si dezvoltarii socio-economice locale si nationale.

In acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie si management de proiect, achizitia, instalarea si punerea in functiune a componentelor si sistemelor, in principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea si punerea in functiune atat a proiectului Unitatii 1, cat si a Unitatilor 3 si 4 si a confirmat interesul de a depune o oferta privind furnizarea serviciilor mentionate mai sus.

SACE si-a exprimat interesul de a sustine finantarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde EUR, in conformitate cu procedurile SACE, conditiile negociate de parti si aprobarile aferente autoritatilor italiene relevante.

Retehnologizarea Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda si finalizarea Unitatilor 3 si 4 vor conduce, dupa 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curata a Romaniei, cu un impact semnificativ asupra decarbonizarii prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an.

Avand in vedere ca energia nucleara este o sursa disponibila 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investitiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetica, fiabilitatea si dezvoltarea socio-economica a lantului valoric al Romaniei, de la cresterea lantului de furnizori romani pana la crearea de locuri de munca si o noua generatie de specialisti in domeniul nuclear.

Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezinta o cooperare de lunga durata bazata pe performanta si profesionalism, care dateaza inca de la inceputul punerii in functiune a Unitatii 1.

Prin urmare, asteptam cu nerabdare sa continuam acest parteneriat pentru noile unitati. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Intelegere si nivelul de incredere acordat capacitatilor de productie de energie nucleara din Romania.„-Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica.

Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 se afla in cea de-a doua faza de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregatirea executarii activitatilor identificate si definite in faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare pentru implementarea proiectului.

CITESTE SI:  Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut ușor în luna mai 2024

Pana in prezent, proiectul a progresat prin incheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract in valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy si Canadian Commercial Corporation („CCC”) pentru furnizarea de scule si componente pentru reactoare.

In prezent, se afla in proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect, asistenta tehnica, necesare pentru pregatirea si implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda.

Proiectul unitatilor 3 si 4 se afla in prima faza, care acopera operationalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenta tehnica si juridica si contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentatiei tehnice si de securitate nucleara necesare pentru continuarea proiectului.

EnergoNuclear a fost re-operationalizata in septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate si a fost incheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, incorporand imbunatatiri de proiect din perspectiva securitatii nucleare.

Potrivit raportului Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), se asteapta ca productia globala de energie nucleara sa depaseasca recordul anterior stabilit in 2021 cu aproape 3% pe an, in medie.

In plus, studiul arata ca productia record de energie electrica din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de sera – care include energia nucleara si cea din surse regenerabile – va acoperi intreaga crestere a cererii globale in urmatorii trei ani.

Se preconizeaza ca sursele cu emisii scazute de gaze cu efect de sera, care vor reduce rolul combustibililor fosili in productia globala de electricitate, vor reprezenta aproape jumatate din productia globala de electricitate pana in 2026, fata de 39% in 2023.

Este un mare avantaj pentru un stat sa aiba expertiza si know-how in domeniul nuclear, cum este Romania, si sa avanseze proiecte energetice strategice si curate, capabile sa indeplineasca atat cerintele sistemului energetic, cat si obiectivele privind emisiile reduse, de unde si angajamentul nostru de a dezvolta in siguranta si in termenele prevazute atat proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cat si Unitatile 3 si 4.„-Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica